İMSAD, İnşaat Malzemeleri Takip Sistemi’nin Geldiği Aşamaları Paylaştı

Türkiye İMSAD, yapı kimyasalları sektöründeki ürünlerin kalitesini artırmak amacıyla “İnşaat Malzemeleri Kalite Takip Sistemi”nin geldiği aşamayı ve ayrıntılarını kamuoyuna duyurdu

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD), yapı kimyasalları sektöründeki ürünlerin kalitesini artırmak amacıyla “İnşaat Malzemeleri Kalite Takip Sistemi”nin (İMKTS) geldiği aşamayı ve ayrıntılarını kamuoyuna duyurdu.

SON DERECE ÖNEM TAŞIYOR

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, inşaat sektörü ve inşaat malzemesi sanayisinin Türkiye için önemine dikkat çekti. Küçükoğlu, “Bu kritik önemi, beş temel faktörle açıklayabiliriz. Birincisi, nüfus artışı ve kentleşme ihtiyacı. Türkiye, artan nüfusuyla modern ve güvenli yaşam alanlarına ihtiyaç duyuyor. İkincisi, deprem güvenliği ve kentsel dönüşüm. Ülkemiz nüfusunun yüzde yetmişi deprem riski taşıyan bölgelerde yaşıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın beyanlarına göre şu anda ülke çapında altı milyon riskli konutun dönüştürülmesi gerekiyor. Üçüncü olarak, deprem bölgelerinin ihtiyaçları. Bu bölgelerdeki tahribatın giderilmesi ve yeniden inşa süreçleri, uzun vadeli bir gereklilik olarak karşımıza çıkıyor. Dördüncü faktör ise enerji verimliliği. Konutların enerji tüketimini düşürmek, ülkemizin cari açığını azaltmak ve sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmak açısından son derece önem taşıyor. Beşinci ve son faktör ise renovasyon, yani mevcut yapıların iyileştirilmesi. İnşaat malzemesi sanayimizin yıllık ekonomik koşullara bağlı olarak yüzde 40-50 arasındaki üretim miktarı mevcut inşaatların iyileştirilmesinde kullanılıyor” ifadelerini kullandı.

BÜYÜME POTANSİYELİNE SAHİP

Küçükoğlu, İnşaat Malzemeleri Kalite Takip Sistemi’nin önemine değinerek, “Yapı kimyasalları sektörü, inşaat malzemeleri sanayinin gelişiminde kritik bir rol oynamakta ve ortalamanın üzerinde bir büyüme potansiyeline sahip. Gelecek dönemde bu sektörün daha hızlı bir şekilde büyümesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için üretilen malzemeler hem iç pazar hem de ihracat pazarları için gerekli niteliklere uygun olmalı. Ayrıca, doğru belgelendirme süreçleriyle desteklenmeli ve beyan edilen nitelikler ürünlerde gerçekten yer almalı. Bu esas, halkımızın ve ihracat yaptığımız bölgelerdeki müşterilerimizin doğru ve güvenilir ürünlere erişimini sağlamak açısından son derece önem taşıyor. Ülkemizde bu alanda önemli gelişmeler yaşanmakta ve biz de bu gelişmelere öncülük etmeyi hedefliyoruz. Güven esasına dayalı ilişkilerle sektörümüzü büyütmek en büyük gayretlerimizden biri. İMKTS sürecinde güvenilirliğe hassasiyetle odaklanmakta ve bu doğrultuda çalışmaktayız” diye konuştu. Küçükoğlu, inşaat malzemesi sanayisinin, Türkiye'nin en büyük üçüncü ihracatçısı olduğunu ve 2023 rakamları ile 29 milyar dolarlık ihracata imza attığını kaydetti.

BELİRLİ BİR SÜRE VERİYORUZ

Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferdi Erdoğan, sistemin işleyişini anlattı. Erdoğan; “Test sonucunda ilgili standarda göre bir uygunsuzluk tespit edildiğinde ilgili firmaları uyararak, düzeltici faaliyet gerçekleştirmeleri için belirli bir süre veriyoruz. Bu süre zarfında firmalar, gerekli düzeltici faaliyetleri yapıyorlar ve tekrar ürünler test süreçlerinden geçiyor. Ayrıca bu sistemi hayata geçirirken Rekabet Kurumu'ndan da gerekli izinleri alarak, sektörde pozitif rekabet şartlarının oluşmasına öncülük ettik” dedi. Bu yola müşterileri beklentilerini karşılamak amacıyla çıkıldığının ve sonuçların şeffaflıkla kamuoyuyla ve ilgili taraflarla paylaşıldığının altını çizen Ferdi Erdoğan; “Umarım bu çalışma, tüm sektöre örnek olur ve benzer çalıştırmalar geliştirme fırsatımız olur” dedi.

 

 

Emlak Gündemi Haberleri

Konut Sektörünün 2025 Yılından Umutlu Beklentileri Var
İnciraltı’ndaki Toprak Sahipleri Büyük Bir Travma Yaşıyor
Hollanda’da Konut Fiyatları Yüzde 11 Arttı
Golden Global 500 Milyon Liralık Kira Sertifikası İhraç Etti
Konut Piyasasında Kira Fiyatları Düşüşte