İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önceki dönem prestij projeleri arasına alarak 2017 yılında ihalesini yaptığı Karşıyaka Mavişehir’deki opera binası inşaatı yeni bir gelişme yaşandı.
Artan maliyet ve inşaatta yaşanan sorunlar nedeniyle 6 yılda sadece yüzde 40’ı tamamlanabilen opera binasının yapımını gerçekleştiren CHP eski Parti Meclisi Üyesi Behçet Çağlar’a ait Ankara merkezli Çağdan Mühendislik Şirketi sözleşmeyi fesh etme kararı aldı.
ŞİRKETTEN YENİ HAMLE
Çalışmaları sürdüremeyen şirket, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne yazı yollayarak sözleşmenin fesh işlemlerinin başlatılmasını talep etti. Talebin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından kabul edildiği öğrenildi.
40 MİLYONLUK TEMİNAT YANDI
Şirketin 40 milyon Türk Lirası tutarındaki teminat mektubunun karşılığı gelir olarak İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne kaydedilecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi talep ederse, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı şirketi bir yıllığına kamu ihalelerinden men edebilecek.
MALİYETİ 1,5 MİLYAR LİRA
Öte yandan yarım kalan inşaat işlerinin tamamlanması için İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer'in vereceği karar sonrası yeni bir ihale süreci başlatması gerekiyor. İhale çağrısının önümüzdeki haftalarda yayınlanması bekleniyor. Son teknoloji opera binasının tamamlanması 1,5 milyar TL’lik bir bütçeye ihtiyaç duyulacağı tahmin ediliyor.
FONKSİYON DEĞİŞİKLİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ekonomik yapısına büyük yük getirecek projede değişikliğe gidilmesi yönünde bir karar alındı. Buna göre, anlaşma tamamlanır ve şartlar uygun hale gelirse opera binası fonksiyonundan vazgeçilerek bina kaba inşaat halinden başka bir fonksiyona dönüştürülecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz yıl kurduğu şehir tiyatroları merkezine dönüştürülmesine yönelik fikrin yanında yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezi olması yönünde de görüşlerin olduğu ifade edildi.
SOYER MÜTEAHHİT FİRMAYI SUÇLADI
Kamuoyunda sadece kaba inşaatı bitirilebildiği için başka bir projeye çevrilebileceği ya da yaşlı bakım merkezi gibi kullanılabileceği yönünde iddiaların konuşulması üzerine Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Opera binamızı tamamlama konusunda kararlıyız ve bu binayı yaşlı bakım evine çevirme gibi bir niyetimiz yok” demişti. Başkan Soyer ayrıntılı olarak anlattığı süreçle ilgili müteahhit firmayı eleştirerek projede süreci bilerek ve isteyerek zora soktuğunu dile getirmişti.
Başkan Soyer şu açıklamayı yapmıştı: “İşin doğrusu bizim bu binayı yapan müteahhitle başımız dertte. İşin kolay ve karlı kısmı olarak gördüğü betonarme tarafını yaptı ve şimdi işin zor ve meşakkatli kısmı başlıyor. Teknik altyapı, ses düzeni, elektronik, dekorasyon, tefrişat. Açık söyleyeyim, müteahhit işi bırakmaya ve kaçmaya çalışıyor. Biz belediye olarak tüm ödemelerimizi günü gününe yaptık. İhale bedelinde kamunun öngördüğü tüm artışları fiyata ekledik ki, zaten bundan fazlasını yapmamız yasal olarak mümkün değil. Buna rağmen müteahhit ipe un seriyor, işi durduruyor, geciktiriyor, bizi bezdirerek sözleşmeyi feshetmemizi sağlamaya çalışıyor. Bu gecikme de dedikoduları alevlendiriyor. Ama emin olabilirsiniz ki, biz o binayı İzmir Opera ve Bale Binası olarak tamamlayacağız. Bunu hem İzmirlilere, hem İzmir’in genç sanatçılarına borcumuz olarak görüyoruz. Ben orayı Opera ve Bale binası olmaktan çıkarırsam sadece seçmenlerin değil, kızımın ve kızımın arkadaşlarının yüzüne bakamam."
AVUSTURYALI ŞİRKET ÇEKİLMİŞTİ
Maliyeti ve iki defa ihaleyi çıkmasıyla geçtiğimiz dönem tartışmalı projeler arasında yer alan opera binası inşaatında 100 milyon TL’lik ihale farkı muhalefetin de ana gündem maddesi olmuştu. 2017 yılının Mayıs ayında yapılan ikinci ihaleyi 429 milyon TL’ye Çağdan Mühendislik ile Waagner - Bıro Austria Stage Systems AG ortak konsorsiyumu kazanmıştı. Avusturyalı şirketin daha sonra konsorsiyumdan çekilmesi üzerine çalışmalar Türk şirketinin alt yüklenicileri tarafından devam ettiriliyordu.