Türkiye genelindeki 13 milyon konutun imar ve iskân sorununu çözmesi planlanan ve İmar Barışı olarak bilinen 'Yapı Kayıt Belgesi'ne başvurular tam gaz sürüyor. Önceki gün Dijital Şehircilik Zirvesi'nde açıklamalar yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, barış sürecini uzatabileceklerinin sinyalini verdi.
Vatandaşın uygulamaya yoğun bir ilgi gösterdiğini belirten Bakan Kurum, "Talep hâlâ devam ediyor. 31 Ekim'de başvuru süreci bitiyor. Yeniden değerlendireceğiz, yoğun talep var, bakacağız. Bu talebe kayıtsız kalmayacağız gibi gözüküyor" dedi.
Edinilen bilgiye göre, imar barışında başvuru ve ödeme süreci vatandaştan gelen yoğun talep üzerine 1 yıl daha uzatılacak. Alınan bu kararın önümüzdeki hafta Resmî Gazete'de duyurulması bekleniyor.
8 MİLYON KİŞİ BAŞVURDU
Bugüne kadar 7 milyon 920 bin kişinin başvuru yaptığı imar barışında toplam 5 milyar TL ödeme yapıldı. 8 Haziran tarihinde başlayan başvurular 7 milyon 920 bini buldu. İmar Barışı kapsamında devletin kasasına 5 ayda 5 milyar TL girdi. Elde edilecek gelir, genel bütçeye aktarılacak ve şehirlerin yeniden imarını düzenlemek amacıyla kullanılacak. İmar barışından 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılar faydalanıyor.
MÜRACAATTA İSTENEN BELGELER
* E-Devlet şifresi
* Geçerli bir cep telefonu numarası
* Geçerli bir e-posta adresi
* Beyan edilecek yapının adresi
* Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri
* Toplam inşaat alanı, konutların ve ticari birimlerin ayrı ayrı toplam alanları (Metrekare)
* Yapıdaki konut ve ticari birim sayısı
* Arsa/arazinin emlak vergisi birim değeri (İlgili belediyeden alınabilecek)
* Yapının bulunduğu arsanın alanı. Varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (Metrekare)
* Yapı sınıfı (Sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)
* İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi
* Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf.