Pandemi sürecinde Türkiye’deki seramik üreticilerinin üretimden taviz vermemesi dış pazarda Türkiye’ye olan talebi artırdı. Birçok seramik üreticisi yurt dışında yeni pazarlar edindi ve ihracat payını artırdı. Graniser ise çok uzun yıllardır tamamen ihracat odaklı çalışan, tüm planlarını ihracat üzerine kurgulayan bir firma. 60’tan fazla ülkeye ihracat gerçekeştiren Graniser’in İhracattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı H. Tolga Demirtola, rekabetçi kur ortamı yokken de ihracat odaklı düşündüklerini, ihracata uygun stratejiler ile çalışan bir marka olduklarını söyledi.
Demirtola, markanın ihracattaki başarısını ve yatırım anlayışlarını İnşaat Deryası’na anlattı.
Graniser Markası ile ilgili kısaca bilgi verebilir misiniz?
Graniser 1997 yılında, yüzde yüz yerli sermaye ile Manisa Akhisar’da yer alan üretim tesislerinde seramik yer duvar karosu imalatı ve sırlı porselen imalatına başlamıştır. Kuruluşumuzdan bu yana sağlıklı bir büyüme gösteren Graniser, bugün 22 milyon metrekare kapasiteye ulaşmıştır. Bugün tamamı yabancı sermayeli olan Graniser, ihracat odaklı üretim ve kalite anlayışı, yenilikçi ürün ve tasarımları ile dünya pazarında tercih edilen öncü markalar arasında yer almaktadır. Yaklaşık bin kişiye istihdam sağlayan firmamız, üretimde yüksek yerlilik oranı ve yüksek hacimli ihracat rakamları ile bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamanın memnuniyeti içindedir.
Üretim tesisi ve yıllık üretim kapasitesi ile ilgili bilgi paylaşır mısınız? Kapasitenizin ne kadarını kullanıyorsunuz?
Graniser 22 milyon metrekare yıllık teknik üretim kapasitesine sahip üretim tesislerinde yaklaşık yüzde 25 duvar karosu yüzde 75 yer karosu ve sırlı porselen üretimi yapmaktadır. Yüksek hacimli ihracat rakamları ve yurt içinde yer alan satış ağının gücü ile kapasitesinin tamamını aktif olarak kullanmaktadır.
Graniser’in ürün gamından bahseder misiniz?
Graniser 10x10 cm’den 100x100 ve 60x180 cm’e kadar üretim yaptığı geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Dış cephe kaplamasında kullanılan 6,5 mm süper ince duvar plakalarından heavyduty olarak da bilinen 20 mm kalınlığındaki karolarımıza kadar müşterilerimize çeşitli çözümler sunmaktayız. Ürün tasarımlarımızda inhouse tasarımlarımız kadar, dünyanın önde gelen tasarım evleri ile ortak çalışmalarımız da yer almaktadır. Yıllardır ihracat odaklı üretim yapmamızın bir neticesi olarak dünya trendlerini en yakından takip eden yerli firmaların başında geliyoruz.
Graniser’i daha çok ihracat odaklı üretim yapan bir firma olarak biliyoruz. İhracatınız ile ilgili bilgi verir misiniz? Ürettiğiniz ürünlerin yüzde kaçını ihraç ediyorsunuz? Kaç ülkeye ihracat gerçekleştiriyorsunuz? İhracatınızın en yoğun olduğu ülkeler hangileridir?
Graniser olarak her zaman ihracat odaklı düşünen, planlarını ihracat odaklı yapan ve buna uygun stratejiler ile çalışan bir marka olduk. Bugün gelinen noktada üretimin yarıdan fazlası ihraç edilmektedir. Toplamda 60’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştirmiş bulunmaktayız. An itibarı ile Amerika ve Avrupa ülkeleri başlıca pazarlarımız olmaya devam etmektedir. Ancak doğudan batıya her coğrafyada ürünlerimize erişmek mümkündür.
İhracata bu denli yoğunlaşmanızın sebebi nedir? İlerleyen zamanlarda da ihracat odaklı bir pazarlama faaliyeti mi sürdüreceksiniz?
Biz kendimizi en az seramik üreticisi olduğumuz kadar, ihracatçı bir firma olarak da tanımlıyoruz. İhracatı varlık sebeplerimizden biri olarak görüyoruz. Dünya arenasında yer almayı, trendleri takip etmeyi, kendimizi sürekli güncel tutmayı seviyoruz. Bu, bugünden yarına oluşmuş bir olgu değil. Rekabetçi kur ortamı yokken de ihracat odaklıydık. Yarın da öyle olmaya devam edeceğiz. İhracat odaklı olmanın markamıza ve işletmemize kattığı katma değerin kıymetini çok iyi biliyoruz. Bu ortamı oluşturmak uzun yıllar belli bir hedef doğrultusunda çalışmayı gerektiriyor. Bundan vazgeçmemiz söz konusu olamaz.
Pandemi ile beraber Türkiye’deki seramik üreticilerine talep arttı. Birçok firma ihracata yoğunlaştı. Uzun süredir ihracat odaklı üretim yapan bir firma olarak Graniser ürünlerine olan talepte bir artış söz konusu mu?
Pandemi ortamı dünyada pek çok sektörün dengesini değiştirdi. Bir anlamda kartlar yeniden dağıtıldı, demek mümkün. Türk seramik sektörü bu dönemde iyi bir sınav verdi. Şu anda rüzgâr arkamızda ve sektör bundan en sağlıklı şekilde faydalanmayı bilmeli. Elbette bu durum Graniser içinde olumlu anlamda bir artışa sebep oldu. Ürün kalitesi kadar servis kalitesini de elzem bir parametre olarak benimseyen bir anlayışa sahibiz. Bu anlamda müşterilerimiz yıllardır ihracat odaklı düşünce yapısına sahip bir üretici ile çalışmanın konforunu yaşamaktadır.
Pandemi döneminde ihracat ve iç piyasa talep artışlarıyla beraber birçok üretici kapasitelerini artırmaya yönelik yatırımlara başladı. Sizde kapasite artışına yönelik bir yatırım planınız var mı?
Yatırım pek çok sanayi dalında olduğu gibi sektörümüzde de önemli bir başlıktır. Ancak yatırımı tanımlarken genel olarak kapasite artışı ile büyümeye yönelik bir yaklaşım görüyoruz. Pandemi ile ülkemiz lehine oluşan ortamın uzun yıllar devam etmesini temenni ederiz. Bununla birlikte bizim her türlü konjonktür de nicelikten önce nitelik odaklı yatırım anlayışımız sürüyor. Bu anlamda Graniser düzenli yatırımlar ile iş ortaklarına katma değeri yüksek, güncel ve inovatif ürünler sunmaya devam edecektir.