İnşaat süreci başladıktan sonra imar planının değiştiğini, imar planının inşaat başladıktan sonra değişmemesinin gerektiğini söyleyen Durbakayım, “Kumar oynamıyoruz ki, sermaye ve birikim koyarak yatırım yapıyoruz.” dedi. İnşaat süreleri için de düzenleme yapılması gerektiğini söyleyen Durbakayım, inşaat bitirme sürecinin 36 ay olması bazı inşaat projelerinde mümkün olmadığını belirtti.
Risk paylaşım modeli önerildi
Bu durgunluk döneminde inşaat firmaları lüks konut projelerinden ve büyük metrekareli lüks konut projelerinden vazgeçmiş durumda. Ayrıca konut projelerindeki yüksek aidatların daha aza indirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Bu şartlar göz önüne alındığında firmalar yeni bir yapım modeline geçmek için çalışmalar başlatıldı. Şu an itibarı ile tüm riskin müteahhitlerde olduğunu belirten Durbakayım, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Emlak Katılım Bankası’na risk paylaşım modeli önerdiklerini dile getirdi.
Bu modele göre arsa sahibi ve firma geçici ortak bir şirket kuracak ve hisseler bankalara rehin edilecek. Bir kamu kurumu da yapılan işleri denetleyecek. Bu modelde vatandaş da inşaat biter mi diye düşünmeyecek.
Durbakayım, “Tüm riskin müteahhitte olduğu sistem yerine kâr ve zarar ortaklığı yapılmalı. Special Purpose Vehicle (SPV) denilen modele Emlak Katılım Bankası sahip çıktı” dedi.
Başka sektörlerde faaliyet gösteren firmaların inşaat sektörüne girmesi sektörün sorun yaşamasında önemli bir rol oynadığını belirten Durbakayım, Diğer sektörlerde hizmet veren firmaların inşaat yapmaya başladığını ve bunun piyasada dengeleri bozduğunu belirtti.