Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı değişiklik ile 18 Ağustos 2022 tarihinde Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği kapsamına alınan geçici 5'inci maddenin iptali için İBB'nin açtığı davada karar belli oldu.
Kararı sosyal medya hesabından açıklayan İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, daha önce uygulama imar planlarında “ticaret+konut” şeklinde belirlenmiş alanlar ile “ticaret” veya “merkezi iş alanı” fonksiyonlarında, oran ayrıca belirtilmemişse en çok yüzde 30 konut üretilebildiğine dikkat çekti.
Akgün, değişiklik ile imar planlarında “Ticaret + Konut” şeklinde belirlenen alanlarda ofis-büro şeklinde yapımına başlanan hatta tamamlanıp iskan alınmış yapılarda konut kullanım oranının yüzde 80'e yükseltildiğini aktardı.
İBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Gürkan Akgün, bu düzenlemeye karşı çıktıklarını dile getirdi.
Gürkan Akgün, konuya ilişkin yaptığı son dakika açıklamasında, "İmar planlarında belirlenen nüfusun belirsiz bir şekilde katlanacağını, yoğunluğun artacağını, zaten eksik olan altyapı, park, eğitim, sağlık gibi yeni ihtiyaçları doğuracağını, lüks ofislerin, lüks konuta dönüşmesinin merkezdeki konut fiyatlarını arttıracağını, asıl odaklanılması gereken barınma sorununu çözmeyeceğini, rant odaklı bu şehircilik anlayışının kentlerimizi sürekli bir krize soktuğunu, bir avuç insanın sorununu çözmek için kamuya ve vatandaşlarımıza ek maliyetler, zorluklar getireceğini söylemiştik" diye konuştu ve İBB Başkanlığı olarak bu olumsuzlukların önünü açan maddenin iptali için dava açtıklarına vurgu yaptı.
Gürkan Akgün, konuya ilişkin "Zaman geçti, buna göre işlemler de yapıldı belki ama yine de Danıştay, gerekçelerimizi haklı bularak, bu yönetmelik değişikliğinin yürütmesini durdurdu" açıklamasında bulundu.
Danıştay, yönetmeliğe dahil edilen geçici 5'inci maddenin mevzuata uygun olmadığına, uygulanması durumunda kentsel haklar ve planlama standartları yönünden giderilmesi güç zararların oluşmasına sebep olacağına hükmetti. Bu kapsamda yürütmeyi durdurma kararı alındı.