İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, 40 Bin Firma Batacak, 700 Bin Kişi İşsiz Kalacak

Kamu İhale Kanunu kapsamında iş yapan müteahhit firmalara fiyat farkı ödenmesine yönelik düzenleme torba kanun kapsamında bu hafta TBMM'ye gelirken; İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, düzenlemeyle ilgili açıklamalarda bulundu.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Başkanı Tahir Tellioğlu, Twitter aracılığıyla TBMM'ye sunulan kamu müteahhitlerine fiyat farkı verilmesine ilişkin düzenlemeyle ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. 

TBMM'ye sunulan 18 maddelik ekonomi paketi kapsamında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a kamuya iş gerçekleştiren müteahhitlere maliyetlerdeki artış dolayısıyla fiyat farkı kararnamesi çıkarması için yetki tanınması planlanıyor. 

İMKON Başkanı Tahir Tellioğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamasında "TBMM'ye sunulan sektörün hiçbir talebini karşılamayan, sektörü krize sürükleyecek teklifi kabul etmiyoruz. Bugün bizi dinlemeyenler yarın yüzbine yakın yükleniciyi milyona yakın işsizle, milyarlarca kamu zararı ile yüzleşecektir basın bildirimizdir" ifadelerini kullandı. Tahir Tellioğlu, İMKON'un konuya ilişkin basın bildirisini de paylaştı.

İşte İMKON'un kamu müteahhitlerine fiyat farkı verilmesine ilişkin düzenlemeyle ilgili basın bildirisi:

"İNŞAAT MÜTEAHHİTLERİ KONFEDERASYONU

TBMM GÜNDEMİNDE OLAN “KAMU MÜTEAHHİTLERİNE FİYAT FARKI VERİLMESİ”NE YÖNELİK DÜZENLEMEYE DAİR TALEPLERİMİZ

4734 Sayılı K.I.K. göre iş yapan meslektaşlarımızın, yüklenicileri oldukları işlerini; Covid-19 salgınının dünya ve ülkemiz ekonomisindeki olumsuz etkileri ve döviz Kurlarında yaşanan olağanüstü dalgalanmalar sonucunda temel inşaat malzemelerinde fahiş fiyat artışları yaşanmıştır. 

Ayrıca malzeme tedarikinde yaşanan ciddi sorunlar sebebiyle de işlerde ciddi gecikmeler yaşanmış ve yaşanmaktadır. Devam eden işlerde mevcut fiyat farkı hesaplama sistemi ve TÜİK verileri, gelen olağanüstü reel fiyat artışlarından oluşan farkları karşılamamaktadır. Ayrıca bir kısım işlerin sözleşmelerinde fiyat farkı bulunmadığından hiçbir oranda fiyat farkı alınamamaktadır. 

TBMM plan ve bütçe komisyonu gündemine gelen müteahhitlik sektörünün mağduriyetlerini giderecek sözde teklif metninde maalesef sektörün mağduriyeti ve fiyat farkı taleplerinin yüzde 10'ununu bile karşılamamaktadır. Önerge Teklif metni Sadece 01/07/2021 ile 31/12/2021 tarihleri arasında yapılan hak edişlere yönelik fiyat farkı verilmesini içermektedir "işin devamını" kapsamamaktadır. 

Örneğin; 10 milyonluk bir işin üstte verilen tarih dilimi arasında "yüzde 10'luk yapılan kısmına" yüzde 50'lik dahi fiyat farkı verilse totaldeki bedelin yüzde 5'ine tekamül etmektedir. Dolayısıyla yüzde 200'e yakın girdi maliyetlerini yüzde 5-10 gibi bir fiyat farkı oranıyla kurtarmak mümkün değildir. 

Bu teklif bu haliyle ve bu şartlarda yasalaşırsa kamu müteahhitlik sektöründe faaliyet gösteren 80 bine yakın firmanın 40-50 bine yakınını zor durumda kalacaktır. Ancak kendi öz finansman kaynaklarını tüketerek belki işleri bitirecek, kendi öz kaynakları olmayan geriye 30-40 bin civarı firma batmakla yüzleşerek en az 60-70 bin alt tedarikçi firmayı da mağdur ederek batmasına ve 600-700 bin kişinin de işsiz kalmasına sebep olacaktır. 

Talep ettiğimiz makul fiyat farkı ortalama totalde 100 birim ise bu rakam karşılanmadığı zaman, batan müteahhittin bitiremediği işlerin yeniden ihale edilmesi son derece zor olacağı gibi ihale edilse bile yeni güncel maliyetlerle 2-3 katına ihale edileceğinden " kamu çok daha büyük oranda zarar edecektir" Dolayısıyla teklif metninin aşağıdaki taleplerimiz çerçevesince yeniden güncellenerek komisyonunuzca değerlendirilmesini ve yasal düzenleme kapsamında sayın Cumhurbaşkanımıza sektörün taleplerini karşılayacak kapsamda yetki verilmesini talep arz ediyoruz. 

Aksi durumda 250 alt sektörün ana lokomotifi krize girecek sonuçları ülke ekonomisinde ve istihdam hayatında önemli kırılmalara ve krizlere sebep olacaktır.

TALEPLERİMİZ VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ 

1-Gerek yüklenici, gerek kamu menfaati açısından 01.01.2021 tarihi baz alınarak işin bitimine kadar reel oranda "fiyat farkı" verilerek işlerin bitirilmesidir. 

2- Reel Piyasa Fiyatlarına uygun fiyat farkı ödenmesine rağmen finansal ve teknik olarak devam etmesi mümkün olmayan işler için cezasız "tasfiye hakkı" tanınması ve teminatların iade edilmesi. 

3- Temel inşaat malzemelerinden özellikle demir, çimento, cam, alüminyum, elektrik kablosu, mdf vs. başta olmak üzere yüzde 200'ü geçen malzemelere "Geçici KDV indirimi" getirilmesi. 

4- 01/01/2021 tarihinden bu yana gelişen olumsuz süreçlerden dolayı daha büyük zararlara sebep vermemek için işi yapamayan müteahhitlerimize teminatlarının iadesi, ihalelerden yasaklılıklarının kaldırılması (kendi geçmiş kusurlarından dolayı ilgili idarelerce yaptırıma muhatap olanları kapsamaz.) 

5- Tasfiye edilen işler, ilgili idarenin inisiyatifinde , fesih şartları kanuna göre belirlenmelidir. 

6- Devir işlerinde Kik payı ve karar pulunun da alınmayacağı açıkça belirtilmelidir. 

7- Tasfiye edilen işlerin sözleşmesinde ödenen vergiler kalan işlere oranla iade edilmeli, yapılan imalatlar, puantaja göre değil, yerinde gerçek imalat seviyesine göre belirlenmelidir. 

8- Piyasada oluşan istikrarsızlık ve aşırı zamlar nedeniyle malzeme tedarik ve finansal aksaklıklar sebebiyle, işini zamanında teslim edemeyen müteahhitlerimiz ve idareler zor durumda kalmıştır. Mağdur olan yüklenicilere en az 90 iş günü ek süre verilmelidir. 

9- Covid-19 gerekçesi ile artırılan stopaj vergisi ve kdv tevfikatı eski oranlara ve daha aşağı düşürülmeli. 

10- Özel sektörde kat karşılığı iş yapan müteahhitlerinde 8. maddede belirtilen gerekçelerden dolayı mağdur olduklarını, sözleşmelerin sürelerine bakılmaksızın arsa sahipleri ve konut teslim sözleşmelerine ilaveten 12 ay ek süre verilmelidir."

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor