İnşaat Malzemelerinde Fahiş Fiyat Artışları İçin Gerekirse Kanun Düzenlemesi Yapacağız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesindeki inşaat maliyetlerinin artışını nasıl engelleneceğine ilişkin açıklama yaptı. Bakan Özhaseki kanuni düzenleme yapılabileceğini söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Kabine Toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Özhaseki 6 Şubat'taki Kahramanmaraş merkezli depremlerde zarar gören şehirlerde 50 bin konut ve köy evimizin inşaatını bitirmek üzere olduğunu belirtti.

Bakan Özhaseki, kentsel dönüşüm yasası hakkında ilgili çalışmaların sorulması üzerine, önümüzdeki günlerde Meclis'ten büyük bir destek alarak yasalaşacağını düşündüğünü belirtti. Yasanın yürürlüğe girer girmez İstanbul ve Marmara'nın dönüşümünü bir an evvel hızlandıracağını kaydetti.

KENTSEL DÖNÜŞÜME YENİ SOLUK

Dönüşüm sürecini hızlandıracak ve kentsel dönüşüme yeni bir soluk sağlayacak Kentsel Dönüşüm Başkanlığının kurulduğunu hatırlatan Özhaseki, çalışmaların sürdüğünü, yönetmeliklerini hazırlayıp yayınlayacaklarını ifade etti.

Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ile ülke genelindeki dönüşüm sürecini hızlandırılacağına dikkati çeken Özhaseki, "Bilim insanları 'Deprem öncesindeki hazırlık için yapılan 1 birim harcama, deprem sonrasında 7 misline çıkıyor' diyor. Biz, ülkemizdeki sağlıksız yapı stokunu yenilemekte kararlıyız." şeklinde konuştu.

DEPREM KONUTLARI ARALIK AYINDA TESLİM EDİLECEK

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen şehirlerde evlerin teslimatına ilişkin bilgi veren Bakan Özhaseki, 200 bin konutun inşasının hızla devam ettiğini belirtti. Şu anda yaklaşık 50 bin konut ve köy evimizin inşaatını bitirmek üzere olduğunu söyleyen Bakan Özhaseki, "İnşallah aralık ayında Sayın Cumhurbaşkanı'mızla birlikte biten konutlarımızı hak sahiplerine teslim edeceğiz" diye müjdeyi verdi.

FAHİŞ FİYAT KABUL EDİLEMEZ

Bakan Özhaseki, "Afet bölgesindeki inşaat maliyetlerinin artışını nasıl engelleyeceksiniz?" sorusu üzerine geçen günlerde bölgede faaliyet gösteren beton firmaları ile bir toplantı yaptıklarını hatırlattı.

Gerçekleştirilen toplantıda, depremzedelerin mağdur edilmesine izin vermeyeceklerini, inşa süreçlerinin fahiş fiyat artışlarıyla aksamasına asla müsaade etmeyeceklerinin altını çizdiğini söyleyen Özhaseki, gerçek maliyeti 1300 TL civarında olan bir mikap betona, 'nakliye fiyatları arttı, agrega bulamıyoruz, ekipman bulamıyoruz, işçi ve usta bulamıyoruz' gibi bahanelerle 3.000 TL'ye kadar bedel isteniyor" dedi. "Biz bunun fahiş fiyat artışı olduğunu ve kabul edilemez olduğunu, piyasa gerçekleriyle uyuşmadığını ifade ettik" diye vurgu yapan Bakan Özhaseki, "Gerekirse kanuni düzenleme ile bu fırsatçılığın önüne geçeceğimizi belirttik." şeklinde konuştu.

İLK EVİM ARSA PROJSEİNDE SON DURUM

"İlk Evim Arsa" projesinde son durumun hakkındaki soruyu yanıtlayan Özhaseki, "Şimdi İstanbul'da bir de 'Yarısı Bizden' kampanyası olduğunu anımsattı. 

İstanbul'da 250 bin sosyal konut olduğunu belirten Özhaseki, "Bunların projesinin programını da kasım ayı sonuna kadar bitiririz. 1 milyon 20 bin vatandaş müracaat etmiş. 'Biz evimizi yenileriz, siz bize para verin, bizi destekleyin' diye." yanıtını verdi.

Emlak Gündemi Haberleri

2024'te 1 Milyon 478 Bin Konut Satıldı
DAP Gayrimenkul Borsada Pay Geri Alımı Yaptı
İspanya'da Konut Krizi Kısır Döngü Haline Geldi
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımları Değişti!
Asgari Ücretli İçin Konut Hesabı...