İmar Barışı Fırsatçıları Yaylalarda Kaçak İnşaata Başladı

İmar Barışı'nı fırsat bilen bazı vatandaşlar, yapı kayıt belgesi alabilmek için kaçak inşaatlara başladı. Yaylalardaki kaçak inşaat haberleri üzerine valilikler harekete geçti. Valilikler kaçak inşaat konusunda uyarı mesajı da yayınladı.

Türkiye genelinde başlatılan İmar Barışı ile kaçak yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen bazı vatandaşlar, yaylalarda kaçak yapı inşa etmeye başladı. Jandarma ve valilikler milli parklar ve belediye ekiplerinin tutanak tuttuğu kaçak yapılar için harekete geçti.

Valilik konu ile ilgili olarak bildiri yayınladı. Bildiri de İmar Barışı uygulamasının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığı, bu tarihten sonra imar mevzuatına aykırı inşa edilen yapılar için 5 yıla kadar hapis cezası öngören yasal işlem başlatılacağını duyuruldu.

Doğu Karadeniz yaylalarındaki kaçak yapılaşmaya karşı valilik savaş açtı. Yapı yoğunluğu artan ve doğal güzellikleri bozulan yaylaların kurtarılması amacıyla, Trabzon’da 1750, Giresun’da 1700, Rize’de 350, Gümüşhane’de ise 306 olmak üzere toplam 4 bin 106 kaçak yapı için yıkım kararı alındı. İlk yıkımların Uzungöl'de başlamıştı, yıkımlar yaylacılardan gelen tepkiler üzerine durduruldu.

İmar Barışı uygulamasından yararlanmak isteyenler e-devlet üzerinden başvuru yapmaya başladı. Uygulamayı fırsat bilen bazı vatandaşlar yaylarda kaçak yapılaşmaya yol açtı. 

Yaylada ev inşaatına başlayan Mustafa Kuyumcu, "İmar Barışı uygulamasından haberim yok. Ben yazları yaylaya çıkıyorum. Burada yeni bir ev yapmaya başladım. Herhangi bir izin almadım. Projesini kendim çizdim, uyguluyorum" diye konuştu. 

Yaylaya gezmeye gelen Bayram Kus ise "Herkes bencilce bir yer kapmaya çalışıyor. Bir araya gelerek ortak istişare sonucu sistemli bir yapılaşma yok. Yaylanın içinde dolaştığım zaman insanın ruhunu cendereye alan yapılar var" açıklamasında bulundu.

 

VALİLİKLER VATANDAŞLARI UYARDI

Kaçak yapılara karşı savaş açan valilik vatandaşları uyardı. İşte valilik tarafından yayınlanan o bildiri...

"İmar Barışı, 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsamakta olup, bu tarihten sonra imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılar için 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 32’nci ve 42’nci maddeleri gereğince işlem tesis edilmesi yasal bir zorunluluktur. Ayrıca Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 26.05.2015 tarih ve E.2014/4-806 K.2015/167 sayılı kararı ile ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptırarak imar kirliliğine neden olan kişi hakkındaki Türk Ceza Kanunu’nun 184/1’inci maddesine göre 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verileceği ve fail hakkında Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 231’inci maddesinde düzenlenen ’hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına’ karar verilmeyeceğine hükmedilmiş olup, 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapılan veya yapımına devam edilen ruhsatsız ve ruhsat eklerine aykırı yapılar için Yapı Kayıt Belgesi’nin verilmeyeceğinin bilinmesi, bu yapılar için gerekli işlemlerin yapılması ve cezai yaptırımların titizlikle uygulanması, bu kapsamda imar denetiminin ilgili yerel yönetimlerle birlikte sürekli olarak etkin bir şekilde yürütülmelidir."

İmar Haberleri

Çeşme'de 439 Dönüm Arazi İmara Açıldı!
İzmir'de Yüzde 20 Emsal Artışı İptal Edildi!
İmar Hakkı Transferi Hangi Arsaları Kapsıyor?
İmar Hakkı Transferinde Ekonomik Değer Esas Alınacak
6 Soruda İmar Hakkı Transferinin Tüm Detayları