Ticari emlakta arz fazlası ve kiraların yıl boyunca gerilemesi, konutta ise stok fazlası ve yüksek finansman giderlerine yakalanan müteahhitlerin dampinge gitmeleri, inşaat sanayi malzemelerine de talebi azaltıp, derinleşen bir bunalım tetikledi. Bu bunalımın detaylarını İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Aralık Ayı Endeksi Değerlendirmesi gözler önüne seriyor.
İnşaat sektöründe yaşanan talep ve finansman sıkıntıları inşaat malzemeleri sanayisini etkilemeye devam ediyor. İnşaat malzemeleri sanayisinde de yeni yıla girerken tedarik ve satış zincirlerinde sıkıntılar oluşmaya başladı. Bunlara bağlı olarak güven ve beklentilerde zayıflama devam ediyor.
Faaliyetlerde gerileme Aralık ayında da sürdü. İç satışlar, üretim ve cirolarda gerilemeler oldu. İhracat artışı durağanlaşırken, ihracat fiyatları da düşmeye başladı.
İnşaat malzemeleri sanayisinde güven, iç pazarda yaşanan daralmaya daha duyarlı hale gelmiştir. Beklentilerde de gerileme sürmüştür. Özellikle iç pazarda yaşanan sıkıntılar beklentileri etkilemektedir. Tahsilat ve ödeme alanlarında güven ve beklentiler bozulmaktadır.
Önümüzdeki aylara ilişkin güven ve beklentilerdeki gerileme inşaat malzemeleri sanayisinde küçülmenin süreceğini göstermektedir. İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi mevsimsel olarak yavaşladığı bir döneme girerken karşılaştığı keskin küçülme uyarı işareti veriyor.
PERAKENDE SATIŞLAR YARI YARIYA DÜŞTÜ
Türkiye İMSAD'ın paylaştığı verilere göre perakende satışlar 10 yıl içerisinde yarı yarıya düştü. 10 yıl önce 12 milyar dolar olan ev yenileme pazarı bugün 6 milyar dolara gerilemiş durumda.