İmar Affı Ne Zaman Çıkacak 2018?

İmar Affı ne zaman çıkacak sorusuna milyonlarca vatandaş cevap arıyor. Peki imar affı 2018 ne zaman çıkacak? Çevre Şehircilik bakanı Özhaseki İmar Affının torba yasada mecliste görüşülmeyi beklediğini söyledi.

Çevre Şehircilik bakanı Mehmet Özhaseki imar affı ve kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İmar affının meclisteki torba yasada görüşülmeyi beklediğini söyleyen Özhaseki imar affını meclisten geçireceklerini ve 13 milyon kaçak yapıyla imar barışı sağlayacaklarını söyledi. İmar affından yararlanmak isteyen vatandaşlar cüzzi bir para ödeyerek kaçak yapısı için resmi tapu alabilecek.

Bakan Özhaseki konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı;

"Türkiye'de yaklaşık 25-26 milyon civarında bağımsız birimin yüzde 60'ının devletle ihtilaflı olduğu bir ortamdayız. İmara aykırılıklar var, işgaller var. Devletle ihtilaflı çözüm bekleyen yerler var. Mahkemelerde sürünen yerler var. Bu ülkede yüzde 60 mülk sahibi devletle ihtilaflıysa buna bir çözüm getirmek lazım. Eğer imara aykırılıktan bahsettiğimizde şu andaki kanuni mevzuat uygulansın diyorsanız, bu konuda iki tane kanuni mevzuat var. Bir tanesi para cezası yazacaksınız, biri de yıkacaksınız. Bunu kim yapacak? Belediyeler. Hangi belediye yapıyor peki? AK Parti'li belediye mi, CHP'li belediye mi? Hiç birisi yapamıyor. Ben burada belediye ayırmıyorum."

Bakan Özhaseki, mevcut kanunda imar ve iskanı olmayan yapılar için "su, gaz, kanal bağlantısı yapılamaz" hükmüne yer verildiğine işaret ederek, "Şu anda bir tane su, kanal bağlanmayan ev var mı? Göstersinler bana. O da yok. O zaman bunları kayıt altına alıp, en azından çürük olmayanlara yeni imara geçinceye kadar izin vermek lazım. O verilen belge kavgayı bitirecek, bir barış getirecek ama yeni imara geçeceği zaman belediyeden gidip imarını alacak. Halihazır mevzuat neyse onu yapacak." diye konuştu.

İMAR AFFIYLA İLGİLİ GEÇİCİ MADDE ŞU ŞEKİLDE

MADDE 13- 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici Madde 16- Afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve imar barışının sağlanması amacıyla; 30/09/2017 tarihinden önce yapılmış yapılar için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine 31/12/2018 tarihine kadar başvurulması ve bu maddedeki şartların yerine getirilmesi halinde Yapı Kayıt Belgesi verilebilir.

Bu tespitler, yapının ve arsasının mülkiyet durumu, yapı sınıf ve grubu ve diğer hususlar Bakanlık tarafından hazırlanan Yapı Kayıt Sistemine yapı sahibinin beyanına göre kaydedilir.

Yapılan tespit sonucunda arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden (%3) oranda alınacak kayıt bedeli başvuru sahibi tarafından 6306 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen dönüşüm projeleri özel hesabına yatırılır. Bu oranı iki katına kadar artırmaya, yarısına kadar azaltmaya, ayrıca bölgelere göre kademelendirmeye ve başvuru süresini bir yıla kadar uzatmaya Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Yapı Kayıt Belgesi; yapının kullanım amacına yöneliktir. Yapı Kayıt Belgesi alan yapılara, talep halinde ilgili mevzuatta tanımlanan ait olduğu abone grubu dikkate alınarak geçici olarak su, elektrik ve doğalgaz bağlanabilir.
Yapı Kayıt Belgesi verilen yapılarla ilgili alınmış yıkım kararları ile tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilir.
Yapı ruhsatı almış yapı kullanma izin belgesi almamış veya yapı ruhsatı bulunmayan yapılarda, Yapı Kayıt Belgesi ve maliklerin üçte iki çoğunluğunun muvafakatinin bulunması halinde yapı kullanma izin belgesi aranmaksızın cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesis edilebilir. Bu durumda, üçüncü fıkrada belirtilen bedelin iki katı ödenir. 
Yukarıdaki fıkra uyarınca kat mülkiyetine geçilmiş olması 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun Ek-1 inci maddesinin uygulanmasına engel teşkil etmez.

Birinci fıkrada sayılan yapı sahiplerinin binalarında kentsel dönüşüm yapılması halinde Yapı Kayıt Belgesi aranır.
Yapı Kayıt Belgesi alınan yapıların 30/3/2014 tarihinden önce Hazineye ait taşınmazlar üzerine inşa edilmiş olması halinde, bu taşınmazlar Bakanlığa da tahsis edilebilir. Yapı kayıt belgesi sahipleri ile bunların kanunî veya akdi haleflerinin talepleri üzerine taşınmazlar Bakanlıkça rayiç bedel üzerinden doğrudan satılır. Bu durumda elde edilen gelirlerin yüzde ellisi genel bütçeye, yüzde ellisi ise 6306 sayılı Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen dönüşüm projeleri özel hesabına gelir olarak kaydedilir. Ayrıca bu gelirler hakkında 4706 sayılı Kanunun 5 inci maddesinin beşinci fıkrası hükmü uygulanmaz.

Bu belgenin geçerlilik süresi yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadardır. Yapı Kayıt Belgesi, sahibine bu maddede sayılanların dışında imar açısından başkaca bir hak sağlamaz. Yapı Kayıt Belgesi alan yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır. Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır.

Kamu yapıları bu madde hükmünden bedelsiz olarak yararlanır.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlık tarafından belirlenir.”

İmar Haberleri

Çeşme'de 439 Dönüm Arazi İmara Açıldı!
İzmir'de Yüzde 20 Emsal Artışı İptal Edildi!
İmar Hakkı Transferi Hangi Arsaları Kapsıyor?
İmar Hakkı Transferinde Ekonomik Değer Esas Alınacak
6 Soruda İmar Hakkı Transferinin Tüm Detayları