İnşaat Malzemeleri Fiyatlarında İstikrar Bekliyoruz

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) üyeleri bir araya gelerek 2021 yılının değerlendirdi, 2022 yılına ilişkin beklentileri açıkladı.

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) üyeleri kahvaltıda bir araya geldi. 2021 yılı değerlendirmesinin ve 2022 yılına ilişkin beklentilerin dile getirildiği toplantıya İMSİAD Üyesi ve AK Parti Bursa Milletvekili Atilla Ödünç de katıldı.

Ödünç toplantıda yaptığı konuşmada, son 2 yıldır pandemi nedeniyle inşaat sektörünün hem imalat, hem de satış tarafında bir duraklama yaşadığına işaret ederek, 2020-2021 yıllarında imalatlarını durduran firmaların, 2022 yılında satışlarını artıracaklarına inandığını söyledi.

Satıştan önce satış yapılacak ürünlerin inşa edilmesi gerektiğini ve bunları da İMSİAD üyelerinin yapacağını vurgulayan Ödünç, "Gerek döviz kurundaki dalgalanmalar, gerekse imalat zincirindeki eksikliklerden dolayı fiyatlar çok arttı. Önemli olan bunların makul bir düzeyde kalması. Bunu da 3-4 ayda dengelemek mümkün değil. Bahar aylarıyla birlikte yılın ikinci yarısı itibarıyla imalat sürekliliği devam etmeli. Yine kamu sektöründe çalışanlar da maliyet artışlarından etkilendi. Haziran ayı itibarıyla fiyat farkı uygulaması gerçekleştirildi. Bunun yeterli olup olmadığı konusunda eleştiriler olabilir ama bir yerden de başlamak gerekir" dedi.

İSTİKRAR İSTİYORUZ

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Andıç da yatırımcı olarak dertlerinin ürettiklerini satabilmek olduğunu belirterek, Kasım-Aralık ayında satışların arttığını söyledi. Andıç, şöyle devam etti:

"Geçen seneyi 1 milyon 492 bin konut satışıyla kapadık. Ama burada ayrıntılar önemli. İpotekli satışlar son 5 yılın en düşük seviyesinde gerçekleşti. Birinci el satışlarda azalma, ikinci el satışlarda artış görüyoruz. Demek ki vatandaşın alım gücünde ciddi bir düşüş var. Ancak ikinci el satışların artışı, inşaat sektörünün 250 alt sektörünü harekete geçirmeyen satışlar olduğu için bizim sektörümüzü memnun etmiyor. Çünkü sıfır konut satışları yapılmadıkça istihdam- katma değer sağlanamaz, sektörümüzün çarkları dönmez. Son dönemde bizi en çok yoran ise malzeme fiyatlarındaki artış. Çünkü maliyet hesabı yapıp, satış fiyatlarını belirleyemiyoruz. Biz artık bu nedenle istikrar istiyoruz. Öte yandan yabancıya konut satışlarında artış var ve geçen yılı 58 bin satış ile kapattık. Bu sene bu oranın daha da artacağını düşünüyorum. Ama bu pastadan Bursa, istenilen ölçüde pay alamıyor."

SİYASET ÜSTÜ BİR DURUM HALİNE GELDİ

Andıç, Mudanya Güzelyalı'daki imar iptallerinden kaynaklanan mağduriyeti de dile getirdiği toplantıda, İMSİAD olarak bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını anlattı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve Bursa milletvekilleriyle Ankara'da bu konuyla ilgili görüşmeler yaptıklarını anlatan Andıç, 10 bin insanın mağdur olduğu bu durumun en kısa zamanda çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Andıç, artık yaşanan mağduriyetin siyaset üstü bir konu haline geldiğini belirterek, kış aylarında 10 bin kişinin oturmaya hazır evlerine giremediklerini söyledi.

