İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, inşaat sektörü için ihtisas bankası önerisi getirdi. İTO üyelerinin yurtdışında katıldığı fuarlara, milli katılım kapsamında alınmasını isteyen Çağlar, ayrıca sektörün gelişebilmesi için ayrı bir finans yapısının kurgulanması gerektiğini söyledi. Çağlar, "Sektörle aynı dili konuşacak bir ihtisas bankacılığının olması gerekiyor. Bizim dilimizi anlayacak hem faizli hem faizsiz sistemi birlikte yürütebilecek bir finans sistemine ihtiyacımız var" dedi. Konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na da ilettiklerini belirten Çağlar, kamu destekli bir ihtisas bankasının kurulmasıyla sektörün yurtdışı projelerdeki finansal araç yetersizliğine çözüm üretilip, firmaların uluslararası projelerde gerekli finansman desteğiyle rekabetçi kılınmasının amaçlandığını vurguladı. "Dünyada 2030 yılına kadar 57 trilyon dolar altyapı yatırımı yapılması bekleniyor. Avrupa'da 2020'ye kadar 2.2 trilyon dolarlık altyapı yatırımı öngörülüyor. Yani inşaat şirketlerimizin önünde yeni başarı hikayeleri yazmaları için çok uygun bir çalışma alanı bulunuyor" diyen Çağlar, devletin yurtdışında iş yapan firmaların arkasında garantör olarak durması gerektiğini söyledi.
Toplam 40 milyar dolarlık bir ekonomi yaratması hedeflenen kentsel dönüşüm projesinin başladıktan sonra ortaya çıkan sorunların çözülmesi için harekete geçen sektör bileşenleri sorunların da tek tek masaya koyuyor. Uygulama aşamasında kendini gösteren sorunların başında gelen parsel bazında dönüşüm, hem müteahhitleri hem de yerel yönetimleri etkilerken, bununla ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ayrıntılı bir rapor hazırlanacak. SABAH'ın toplantısında konuşan GY ODER ve Torunlar İnşaat Başkanı Aziz Torun, ilk olarak çözülmesi gereken sorunun kentsel dönüşümdeki parsel bazlı yaklaşım yerini ada bazlı dönüşüm olacağını belirtti. Torun, "Gayrimenkul Sektör olumsuz anlamda rant sektörü gibi bir algıya sahip ama 200'ün üzerinde alt sektörü destekleyen bir lokomotif sektör. Ancak bugün ciddi sıkıntılar yaşanabilecek bir süreçteyiz. Ciddi bir vergi yükü var. Harçlar ve yabancıya satışlarla ilgili sıkıntılarımız var" dedi. Özellikle Kadıköy'de kentsel dönüşüm konusunda sorunların yaşandığını belirten Aziz Torun, şöyle konuştu: "Beşiktaş ve Kadıköy belediyemizin söylediği gibi sorunlarımız var Beşiktaş'ta yok ancak Kadıköy'de kentsel dönüşüm kapsamında uygulamalar var. Belediye başkanlarımız harçları almakta zorlanıyor. Halbuki orada ciddi bir KDV kaybı ve kayıt dışılık söz konusu. Örneğin evlerin fiyatları yüksek olduğu tapu işlemleri aşamasında kayıtlar bu rakamlar üzerinden yapılmıyor. Kayıtdışı var. Bu nedenle kentsel dönüşümde parselin engellenmesi ve daha ada bazında yapılmalı." Aziz Torun, sektörün yabancıya satışlarında da tanıtıma ihtiyacı olduğunu söyledi.
TÜİK verilerine göre, konut satışları haziranda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4, 'ipotekli satış' olarak nitelendirilen konut kredili satışlar ise yüzde 10.2 geriledi. İlk altı aydaki düşüş ise ipotekli satışlarda yüzde 17, toplam satışlarda yüzde 0.7 olarak gerçekleşti. Emlak Konut'tan KAP'a yapılan açıklamada, "Gelir paylaşımlı projelerimizde satışlar peşin (banka kredisi dahil) ya da kısa vadeli senetlerle yapılmakta. Ancak son dönemde yaşamış olduğumuz gelişmelerden sonra piyasadaki bekleme eğilimini kırmak ve satışları artırmak için ve bu süreçte yüklenicilerimizin nakit akımlarına pozitif katkı yapabilmek için kampanya düzenlenmiştir" denildi. Bu satışlarda peşinat ve ilk 12 aylık taksit tutarından Emlak Konut kendi payını almayarak tahsilatın tamamını yüklenicinin proje hesabına aktaracak. 13'üncü aydan sonraki tüm vadeli alacaklar Emlak Konut'a kalacak ve bu vadeli alacaklar yüklenicilerin Emlak Konut'a olan taahhüdünden düşülecek.