Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
2015 yılında çıkarılan yasa ile inşaat sektöründe işçi çalıştıran işyerlerine, ölüm ve sakatlıkla sonuçlanmayan iş kazası yaşanmamasıyla teşvik verilmesi planlanıyordu. Aradan 3 yıl geçmesiyle yeni teşvik dün başladı.
57 bin işyeri teşvikten yararlanacak
Yeni yıl itibariyle 57 bin işyeri yeni teşvikten yararlanmaya başlayacak. Yeni teşvik ile işverenlerin çalışanları adına ödediği primin bir kısmını devlet tarafından ödenecek.
İş kazaları azalacak
Yeni yasa ile inşaat sektöründe iş kazalarının azaltması planlanıyor. İşyerlerinde; ölüm ve sakatlıkla sonuçlanmayan iş kazası yaşanmaması halinde teşvik verilmesi öngörüldü. Yine yasa ile bu işyerlerine süre de tanındı.
Teşvikten yararlanabilmek için ölüm veya sakatlanmayla sonuçlanan iş kazası yaşanmamış olması gerekiyor. Yeni uygulama 80 sektörü etkilerken, ilk olarak inşaat sektörü için geçerli olacak.
Destek 3 yıl devam edecek
Teşvik süresi 3 yılda iş kazası yaşanmamış işyerleri için geçerli olacak. 2019 başından itibaren 3 yıl boyunca, yüzde 1’lik prim desteğinden yararlanabilecek. 2021 yılı sonuna kadar işsizlik sigortası priminin yüzde 1’ini ödemeyecek. Kaza yaşanmadığı müddetçe de teşvik devam edecek.
Teşvik miktarı ne kadar olacak?
İşverenden, çalışanları için prime esas kazanç üzerinden yüzde 3 oranında işsizlik sigortası fonu kesiliyor. Bunun yüzde 2’si işverene, yüzde 1’i de işçiye ait. Yeni yıl itibariyle teşvikten yararlanacak işyerlerinden yüzde 1 oranında kesinti yapılacak. Buna göre, işverenin yüzde 2 olan işsizlik sigortası fonu kesintisi yüzde 1’e düşecek. İşyerinden işçi katkısı da dahil toplam yüzde 2 oranında kesinti yapılacak.
Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinde yapılan değişiklikler:
- İnşaat işçilerine yüksekte çalışmayla ilgili tehlikeler, riskler, kontrol tedbirleri ve güvenli çalışma yöntemleri konularında eğitim verilecek.
- Yapı alanlarındaki özel asgari şartlar başlıklı bölümünde yer alan “Ön yapımlı bileşenlerden oluşan cephe iskeleleri ve seyyar iskelelerde özel tedbirler:” ibaresi “Seyyar erişim ve çalışma kulelerinde özel tedbirler:” olarak değiştirildi.
- Yapı alanlarındaki özel asgari şartlar başlıklı bölümünde yer alan “Asma iskele, cephe platformu ve asılı erişim donanımları şeklindeki iskele sistemlerinde özel tedbirler:” ibaresi “Asılı erişim donanımlarında (asma iskeleler) özel tedbirler:” olarak değiştirildi.