İmar Barışı Süresi Uzatılacak Mı?

8 haziranda başlayan imar barışında başvurular 31 ekimde sona eriyor. İmar barışı başvurusunda bulunanlar 31 aralık tarihine kadar para yatırabilecek. Peki imar barışında başvuru süresi uzatılacak mı?

Türkiye'deki yaklaşık 13 milyon yapının kayıt altına alınması için çıkarılan imar barışında başvuru sayısı 5 milyonu geçti. İmar barışı başvurusu 31 ekimde sona erecek. İmar barışında beklenen başvuru sayısının henüz yarısına bile ulaşılmadı. Kaçak yapısı bulunan birçok vatandaş henüz başvurusunu gerçekleştiremedi.

İmar Barışı başvurusunda bulunmak isteyenler 31 ekim tarihine kadar e-devlet, imar barışı masalar veya yetkilendirilmiş kurumlar aracılığıyla başvuruda bulunabiliyor. İmar barışı başvurusunda bulunanlar yapı değerinin yüzde 3'ü oranındaki para cezasını 31 aralık 2018 tarihine kadar ödeyebilecek. 

İmar barışının bitmesine 40 gün kalması başvuru süresinin uzatılıp uzatılmayacağı sorularını beraberinde getirildi. Bu konuyla ilgili net bir bilgi bulunmamasına karşın bakanlık yetkilileri daha önce yaptıkları açıklamada sürenin uzatılmayacağını, başvuruların 31 ekimde sona ereceğini ifade etmişti. Ancak hedeflenen 13 milyon başvuru sayısının yarısına bile ulaşılmamış olması sürenin uzatılması konusunun tekrar gündeme gelmesine neden olabilir. Vatandaşların bu konuda bir mağduriyet yaşamaması için en geç 31 ekim tarihine kadar başvurusunu yapması öneriliyor.

İMAR BARIŞI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

– E-devlet şifresi

– Geçerli bir cep telefonu numarası

– Geçerli bir e-posta adresi

– Beyan edilecek yapının adresi

– Tapusu varsa ada ve parsel bilgileri

– Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)

– Yapıdaki konut ve işyeri sayısı

– Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

– Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)

– Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek)

– İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi

– Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)

İMAR BARIŞI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?


Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması için 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan konut ya da işyerleri için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri'ne başvuruluyor. İmar barışına başvuruda bulunmak isteyen vatandaşlar için başvuru süreci 8 Haziran'da başladı ve 31 Ekim 2018 tarihine kadar devam edecek başvurularda başvuruda bulunan kişiler kayıt bedellerini de 31 Aralık 2018'e kadar ödeyebilecek.

Yapılacak başvuru için yapı maliyeti, arsa emlak değeri toplamı üzerinden konutlarda yüzde 3, ticari yapılarda da yüzde 5 olarak yatırılacak. İmar barışı ile konutu tapu kayıtlarında arsa olarak göründüğü için abonelik alamayan vatandaşların cezaları iptal edilecek ve elektrik, su, doğalgaz bağlantısı hemen yapılabiliyor. Kayıt bedeli her bina ve yapıya göre değişiklik gösteriyor. Fakat yüzde 3’ün tek tip olarak uygulanması öngörülüyor.

Kayıt belgesi evlerde tapu gibi bir hüviyet de oluşturacak. Başvuruda binaya ait kaç daire olduğu, metrekaresi, yüzölçümü gibi ayrıntılar da paylaşılacak. Başvuru tarihi bu senenin sonunda bitecek, hükümet gelen taleplere göre bu süreyi bir sene daha uzatabilecek. İmar Barışı için başvurular e-devlet üzerinden yapılabiliyor. İmar affı için Bakanlığın yetkilendirdiği bazı kurum ve kuruluşlara da müracaat edilebiliyor. Yenileme ya da yıkım istenirse ise belediye mevcut imarı uygulayacak.

E DEVLET ÜZERİNDEN İMAR AFFI BAŞVURUSU


İmar affı başvurusunu yapabilmek için öncelikle geçerli bir e-devlet şifresinin olması gerekli. Eğer şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden 2 lira karşılığında şifre alabilirsiniz. İnteraktif bankacılık şifresi ile de ücretsiz olarak e-devlete erişim yapılıyor.

Başvuru sürecinde doğru bilgi akışının sağlanabilmesi için, e-devlette cep telefonu bilgisinin doğru ve güncel olması gerekli. Ayrıca e-posta adresinin de sisteme kayıtlı olması durumunda ise daha detaylı bilgilendirmelerin de e-posta yolu ile iletilmesi mümkün.

E devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kategorisi üzerinden imar barışı başvuru formu yazısını tıklaması ya da e devlet açıldığı zaman ana ekranda çıkan arama bölümüne imar barışı yazmanız yeterli oluyor. Daha sonra gelen ekranda “imar barışı kayıt başvurusu ve sorgulaması” yazısına tıklayın.

Açılan sayfada ekranın sağ üst köşesinde başında + işareti olan yeni başvuru linkini tıkladıktan sonra ise başvurunuzu başlatabilirsiniz. İlk olarak başvuru bilgilendirmesini okuyun ve onay kutusunu işaretledikten sonra devam et butonuna tıklamanız gerekiyor. Başvurunuzun geçerli olabilmesi için girdiğiniz bilgilerin doğru ve eksiksiz olması şart.

Başvurunun ikinci sayfasında ise müracaat sahibine ait bilgiler girilir. Bu bölümlerden bazıları e-devlet kapısındaki kayıtlılardan otomatik olarak yazılmış olacak. Bu sayfadaki bağlantılara tıklayarak cep telefonu ve e-posta bilginizi güncellemek mümkün.


Aykırılığın kapsamını mevcut bulunan seçeneklerden seçin.  Bağımsız bölüm ya da yapının tamamı seçeneklerinden birini seçmeniz durumunda açılan yapının kullanımına uygun olan seçeneği tıklayın. Seçenekler şu ekilde: Konut ve ticari. Devam et butonunu tıklayarak ise sonraki aşamaya geçebilirsiniz.

Yapıya ait bilgiler doğru ve eksiksiz bir biçimde verilir. Yapının cadde, sokak veya bina numarası bilgileri mevcut listede yer almıyorsa kendiniz girmek için ilgili kutucuğu işaretleyerek güncel bilgileri girebilirsiniz.

Ada, parsel, bağımsız bölüm bilgileri yapıya ait tapudaki bilgilerle aynı olmalıdır. Bağımsız bölüm alanı, toplam yapı alanı, arsa yüzölçümü alanları, metrekare birimine uygun olarak girilmeli.

Arsa birim değeri alanına yapının yer aldığı yerin belediyesi tarafından belirlenen emlak vergi değerine esas birim değerini girin.

Arsa birim değerini ilgili belediyenin web sitesinden veya belediyeye müracaat ederek de öğrenebilirsiniz. Yapı sınıfını da doğru şekilde seçtikten sonra aykırılığın niteliği bölümüne söz konusu yapının imar barışı kapsamına alınması ile ilgili gerekli gördüğünüz açıklamaları yazın

Başvurunuza yapıya bir veya iki farklı fotoğraf yüklemeniz gerekiyor. Bu fotoğraflardan ilki binanın dış cephe fotoğrafı olmalı. Varsa ikincisi fotoğrafta imara aykırılığı göstermelidir. Fotoğrafların dosya uzantıları başvuru formunda belirtilen kriterlere uygun olmalı: .jpg – .jpeg – .png


Yapıya ait bilgiler sayfasını tamamladığınızda devam et butonuna tıklamanız gerekiyor. Başvurunuz kapsamında girmiş olduğunuz bilgiler toplu şekilde size gösterilecek. Girdiğiniz bilgileri dikkatle inceleyerek detaylı bir biçimde kontrol edin. Bu önizleme ekranında başvuru numaranızı da görebilirsiniz. Bilgilerinizi dilerseniz değiştirebilir, ya da doğru olduğundan eminseniz başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Yaptığınız başvurunuz 24 saat içinde işleme alınacaktır. Başvurunuz alındı bilgisi ve ödemeniz gereken miktar da SMS ile cep telefonunuza ve e-devlet kapısında kayıtlıysa e-posta adresinize gönderilecek.

Başvurunuz tamamlandıktan sonra, ihtiyaç duymanız durumunda ilgili başvurunuzu bir kereye mahsus olmak üzere güncelleme hakkınız bulunuyor. Ödemenizi Bakanlığın ilan ettiği bankanın ilgili hesap numarasına banka şubesinden ya da internet bankacılığı aracılığı ile gerçekleştirebilirsiniz. Başvuru numaranız bankaya ödeme yapılırken ödeme açıklamasında mutlaka yer almalı.

İmar Haberleri

Çeşme'de 439 Dönüm Arazi İmara Açıldı!
İzmir'de Yüzde 20 Emsal Artışı İptal Edildi!
İmar Hakkı Transferi Hangi Arsaları Kapsıyor?
İmar Hakkı Transferinde Ekonomik Değer Esas Alınacak
6 Soruda İmar Hakkı Transferinin Tüm Detayları