Konutta faiz psikolojik düzeyin altına düştü. Kamu bankalarının konut kredisi faiz oranlarını yüzde 0.99'a düşürmesi, Ağustos ayında konut satışlarını yüzde 5,1 yükseltti. Ağustos'ta 110 bin 538 konut satışı gerçekleşti.
Peki ticari gayrimenkul pazarında son durum ne? Konut sektöründe 2020 trendleri neler olacak? JLL Türkiye Direktörü Mahir Mermer tüm bu sorulara cevap verdi.
Mermer, ''Geçtiğimiz yıl faizlerin yüksek olması nedeniyle parası olanlar mevduata yatırdı. İstanbul'da konut stoku olduğu söyleniyor ancak İstanbul çok gözde bir şehir. İnsanlar buraya çalışmak için, okumak için geliyorlar. Genç nüfusun fazla olmasından dolayı konut yoğun bir talep olacak. Faizlerin düşmesi sektörü hareketlendirdi'' diye konuştu.
''Faizlerin düşmesiyle konut fiyatları artacak mı?'' sorusuna cevap veren Mermer, ''Satılan konut fiyatlarına bakacak olursak maliyetten dolayı iki fiyatına satılmak zorunda. Şuan satılan konutlar zararına satılıyor diyebiliriz. Döviz cinsinden kıyaslandığında Türkiye pazarı en ucuz pazarlardan biri durumunda. Bu demek oluyor ki fiyatların bir yıl içerisinde ciddi artış söz konusu olacak. Önümüzdeki süreçte yeni arz biraz bekletilecek ve stoklar eritilecek'' dedi.
Fiyatların ne olacağı konusunda konuşan Mermer, şunları söyledi: ''Fiyatlar bölgesel olarak çok değişiyor. İstanbul'un merkezinden uzaklaştıkça metrekare fiyatları 2 bin TL'ye kadar düşebiliyor. Daha çok insanlar kiralama yöntemine geçti. Ancak bugün yeniden gündeme geldi. Özellikle merkez bölgelerinde fiyat artışı başlayacak ve İstanbul'un doğu batı aksına yayılacak.''
Konut fiyatları projelerini piyasaya sunmak için fiyatların artmasını beklediğini söyleyen Mermer, ''2020 bence talebin arttığı arzın sabit kaldığı bir sene olacak. 2021 ve sonrası ise tekrar piyasaya yeni arz gelecek. İnşaat sektörü daha temkinli davranacak projelerini alıcılarla buluşturacak'' şeklinde konuştu.
Tüketicinin oturum amaçlı konut istediğini söyleyen Mermer, kiracıların ve yatırımcıların daha çok geri dönüş süresini dikkate aldığını söyledi. Konut sektöründe yenileme döneminde projelerde eksiklerin giderilmesi gerektiğini kaydeden Mermer, ''Yapılan projelerin hepsi birbine benzemeye başladı. Ancak insanlar artık çok fazla sosyal alan istemeye başladı. Terasları, oyun alanları ve bunu destekleyen üniteler mümkünse AVM ya da parekende merkezleri talep ediyorlar. AVM yanındaki ya da yeşil alan yanındaki evler daha çok talep görmeye başladı'' açıklamasında bulundu.
Markalı konutlarda yapılan faiz indirimi hakkında sözlerine yer verilen Mermer, ''Türkiye'de markalı konut firmalarının sayısının artması gerekiyor. Şirketlerin aile şirketinden çok kurumsal kimliğe bürünmesi gerekiyor ki ürünleri de marka haline gelebilsin. Marka sadece hizmet vermek değil iyi bir hizmette demek'' dedi.
Konuta ve ticari gayrimenkule olan talebin fırsata çevirilmesi gerektiğini söyleyen Mermer, Türkiye olarak inşaat sektörünü marka haline taşıyacağını söyledi.