İnşaat Sektörü Temsiliyette Altın Çağını Yaşıyor

Müteahhitler Federasyonu (MÜFED) başkanı ve İzmir Ticaret Odası yönetim kurulu üyesi İsmail Kahraman inşaat sektörünün temsil noktasında altın çağını yaşadığını belirterek sorunların kısa süre içerisinde çözüldüğünü belirtti.

MÜFED başkanı ve İZTO yönetim kurulu üyesi İsmail Kahraman inşaat sektöründeki son gelişmeleri değerlendirdi. Müteahhitler Federasyonu eski başkanı Necip Nasır’ın milletvekili olması ve İzmir Ticaret Odası’nda yeni bir anlayışın göreve başlaması sayesinde inşaat sektörünün temsiliyet konusunda daha etkin hale gelindiğini ve sorunların çok hızlı bir şekilde çözüm bulduğunu ifade etti.

SORUNLAR HIZLI ŞEKİLDE ÇÖZÜLÜYOR

Yaklaşık 3 yıldır Müteahhitler Federasyonu başkanlığı yapan İsmail Kahraman, “Başkanımız Necip Nasır milletvekili olunca arkadaşlarımız görevi bana verdi. İzmir Ticaret Odası seçimlerini de el ele vererek kazandık ve yeni bir anlayışla kurulan yönetim kurulunda yer aldım. Hem federasyonumuzu hem de Ticaret Odası’nı elimizden geldiğince temsil etmeye çalışıyoruz. Federasyonumuza bağlı 15 derneğimiz var. Başkanlarımız Federasyonumuzun yönetim kurulunda temsil ediliyor. Federasyon ve İzmir Ticaret Odası olarak sektöre çok büyük katkılar sağladık. Federasyonumuzun eski başkanı Necip Nasır’ın milletvekili olması sektörümüzün en büyük şansı oldu. Sorunlarımızı çok hızlı bir şekilde çözüyoruz. İzmir Ticaret Odası’nın da çok güçlü bir kimliği var. İnşaat Komitesi olarak sorunları tespit edip yönetime sunuyoruz. Talep uygunsa yönetim de bakanlığa, belediyeye veya ilgili kuruma iletip hızlı bir şekilde çözülmesi için girişimde bulunuyor. Sektörümüz temsil anlamında altın çağını yaşıyor. Bu sektörümüz için büyük bir fırsat” dedi.

ALT VE ORTA SINIF İÇİN MÜSTAKİL YAPILAR ÜRETİLMELİ

İnşaat sektörünün sorunlarını pandemi öncesi ve pandemi sonrası diye ikiye ayıran Kahraman, “Pandemi öncesinde inşaat sektöründe durağanlık vardı. 0,64 faiz oranıyla birlikte sektör nefes aldı. Konut stoklarımız bitti. Bu oranların biraz daha devam etmesini bekliyorduk. Yeni projelerin üretilmesinde de katkı sağlayacaktı. Faizlerin artması ile beraber yeniden bir durağanlık başladı. Yeni projeler üretmeye çalışıyoruz ancak tedbirleri de elden bırakmıyoruz. Pandemi sürecinde konut talepleri değişti. Müstakil evlere ve villa projelerine çok fazla talep var. İzmir’de çok sayıda villa yapılıyor ama bunlar üst gelir grubuna hitap ediyor. Orta ve alt gelir grubunun da satın alacağı müstakil yapılar yapmamız gerekiyor. Müteahhitler bu alana yoğunluk vermeli. Şehir merkezlerinde arsa üretiminde zorlanıyoruz. Sahil şeridindeki ilçelerimizin çoğunda arsalarımız var. Sahil şeridinde çok merkezi olmayan merkezin yakınında yer alan noktalarda ucuz projeler üretilebilir ifadelerini kullandı.

