İklim Değişikliğine Karşı Yeşil Çözümlere Yatırım Şart!

ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, gayrimenkul sektöründe iklim değişikliğiyle mücadele yollarıyla ilgili açıklamalar yaptı. Kılıç, "Artık inşaatlarda hedefimiz gösterişli mimariler değil, iklim krizine uyumlu binalar üretmek olmalı" dedi.

Dünya genelinde son zamanlarda deprem, fırtına ve sel gibi doğal afetlerle kendini daha fazla hissettiren iklim değişikliğindeki baş sorumlu olan emisyon salımı, 30 senede 15 milyar ton arttı. İklim ve Enerji Çözümleri Merkezi verilerine göre, 2020 yılında 50.6 milyar ton sera gazı havaya salındı ve iklim değişikliğine sebep oldu. Türkiye 530 milyon tonluk karbondioksit eş değeri emisyon ile yüzde 1 payın sahibi olurken, kara listedeki 16. ülke olarak ön plana çıktı.

Rakamlarla ilgili açıklamalarda bulunan ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, gayrimenkul sektöründe iklim kriziyle mücadelenin yollarına da değindi.

ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç, derneğin de hizmet konusunu oluşturan bina yatırımlarının emisyon sorumluluğunda 4. sırada olduğunun altını çizerek, Türkiye’nin kara listeden yeşil bina yatırımlarıyla uzaklaşabileceğini vurguladı. 

ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sami Kılıç gayrimenkul sektöründe iklim değişikliğiyle mücadele yollarına ilişkin şunları söyledi:

“Artık inşaatlarda hedefimiz lüks yapılar, gösterişli mimariler değil, iklim krizine uyumlu binalar üretmek olmalı. Bildiğiniz gibi çevre dostu yeşil binalar iklim değişikliğiyle mücadele yolunda  güçlü bir araçtır. Yeşil bina konusunda sürdürülebilir alanlar, su verimliliği, temiz enerji, çevre-dostu malzemeler ve kaynaklar, iç mekân kalitesi ve tasarımda yenilik başlıkları öne çıkmaktadır.

Yeşil bina konseptinin önemli unsurlarından birisi enerjinin verimli kullanılmasıdır. Bu amaçla yeşil binalarda; doğru hesaplanmış ısı izolasyonu yapılması, yüksek performanslı cam seçimi, verimli iklimlendirme sistemleri, binaların ısıtma ve soğutma yüklerinin azaltılması, uygun havalandırma sisteminin seçilmesi, güneş panelleri ile elektrik ihtiyacının karşılanması çözümleri, atık ısı geri kazanımı gibi çözümler sunulmaktadır. Yeşil binalarda, enerji verimliliğine ek olarak fosil yakıt kullanılması sebebiyle oluşan sera gazı emisyonlarını azaltmak amacıyla yenilenebilir enerji kullanımına yönelmek gerekir. Uygun havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin tasarlanması ile iç ortam kalitesini artıracak önlemler alınmalıdır.

Ayrıca yine önemli bir kaynak olan şebeke suyu kullanımını verimli hale getirmek için yağmur suyu geri kazanımı, gri su geri kazanımı ile tuvalet rezervuarlarında ve sulamada kullanılması, yine peyzaj sulamasında damla sulama sistemlerinin tercih edilmesi, banyo, lavabo, mutfak ve tuvalet rezervuarlarında yüksek tasarruflu su armatürlerinin kullanılması gibi uygulamalar yapılabilmektedir.”

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor