İmar Barışının Tüm Detayları Masaya Yatırıldı

İstanbul Ticaret Odası ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen imar barışı bilgilendirme toplantısında tüm detaylar masaya yatırıldı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen İmar Barışı Paneli, 26 Haziran tarihinde İstanbul Ticaret Odası Merkez Binası'nda gerçekleşti. Panelde, kamu yetkilileri ve konu uzmanları İmar Barışı ile ilgili bütün merak edilenleri masaya yatırdı.

Açılış konuşmalarını İstanbul Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yakup Köç ve GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Feyzullah Yetgin'in gerçekleştirdiği panelin oturum başkanlığını GYODER Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Gürsel Öngören üstlendi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul İl Müdürü Dr. Av. Veli Böke, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bayram Uzun, İstanbul Ticaret Odası Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi Üyesi Murat Özdemir ve GYODER İcra Kurulu Üyesi Aziz Yeniay panelist olarak katılım sağladı.

"İmar barışı ile sorunlar çözülüyor"
Açılış konuşmasını yapan Yakup Köç, sayısı 13 milyona yaklaşan ruhsatsız yapıların imar ve ruhsat sorununa çözüm getirerek hem ülkemiz için kangren olmuş bir sorunu ortadan kaldırması, hem de ortaya çıkacak gelirler kentsel dönüşüme ivme kazandırması beklenen imar barışı düzenlemesi ile ilgili bu etkinliği düzenlemekten büyük mutluluk duyduklarını dile getirdi.

İmar barışı ile ilgili getirilen yasal düzenlemenin Türkiye için büyük önem taşıdığını belirten Köç, "İmar barışı, mevzuata uygun olmayan yapılara tanzim edilecek Yapı Kayıt Belgesi ile çözüm noktasında ilerleme sağlanamayan sorunları ortadan kaldıracak iş dünyası ve vatandaşlarımızla devlet arasındaki sıkıntıları çözecektir" dedi.

Köç, panelin düzenlenmesindeki en önemli unsurun İmar Barışı ile ilgili Kanun ve Tebliğin yayınlanmasına rağmen hala İTO'ya üyeler tarafından uygulamaya yönelik birçok sorunun yöneltilmiş olması olduğunu belirtti.

"7 buçuk milyon konut 15 yılda dönüşmeli"
Feyzullah Yetgin, yılda 750 bin ile 1 milyon konutun yenilenmesi gerektiğini belirterek "7 buçuk milyon konutun 15 yıl içerisinde dönüşmesi gerekiyor." dedi.

İmar barışının çok önemli bir düzenleme olduğunu ifade eden Feyzullah Yetgin, imar barışı ile tartışmalı durumun ortadan kaldırıldığını ve gelirin kentsel dönüşüme aktarılacak olmasının büyük şans olduğunu dile getirdi.

Açılış konuşmalarının ardından programı başlatan Prof. Dr. Gürsel Öngören, imar barışı ihtiyacının Bakanlık gündemine nasıl girdiğini ve Bakanlık olarak nasıl süreç yürütüldüğünü ve yasaya halkın nasıl yaklaştığını, yasanın temel noktalarının neler olduğu sorularını Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş'a yöneltti.

Bir sene önce kentsel dönüşümle ilgili yasa çalışmalarını yapılırken Başbakan Binali Yıldırım'ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye talimat verdiğini ve akabinde çalışmların başladığını anlatan Mücahit Demirtaş, 26 milyon konutun olduğunu, yarısının sorunlu ve hak kayıplarının yaşandığını tüm sorunları kapsayacak tek maddelik bir çalışma yaptıklarını dile getirdi.

"Günde 50-60 bin kayıt yapılıyor"
2 milyon üzerinde sisteme girişin olduğunu belirten Demirtaş, bunun 1 milyon 300 bininin başvuru olarak değerlendirildiğini açıkladı.

Demirtaş "Günlük 50-60 bin kayıtın yapıldığı imar barışında şu an basit yapılar müracaat ediyor. Yüksek katlı ve çok bağımsız bölümlü yapılar, yapı kayıt belgesi bedeli nedeniyle henüz beklemede." dedi.

Yapı kayıt belgesinde taksit taleplerine ilişkin açıklamalarda da bulunan Demirtaş, ödemenin taksitli bir şekilde yapılamayacağını, zaten 31 Aralık 2018 tarihine kadar zamanın olduğunu söyledi. Hisseli maliklerin yerlerini tespit ettirerek imar barışına başvurabileceğini de hatırlattı.

İmar Haberleri

Çeşme'de 439 Dönüm Arazi İmara Açıldı!
İzmir'de Yüzde 20 Emsal Artışı İptal Edildi!
İmar Hakkı Transferi Hangi Arsaları Kapsıyor?
İmar Hakkı Transferinde Ekonomik Değer Esas Alınacak
6 Soruda İmar Hakkı Transferinin Tüm Detayları