GAYRİMENKUL YATIRIMINDAN KORKMAYIN

Gayrimenkul yatırımcılarına tavsiyelerde bulunan MÜFED başkanı Kahraman sözlerini şu şekilde sürdürdü, “Uzun vadeli yatırım aracı olarak gayrimenkul doğru bir araç. Vatandaşlarımız bazen döviz ve faize kaçabiliyor. Ben yatırımcı olsam sadece gayrimenkule yatırım yaparım. Özellikle İzmir kentsel dönüşümün sürecinin başında. Gayrimenkul ihtiyacı uzun süre devam edecek. Gayrimenkule yapılacak yatırım her zaman kazandırmaya devam edecek. Yatırımcı gayrimenkul yatırımından korkmamalı. Yatırımcı gayrimenkul almaya devam ederse biz de üretime devam ederiz. İstihdam sağlamış oluruz. 300 alt sektörü destekleyen bir sektörüz. Ekonomi çarkının dönmesine katkı sağlamış oluruz.”

KAR MARJIMIZDAN VAZGEÇTİK

Konut kredisi faizlerinin 0,64’e düşmesinin ardından konut fiyatlarında yaşanan artış ile ilgili de konuşan Kahraman şu ifadelere yer verdi, “ 0,64 faiz oranı öncesinde kar marjından vazgeçip, borçlarımızı ödeyelim diye fiyatlarımızı çok düşük tuttuk. Piyasalar düzelip kredi oranlarını da düşünce biz de normal kar marjımızdan satışlar yapmaya başladık. Yanlış bir algı oluştu. Müteahhitler iki katı zam yaptı dediler. Aslında zam yapmadık. Dün borçlarımızı ödemek için zararına satıyorduk. Elbette fırsatçılar oldu. Yatırımcılar bunu fırsata çevirdi. Bunlarla ilgili bir araştırmalar da yaptık. Bizim meslektaşlarımızın büyük kısmının fırsatçılık yapma gibi bir niyeti yok. Biz de fırsatçılık yapılmasına müsaade etmeyiz”

YAPILAN ZAMLAR SEKTÖRE İHANETTİR

İnşaat malzemecilerinin yaptıkları zamları sektöre ihanet olarak değerlendiren Kahraman, “İnşaat malzemeleri maliyetlerinde döviz hareketine göre artış söz konusu. Halbuki inşaat malzemelerinin çok büyük kısmı Türkiye’de üretiliyor. Malzemeciler döviz artışını fırsat olarak görüyor. Kur hareketliliği bahane edilerek ham maddesi bu ülkenin toprağı kumu olan çimentoya zam geliyor. Ben bu zamları sektörümüze ihanet olarak görüyorum” dedi.

YURT DIŞINDAKİLER BİZDEN DAHA ÇOK İLGİ GÖSTERİYOR

İnşaat malzemelerinde yerli ürünü öneren Kahraman sözlerini şu şekilde bitirdi, “İnşaat malzemeciliği yaptığım için bunu söylüyorum meslektaşlarımız ülkemizdeki mallara güvensinler. Yurt dışında da mağazamız var. Yurt dışında gösterilen ilgi kadar yurt içinde ilgi göstermiyor. Seramikte dünyanın merkeziyiz ama İtalyan seramik kullanıyoruz. Mermerde çok iyiyiz ama İspanya’dan mermer getiriliyor. Ülkemizde her ürün grubunda çok kaliteli markalar var. İnşaat sektöründe ithalatı sıfır düzeyine çekmeliyiz. Sektörde faaliyet gösteren müteahhitlerin ithalden vazgeçmesi lazım” dedi.

Emlak Gündemi Haberleri

Nef Arsa, 33’üncü Ofisini Mersin’e Açtı
Konuta Erişim Her Geçen Gün Daha Zor Hale Gelecek
Kamukent Çiğli Yapı Kooperatifi İlk Projesine Çiğli Yakakent’te Başlayacak
Almanya’da 1 Daireyi 5’e Bölüp Kiralayan Emlak Şirketine Yargı Freni
Yapay Zekaya Göre Konut Almak İçin Uygun Zamanda Mıyız?