HİÇ KİMSE TEK BAŞINA BU SÜRECİ TAMAMLAYAMAZ

Taahhüt müteahhitlerinin daha da zor durumda olduğunu vurgulayan Andıç, "Sadece bakır malzemelerinde 10 katı aşan, demirde yüzde 300, çimentoda da yüzde 400 gibi fiyat artışı var. Bunlar, taahhüt firmalarını gayrimenkul firmalarından daha da fazla etkiledi. Eğer demir yoğunluklu bir ihale aldıysanız yüzde 300 artışı yönetebilmek oldukça zor. Tüm bunlara baktığımızda sektörün gün geçtikçe daraldığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Sektörün istikrar beklediği için yatırımlara ara verme düşüncesinde olduğunu söyleyen Andıç, bunun da istihdama olumsuz yansıdığını kaydetti.

Andıç, "Fiyat artışları nedeniyle artık ortak satın alma konu başlığını açmak istiyorum. Bazı önlemleri almamız lazım. Bu dönemde hiç kimse tek başına bu süreci tamamlayamaz. Devletimiz bazı imtiyazlar sağlamalı. Malzemeciler, üreticilerimiz destek vermeli. Herkes kârlarını minimize etmeli. Özellikle yurt dışına inşaat ham maddesi ihracatı yapan firmaların iç piyasa ihtiyaçlarını göz ardı etmemesi lazım. Bu konuda devletin yapması gereken şeyler var. İhracı kayda bağlı ürünlerin kapsamının genişletilmesi lazım. Çünkü seramik başta olmak üzere birçok malzemeye erişmekte zorluk yaşıyoruz" diye konuştu.

İŞ BİRLİĞİ YAPMAK ŞART

İMSİAD Başkan Yardımcısı ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu Başkanı Şeref Demir ise maliyetleri minimize etmek gerektiğini belirtti. Arsa temini, işçi davaları ve yapı denetim maliyetleri gibi birçok sorunları olduğunu ifade eden Demir, sorunların çözümü için güçlü iş birliği yapmanın şart olduğunu vurguladı.

Demir, "Arsa konusunda ciddi sıkıntımız var. Fiyat artışları kentsel dönüşüm projelerini de etkiledi. Bunu aşabilirsek aslında arsa sorununu da çözmüş olacağız. Bir de tabii ülkemizin deprem gerçeği var. Biz bu konuda BTSO ve akademik odalarla birlikte bir çalışma yaptık ve bir manifesto hazırladık, kamuoyuna önerilerimizi sunduk. Kentsel dönüşüm projelerinde yüzde 10 teminatın kaldırılmasını istiyoruz. Öte yandan kentsel dönüşümde zihniyetin de değişmesi lazım. Vatandaşın katkısı olmadan bu projeleri gerçekleştiremeyiz. Kentsel dönüşüm projelerine kamu da vatandaşa uygun kredi imkanı sağlayarak destek vermeli" dedi.

ULAŞIM İMKANLARI GENİŞLETİLMELİ

İMSİAD Taahhüt Komisyonu Başkanı İbrahim Cem Oflaz da taahhüt firmalarının girdi maliyetleri yüzünden sıkıntı yaşadığını belirterek, kentin ve yaşam alanlarının konforlu hale gelmesi için ulaşım imkanlarının da kolaylaştırılması gerektiğini söyledi. Oflaz Kayapa'ya bulvar yapılarak bunun Görükle köprülü kavşağına bağlanması, yine Hasanağa'ya otoyoldan bir bağlantı yolu yapılması ve yapılacak güney çevre yolu ile bölgenin ve kentin ekstra ulaşım ağına kavuşması gerektiğini dile getirdi.

Oflaz, Bursa'nın ulaştırma bütçesinden en az payı alan kentlerden biri olduğunu da sözlerine ekledi.

Toplantıda ayrıca WINN 4 firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Adıyaman ve Satış Müdürü Birkan Yılmaz, İMSİAD üyelerine firmalarıyla ilgili bir sunum yaptı.

Sektörel Haberleri

Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi
Kira Fiyatlarına Yetişemeyenler Paylaşımlı Evlerde Yaşıyor
Arabulucuk Fiyatları Değişti... Kira Uyuşmazlıkları 835 Liradan Başlıyor