İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı ve TOBB Türkiye İnşaat Müteahhitleri Meclisi Başkanı Tahir Tellioğlu yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:
“Yarattığı katma değer ve istihdam olanaklarıyla ülkemiz ekonomisinde adeta kaldıraç görevini yürüten inşaat müteahhitlik hizmetleri, 250 alt sektörü taşıyan 3 milyona yakın vasıflı, vasıfsız kişiyi istihdam eden ülkemiz ekonomisinin lokomotif sektörüdür.
Son 5 yıldır Türkiye’de müteahhitlik sektörünün yavaş yavaş sürdürülebilir olmaktan çıktığını, ilgili yetkililere yazılı ve şifai olarak birçok kez aktarmamıza rağmen; gerekli tedbirlerin alınmayıp, bugün gelinen noktada inşaat sektörünün adeta kaderine terk edilmesi ülkemiz ekonomisinin dinamik geleceğine vurulmuş bir darbedir.
Döviz kurlarının, konut ve kredi faiz oranlarının yükselmesi ile aşırı artan başta demir ve diğer inşaat malzeme fiyatlarının yükselişi müteahhitlik sektörünü adeta kilitlemiş, sektörü büyük bir krize doğru sürüklemiştir.
20 BİN MÜTEAHHİT BATTI, 20 BİNİ BATMA RİSKİ TAŞIYOR.
Bugüne kadar tüm yetkililere, Hükümetimize sektörün yaşadığı sorunları, son tasfiye kararnamesi ve fiyat farkı kıskacını aktardık. Hükümetimizden ve Sayın Cumhurbaşkanımızdan bir an önce bu duruma el atmasını, aksi takdirde şu ana kadar sektörde batan müteahhit sayısının yaklaşık sektörün % 25’i (20 bin) civarı olduğu, sektörün serzenişlerine bu şekilde kayıtsız kalındığında, ikinci çeyreğin sonunda sektörün bir % 25’lik kısmı yani 20 bin civarında müteahhit daha maalesef batacaktır.
Takdir edersiniz ki her bir müteahhit maalesef battığında en az 2-3 malzeme tedarikçi ve 2-3 alt taşeron şirketi de yanında batırarak Türkiye ekonomisine sağladığı olumlu kaldıraç görevinin tersine, küçülme durumunda olumsuz zarar da vermektedir. İkinci çeyrekte açıklanan işsizlik rakamlarında “eksi 327 bin kişi ile” inşaat sektöründen işsizlik ordusuna katılan oran da bunu göstermektedir.
Bugünlerde açıklanan rakamlardan görüyoruz ki işsizlik oranı son 10 yılın en ciddi orana yükselmiştir. Hükümetimizin yeni istihdam teşvik paketlerini açıklamasını olumlu bulurken; sektör olarak bizim için daha önemli olan istihdam ettiğimiz kesimi korumak ve işten çıkardığımız yaklaşık 1 milyona insanımızı yeniden işgücümüze katmaktır. Bu da ancak Hükümetimizin bizzat istihdamı sağlayan bizleri dinlemesi ile mümkün olabilecektir.
TASFİYE KARARNAMESİ BİR AN ÖNCE UYGULANMALI
Hükümetimiz zorda olan müteahhitlere; TEFE - TÜFE oranında fiyat farkı vererek işlerini bitirmesini, işe başlamamış veya yeni başlamış aciliyeti olmayan işlerin 19.01.2019 tarihinde TBMM’den geçen hala uygulanmayan TASFİYE KARARNAMESİNİN bir an önce uygulanmasını, tasfiye müracaatlarını yapıp Maliye Bakanlığı onayı gerekçesiyle bekletilen firmaların süre dolumu gibi bir durumla karşılaşarak iş yaptıkları kurumlar tarafından süreniz doldu, işi bitirip teslim edin, yoksa teminatlarınızı yakarız gibi haksız bir durum ile karşı karşıya kaldıklarını dolayısıyla zorunlu tasfiyelerin hızla yapılmasını, kriz tarihi başlangıcı olan 15.08.2018’den sonra son 90 gün malzeme tedarik sorunu ve aşırı zamlardan dolayı işe başlayamamış, firmalara ek süre verilmesi yanmış olan teminatlarının iadesini ve yasaklılıklarının kaldırılmasını bu düzenlemelerle batma riski taşıyan kamu müteahhitlerinin kurtarılması ülkemiz ekonomisi ve istihdam gücünün menfaati açısından Devletimizin ve Hükümetimizin başı Sayın Cumhurbaşkanımızdan önemle arz ediyoruz. Saygılarımızla kamuoyuna arz ederiz"
Tahir TELLİOĞLU
İMKON Genel Başkanı