İnşaat Sektörü ABD'nin Çelikteki Vergileri Kaldırmasından Nasıl Etkilenecek

ABD’nin AB çıkışlı çelik ve alüminyum vergilerini kaldırmasının Türkiye dahil bazı ülkelerin rekabet gücüne etki edeceği doğru görülüyor. Peki inşaat sektörü çelikteki hareketlenmeden nasıl etkilenecek?

ABD’nin AB çıkışlı çelik ve alüminyum vergilerini kaldırmasının Türkiye dahil bazı ülkelerin rekabet gücüne etki edeceği doğru görülüyor. Dünya Gazetesi'nden Evrim Küçük'ün haberine göre; Avrupa’dan ithal edilen çeliğin miktarında yükselişin diğer ülkelerin ihracatına ters etki yaratabileceğine dikkat çekiliyor. Bu sebeple ABD’nin Madde 232 kapsamında çelik ithalatına vergi getirdiği bazı ülkeler kuralları revize etmek amacıyla ABD ile masaya oturmayı talep ediyor. Ayrıca bu sene hızlı bir toparlanma kaydeden çelik sektöründe ‘iç talebi’ hareketlendirmeye ilişkin önlemlerin rolü büyüyor. 

Küresel çelik sektöründe bu sene yaşanan talep yükselişinin 2022 yılında da devam etmesi öngörülüyor. Türkiye de gelecek sene iç talebin güçlü yükseleceği ülkeler arasında belirtiliyor. Küresel çelik sektörü bu sene beklenenden daha güçlü büyüme sergilerken, 2022 yılında toparlanmanın süreceği tahmin ediliyor. Fakat yüksek enflasyon, gelişmekte olan ülkelerde aşılamanın yavaş ilerlemesi ve Çin’de ekonominin yavaşlaması sebebiyle 2022 yılında sektördeki büyümenin 2021’in altında olacağı öngörülüyor. Dünya Çelik Birliği (Worldsteel), 2021'de küresel çelik talebinin yüzde 4.5 yükselerek 1.85 milyar ton olmasını öngörüyor. Worldsteel, Çin'de talebin yüzde 1 düşmesinin beklendiği için önceki tahminini aşağı yönde güncelledi. Sanayi birliği daha önce 2021 yılı için beklentisini yüzde 5.8 şeklinde duyurmuştu. Worldsteel 2022 yılında ise çelik talebinin daha düşük bir hızla, yüzde 2.2 yükselerek 1 milyar 896 milyon tona ulaşmasını öngörüyor. 

Türkiye’nin talebi 2022’de 37 milyon tona ulaşacak

Worldsteel’e göre Türkiye'de çelik talebi 2021'de yüksek çift haneli şekilde büyüyecek. Rapora göre, Türkiye ekonomisinde 2020 yılının üçüncü çeyreğinde başlayan güçlü pozitif trend; yükselen tüketici kredileri ve iç talep kaynaklı olarak 2021'de de sürdü. Buna sağlı olarak çelik talebi, altyapı projeleri ve endüstriyel faaliyetler sebebiyle bu sene yüksek çift haneli büyümesini sürdürecek. Birlik bu sene Türkiye’de çelik talebinin yüzde 17 artış göstereceğini belirtiyor. Gelecek sene ise talebin yüzde 7 yükselerek kur krizi öncesine çıkacağı öngörülüyor. Birliğe göre gelecek sene talep 37 milyon ton civarında olacak.

Çelik kullanan sektörlerde görünüm karmaşık

- İnşaat: Genel olarak inşaat sektörü, Kovid-19 salgına şokuna imalat sektörüne göre daha iyi dayandı. Fakat çeliğin ana kullanım alanlarından küresel altyapı projelerinin görünümü, birbiriyle çatışmakta olan iki güçten etkileniyor. Bir taraftan pek çok hükümet, özellikle gelişmiş ekonomilerde yeşil altyapı çalışmalarına hız veriyor. Diğer taraftan, gelişmekte olan ekonomilerdeki pek çok hükümet, altyapı yatırımlarını finanse etme kabiliyetini kaybetti. Konut sektörü değerlendirildiğinde karantina ve evden çalışmanın yaygınlaşmasıyla konutlara ilişkin talep yükseldi. Ancak konut dışı inşaat faaliyetlerinin, ofis alanı talebinin gerilemesi talebiyle güç kaybedebilir.

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Arda Elektrik’in 2024 Yılı Yurtdışı Rotası Rusya ve Japonya Oldu
Medcem Çimento 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu Kamuoyuyla Paylaştı
İnşaat Maliyet Artışı Son 3,5 Yılın En Düşük Seviyesinde
İnşaat Malzemesi Üretimi Üçüncü Çeyrekte Düştü
Batıçim’in Yeşil Çimento Projesi’ne Sürdürülebilirlik Ödülü