İMKON'dan İnşaat Maliyetlerini Yüzde 30 Düşürecek 9 Maddelik Öneri!

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) konut ve kira fiyatlarını tetikleyen temel sorunları 9 maddede sıralayarak, bu sorunların piyasa gerçekleri doğrultusunda çözülmesi halinde maliyetlerin yüzde 30 gerileyeceği ve fiyatlara yansıyacağını belirtti.

İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu başkanı Tahir Tellioğlu sektörün temel sorunlarını bu 9 maddede sıralayarak maliyetlerin ve konut fiyatlarının düşmesi için önerilerini açıkladı:

  1. İnşaat temel malzeme fiyatlarının bir çoğunun girdi maliyetlerinden bağımsız olarak, aşırı kar hırsı ile kontrolsüz artışı. Örnek: Çimento, beton türevleri ve bunlara bağlı 30'a yakın mamul. (Son 24 aylık fiyat artışı %1.500)
  2. İnşaat sektörünün ihtiyacı olan Nitelikli iş gücüne erişim ve maliyet sorunu. (Son bir yılda inşaat ustası ücretlerindeki artış %500)
  3. Konut üretimi maliyetlerinde ortalama %50 ile en büyük maliyeti oluşturan altyapısı hazır konut imarlı arsa tedarik sorunu.
  4. Yapım sektörüne nitelik kazandırmayacak bazı gereksiz prosedürler ve süreç uzatımları.
  5. Merkezi hükümetin veya yerel idarelerin bütçe açıklarına kaynak oluşturmak için direk veya dolaylı olarak sürekli inşaat sektörüne yönelik yeni vergiler koyması.
  6. Konut kredisine erişim zorluğu ve kredi oranlarının çok yüksek olması.
  7. Yapı denetim sisteminden kaynaklı yapısal problemler.
  8. Yerinde dönüşüm ve kentsel dönüşümde yaşanan finansal ve yapısal problemler.
  9. Özellikle küçük ve orta ölçekli kamu müteahhitlerimizin piyasa koşullarının istikrarsızlığından dolayı oluşan yapısal mağduriyetlerinden dolayı, kentsel dönüşüm veya yerinde dönüşümde iş yapamaz hale gelmeleri.

Sonuç; İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) olarak kamunun desteği ve sorumlu STK işbirliği ile “Bu sorunların piyasa gerçeklerine uygun olarak, önemli bir kısmının rahatlıkla çözülebileceğine söyleyebiliriz.

Böylece maliyetler ortalama %30 civarı aşağı doğru düşerek, konut arzının artışını tetikleyerek konut satış fiyatlarının da aynı yönde aşağıya inmesine vesile olacaktır.

Piyasa şartlarının reel gerçeklerini ve kurumsallaşmış sektör temsilcilerinin görüşlerini dikkate almadan "Oldu bitti, biz biliriz" tarzı yaklaşımlar ile çözüm bulunamayacağı aşikardır.

Umarız ilgili ve sorumlu devlet büyüklerimiz reel piyasa gerçeklerini ve alınması gereken tedbirleri ilgili sorumlu kurumsallaşmış STK görüşlerini işler daha da zora girmeden dikkate almalarını tekraren saygıyla arz ederiz.

Emlak Gündemi Haberleri

Akfen İnşaat’ta Talep Toplama Süreci Tamamlandı
Emlak İlanlarında Sosyal Medya Yasağı ve Süreç Nasıl İşliyor?
Güncel İnşaat Demiri Fiyatları Belli Oldu
Fenercioğlu’ndan Nitelikli Yatırımcıya Geniş Çaplı Projelere Yatırım Yapma İmkanı
Gayrimenkul Sektöründe Yeni Dönem: 1 Milyar Dolarlık Tokenizasyon Anlaşması İmzalandı