Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapılar için hayata geçirilen imar barışından yararlanmak için başvuran vatandaşların Yapı Kayıt Belgesi bedelini yatırma süresi 1 Temmuz'da uzatılmıştı.
İmar barışı kapsamında Yapı Kayıt Belgesi bedelini yatırma süresinin dolmasına son iki gün kaldı. Bu haktan yararlanmak isteyen vatandaşların söz konusu Yapı Kayıt Belgesi bedeli 31 Aralık'a kadar yatırması gerekiyor.
Yapı Kayıt Belgesi bedeli nasıl belirleniyor?
Arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden hesaplanan Yapı Kayıt Belgesi bedelinin konutlarda yüzde 3’ü, ticarette yüzde 5’i olacak şekilde belirleniyor.
İmar barışı yeniden başlar mı?
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, imar barışı hakkında açıklama yapmıştı. Demirtaş, "İmar Barışı istismara müsait bir konuydu. Bu istismarın ya da suistimalin yüzde 5'ler civarında olacağı tahmin ediliyordu. Yaklaşık 10 milyon civarında yapı kayıt belgesi tanzim edildi. İstismar edenler de oldu. Arazinin ve yapının daha kıymetli olduğu sahil bölgelerinde yapıldı. Bunlar tespit edildiğinde, yatırdıkları para, irat kaydediliyor, kaçak kısımları zaten yıkılıyor ve sonra yanlış beyandan dolayı savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Bunlar sahada tespit edilecek. El altından ya da fısıltıyla İmar Barışı ile ilgili tekrar gündem olabileceğinin konuşulduğunu duydum. Bu, kesinlikle mümkün değil, böyle bir şey olmayacak. Bu beklenti zaten yanlış. İmar Barışı'nın belki on yıllar içinde tekrarı bile mümkün değil. Çünkü 10 milyon yapı kayıt altına alındı. Bu binaların daha yasal duruma, yani kat mülkiyeti, tapuya geçirilmesiyle ilgili süreçler var. Onlar devam edecek. Tekrar İmar Barışı beklentisi yanlıştır. Duyarsanız da inanmayın. Böyle bir şey mümkün değil" açıklamasını yapmıştı.