İnşaat Sektörü Çözümü Mahkumlarda Buldu

İnşaat sektörü temsilcileri, son günlerde 150 bin liraya kadar çıkan maaşlara rağmen kalifiye eleman sorununu çözemeyince mahkumları yetiştirmek için Adalet Bakanlığı ile iş birliği yaptı

İnşaat sektörü ara eleman bulmakta zorluk çekmeye devam ediyor. Özellikle Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde yıkıma uğrayan 11 ildeki konut seferberliği ve gençlerin bu mesleği tercih etmemesi nedeniyle inşaat sektöründeki 'kalifiye elaman' sıkıntısı katlandı. Aylık ortalama 70 ila 150 bin lira maaşa rağmen, inşaatlarda çalıştırılacak eleman bulamayan sektör temsilcileri, cezaevlerindeki tutukluların istihdamı için Adalet Bakanlığı'nın kapısını çaldı.

KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİRİLECEK

Akşam’da yer alan bir habere göre Adana Valiliği, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı ile Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) arasında kadın ve erkek hükümlülerin yetiştirilmesi için protokol imzalandı. DAİMFED Başkanı Mustafa Karsıloğlu, protokolün detaylarını şöyle anlattı: "Protokole göre terör ve yüz kızartıcı suçlar dışında açık cezaevlerinde bulunan infaz süresini doldurmasına 6 ay kalmış ya da denetimli serbestlik kapsamında olan mahkumlara eğitim verip 'kalifiye eleman' yetiştireceğiz. Proje hem kadın hem de erkek mahkumları kapsayacak."

MAAŞ ALACAKLAR

İnşaat sektöründe en çok ihtiyaç duyulan 16 meslek grubuyla ilgili eleman yetiştirileceğini söyleyen Karsıloğlu, "Bunların başında elektrik, sıhhi tesisat, boya ve kalıp ustasıyla birlikte demir bağlama, kaynakçı, mobilya, PVC doğrama, parke döşeme, iş makinesi operatörü gibi dallar geliyor" dedi. Yetenek ve becerilerine göre seçilecek mahkumlara 6 aylık eğitim verileceğini belirten Karslıoğlu, sistemin nasıl işleyeceğini de şöyle anlattı: "Bu kapsamda sektör temsilcilerinin vereceği destekle bir 'bağımlılık köyü' kuracağız. Mahkumlar, cezaevinden gardiyan ve jandarma eşliğinde buraya getirilecek, gün içinde eğitim alıp akşam da cezaevine geri dönecek. Denetimli serbestlikten yararlanan ve cezasını tamamlayan mahkumlar inşaatlarda piyasa koşullarına göre maaşlarla istihdam edilecek.

YURT GENELİNE YAYILACAK

İlk etapta inşaatta çalışmak üzere yetiştirilecek 400'ü kadın 2 bin 300 mahkum tespit edildi. Diğer illerle birlikte bu sayısının 25 bin kişiye çıkarılması planlanıyor. Proje kapsamında yurt genelinde toplam 250 bin kişinin yetiştirilerek inşaat sektöründe istihdam edilmesi hedefleniyor. Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu Başkanı Mustafa Karslıoğlu ile Adana Valisi Yavuz Selim Köşger ve dönemin Adana Cumhuriyet Başsavcısı Bilal Gümüş 2 Şubat'ta protokol imzaladı.

Emlak Gündemi Haberleri

Aya Yorgi Koyu İmara Açıldı
Konut Kredisi Faiz Oranları Düştü
Dağ Holding Bu Yıl 3 Bin Konut Üretecek
Halk Gayrimenkul'ün Kurumsal Yönetim Derecelendirme Notu Açıklandı
Suriyeliler Döndü, Emlakçılar Sinek Avladı