Devlet katkısından yararlanarak ev almak isteyen vatandaşların, mevduat hesabı veya katılım fonu hesabı açtırması gerekiyor. Hesap açılışında bir kereye mahsus olmak üzere 30 bin liraya varan bir tutar yatırılabilecek. Devlet katkısından yararlanmak için en az 3 yıl boyunca, aylık en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatırmak gerekecek. En az 3 yıl para yatırıp ilk evini alanlara devlet katkısı ödenecek.
KDV AVANTAJI
150 metrekareden büyük konutlarda yüzde 18 olarak uygulanan KDV 31 Mart 2017'ye kadar yüzde 8'e çekildi. Daha önce KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Konut teslimlerinde halen yüzde 1 ve yüzde 8 olarak uygulanan KDV oranlarında ise herhangi bir değişiklik yapılmadı. KDV kararı gayrimenkul sektörünü hareketlendirdi.
FAİZLER İNDİ
Merkez Bankası'nın, art arda gerçekleştirdiği toplam 2.5 puanlık faiz indirimi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Konut kredisinde yıllık faiz yüzde 9 olmalı" açıklaması, bankaları ağustosta harekete geçirdi. Bankalar kredi faizlerini aylık bazda yüzde 0.95'e çekti. Devam eden faiz indirimleri özellikle 2017'den itibaren konutta aylık faizin yüzde 0.60'a gerilemesine yönelik beklentileri güçlendirdi.
PEŞİNAT DÜŞTÜ
Konutta kredi kullanım oranı yüzde 75'ten 80'e çıkarıldı. Peşinatta sıkıntı yaşayan vatandaşın eli rahatlatıldı. Yani 100 bin liraya bir ev alacaksanız; önceden 75 binini kredilendirebiliyordunuz, 25 binini de siz veriyordunuz. Bu oran 5 puan artırıldı. Bankalar yüzde 80'e kadar kredilendirebilecek, yüzde 20'sini de alıcı karşılamış olacak.