İnşaat Sektörünün En Büyük Problemlerinden Biri Kayıt Dışı Üretim

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas İnşaat sektöründe uzun yıllardır kayıt dışı üretimin en büyük problemlerden biri olduğunu ifade ederek sektöre ilişkin açıklamalarda bulundu.

“Yeni Evim” kampanyası 16 ocak pazartesi günü resmen başlıyor. İlk defa ev sahibi olacak, orta ve üstü gelir mensubu vatandaşlar için hazırlanan kampanya ile 0.69 başlayan aylık faiz oranlarıyla 180 aya kadar vadeli konut kredisi yeni (sıfır) konutlar için geçerli olacak.

Ev sahibi olmayı planlayan vatandaşların ilgiyle beklediği kampanyada ‘vergi fırsatçılığı’ sorunu ortaya çıktı. Kurumsal olmayan ve genellikle mahalle arası olarak adlandırılan müteahhitlerin yapmış olduğu sıfır evlere talip olan kişiler beklenmedik bir durumla karşı karşıya kaldı. Örneğin 2 milyon satış değeri olan sıfır ev için görüştükleri aracı emlakçı ve firma “Yalnız bankaya en fazla 500 bin kredi için gidebilirsiniz. Çünkü vergiden dolayı evin fiyatını düşük gösterdik. Gerisini elden almak durumundayız ve konutu banka değerlendirmesine sokamazsınız. Aksi halde ev satışını yapamayız” cevabı alanlar, “Peki o zaman biz nasıl ev alacağız?” sorusunu yine sorar oldu.

Yaşanan problemi hukuksal olarak değerlendiren Beykent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Erol, şu bilgileri paylaştı:

“Serbest piyasa ekonomide mahalle arası müteahhit de kurumsal müteahhit de istediği fiyatlara elbette malını satabilir. Ancak vergi hukuku olarak baktığımızda her tacir malını rayiçlere ve emsallere uygun satmak zorunda. Böyle bir durumla karşılaşıldığı zaman devletin vergi ile ilgili denetim birimi olan ve vergi denetim kuruluna bir şikayette bulunabilirsiniz. Sözlü şikâyet olabilir, alo maliye hattını arayarak, yazılı olarak da şikâyette bulunabilirsiniz. Vergi Müfettişleri de incelediğinde çevredeki rayiçlerin çok daha altında bir satışı belirlediği zaman hakikati ortaya çıkaracaklardır ve müteahhidin kaçırdığı vergileri cezasıyla gecikme faizleri ile birlikte kendisinden alacaktır.”

İnşaat sektöründe uzun yıllardır kayıt dışı üretimin en büyük problemlerden biri olduğunu ifade eden Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas şunları söyledi:

“Kayıt dışı üretim yapan çok geniş bir kesim var. Küçük iş yapanların, tabi hepsini söylemek doğru olmaz ama büyükçe bir kesimi kayıt dışı ya da kısmen kayıt dışı çalışıyor. Biz 3 milyona sattığımız konutu 3 milyon olarak gösteriyoruz ve bütün işi hukuki zemin üzerinden yürütüyoruz ama bir haksız rekabetle de karşı karşıyayız. Bugünden yarına hemen çözülecek bir şey değil ama Maliye Bakanlığımızın bunlarla alakalı çok ciddi çalışmaları var. Eskisi gibi değil, insanlar eski dönemlerden kalan alışkanlıklarını devam ettiriyorlar ama dijital teknoloji ciddi anlamda erişimi arttırmış vaziyette. Bütün birimler anlık olarak bankalardaki para hareketlerini çok rahat görebiliyorlar. Dolayısıyla ben bakanlığımızın da bu konuda etkin olacağını ve üstüne gideceğini düşünüyorum.” 

Emlak Gündemi Haberleri

Konut Piyasası 2024’ü Nasıl Kapattı, 2025’te Ne Olabilir?
Binalarda Yangın Sistemi Nasıl Olmalı?
Peker Gayrimenkul'ün İspanya’daki Projelerinde İnşaat Ruhsatları Alındı
Türkiye'de En Fazla Konut Satılan İlçe: 67 İli Geride Bıraktı
Konut Satışlarında Yaşanan Artış Borsada GYO’ları da Yükseltti