İlk Kez Ev Alacaklar İçin 10 İpucu!

İşte ilk kez ev sahibi olmaya hazırlananların dikkat etmesi gereken 10 önemli konu!

Bir gayrimenkul satın almak, pek çok insan için hayatı boyunca verdiği önemli kararlar arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Bir ev satın almanızın zamanı geldi mi? O zaman emlak sitelerinde hayli zaman geçiriyorsunuz ve/veya bir gayrimenkul danışmanından destek alıyorsunuz. İlk kez ev almaya hazırlanıyorsanız, doğru seçimi yapmak ve doğru gayrimenkul yatırımı kararı vermek için hangi kriterleri gözden kaçırmamalı? İşte yanıtları…

1) Önce evinizin nerede olmasını istediğinize karar verin. Lokasyon seçimi yaparken, konut fiyatlarının değerini kaybetmediği, hatta yakın zamanda prim yapması beklenen bölgelere yönelin. Bunun için satın alacağınız ev işinize ve toplu taşıma olanaklarına yakın olmalı. Çevresinde okul, hastane ve alışveriş noktaları olmasına da dikkat edin.

2) Eğer ikinci el bir ev alacaksınız binanın yaşını öğrenin. Bina yaşı, evin değerini belirleyen ve artıran önemli özelliklerden biridir.

3) Brüt ile net metrekare arasındaki farkı öğrenin. Evin net metrekaresini dikkate almayı unutmayın.

4) Ek masraflar için bütçe ayırdınız mı? Yanıtınız evet ise, daha uygun fiyata tadilata ihtiyacı olan bir ev satın alabilirsiniz. Ama siz ek masraf yapmak istemiyorsanız mutlaka beğendiğiniz evi satın almadan önce bir kez daha alıcı gözüyle bakın. Zemin, parkeler sağlam mı? Pervazlar yeni mi? Kapılarda yenileme ihtiyacı var mı? Kombi gerçekten çalışıyor mu? Bir de duvarların ses geçirip geçirmeme durumunu kontrol etmeyi sakın ihmal etmeyin.

5) Evin bulunduğu binayı kimin yaptığını araştırın. Bilinen ve güvenilen firmaları tercih edin, gerekirse firmanın önceki işlerini inceleyin.

6) Elbette evin inşaat kalitesine de dikkat etmeli. Hangi malzemeler kullanılmış, deprem yönetmeliklerine uygun mu inşa edilmiş? Bu soruların cevabını mutlaka öğrenin.

7) Kışın ısınma giderlerini hesaba katıp, yalıtımlı binalara yönelmek doğru seçimde etkili olacaktır.

8) Resmi incelemeler yapmayı ihmal etmeyin. Evin tapu durumunu inceleyin. Mümkünse kat irtifakı ya da kat mülkiyeti tapusu olan evleri tercih edin.

9) Evin geçmiş dönem borçlarını araştırın. Beklenmedik bir sürprizle karşılaşmamak için emlak vergisi, su, elektrik, doğalgaz gibi borçlarının olup olmadığını tespit edin.

10) Aradığınız evi buldunuz, peki ya komşularınız? Satın alacağınız evin bulunduğu bölgede kimler yaşıyor? Yaş dağılım nasıl? Bölge sakinlerinin eğitim durumlarını merak etmiyor musunuz? Hepsinin cevabı için Zingat Bölge Raporu’nda kısa bir zaman geçirmeniz yeterli olacaktır.

Zingat blog

Emlak Gündemi Haberleri

Konutta Kazandıran 16 İl!
İzmir Konut Fiyat Artışında Türkiye Ortalamasının Altında Kaldı
Ticaret Bakanlığı Açıklamada 1 Milyon Zam Gelecek Denilen Konut İlanına İnceleme Başlattı!
Özelleştirme İdaresi'nden 6 İlde Satılık 7 Arsa
2025'te 3 Proje Teslim Edip 2026'da Yeni Projelere Başlayacağız