İnşaat Malzemecilerinin En Büyük Sorunu Tahsilat!

Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, "Konutlar satılamıyor, müteahhitler parasını alamıyor, bu da doğal olarak malzemecileri etkiliyor. işlerimiz her ne kadar iyi olsa da ekonomik beklenti konusunda herkes kaygılı" dedi.

Türkiye İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği (İMSAD) "Made in Turkey" çağrısı yaptı. İMSAD inşaat malzemelerinde yerli ürün tercih edilmesi gerektiğine dikkat çekti. 

Türkiye İMSAD Başkanı Ferdi Erdoğan, "Birkaç ürün dışında hemen hemen ithal edilen ürünlerin hepsi ülkemizde var. Öyleyse neden ithal tercih ediliyor bu araştırılmalı. İç pazarda güven artmalı. Mesela muslukta kilosu 9 liraya ihracat yapıp, 19 liraya ithalat yapıyoruz. İş adamları çıkıp ihracat artsın diyor, müştemilatta yerli ürün kullanıp kendi evinde ithal ürün tercih ediyor. Ürün kalitesi anlamında hiçbir sorun yok, sorun algıda" açıklamasında bulundu.

1 kilogramda 10 sent artırırsak ihracat gelirimiz 3 milyar dolar artar

Türk inşaat malzemesi sektörü 100 ülkeye ihracat yapıyor. İhracat geliri de 2017'de 16 milyar doları aşyır. Başkan Erdoğan, "Ancak ihracat birim fiyatının 4 katı kadar ithalatımız var. Yurtdışı kadar yurtiçinde de ‘Made in Turkey’in kıymetini bilmeliyiz. 2017 yılı inşaat malzemelerinin ortalama fiyatı 1 kilogramda 50 sent olarak gerçekleşti. Bu 50 senti, 1 kilogramda sadece 10 sent artırarak 60 sente çıkardığımızda, ihracat gelirimiz ortalama 3 milyar dolar artar" dedi. 

Tahsilat sorunu

inşaat malzemecilerinin tahsilat sorunu yaşadığını ifade eden Erdoğan, "Tahsilat konusu sektörümüzün en önemli sıkıntısı. Konutlar satılamıyor, müteahhitler parasını alamıyor, bu da doğal olarak malzemecileri etkiliyor. Buna bağlı olarak Güven Endeksi de 100 üzerinden 60’lı rakamlarda seyrediyor. Dolayısıyla işlerimiz her ne kadar iyi olsa da ekonomik beklenti konusunda herkes kaygılı. Uzun vadeli bakışın ülke ekonomisinde tanımlanması, tahsilat tarafındaki sıkıntının da bir an önce çözülmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. 

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Arda Elektrik’in 2024 Yılı Yurtdışı Rotası Rusya ve Japonya Oldu
Medcem Çimento 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu Kamuoyuyla Paylaştı
İnşaat Maliyet Artışı Son 3,5 Yılın En Düşük Seviyesinde
İnşaat Malzemesi Üretimi Üçüncü Çeyrekte Düştü
Batıçim’in Yeşil Çimento Projesi’ne Sürdürülebilirlik Ödülü