"İnşaatın Harcıyla Yoğrulduk"

14 yaşından beri inşaat sektöründe olan, İşçilikten ustalığa kadar inşaatın her kademesinde çalıştıktan sonra kendi inşaat firmasını kuran AFA İnşaat yönetim kurulu başkanı Adil İniyok 34 yıllık inşaat serüvenini anlattı.

Afa İnşaat

1993 yılında “Kardeşler Dekorasyon” firması ile piyasaya giren İniyok kardeşler, 2005 yılında Afa İnşaat aile şirketini kurar ve inşaat yapmaya başlar… Firma ismini üç kardeşin; (Adil, Fevzi, Ahmet) baş harflerinden alıyor.

Adil İniyok en büyükleri. Aynı zamanda aileyi inşaat sektörüyle tanıştıran isim…

Henüz 13 yaşında Ağrı’dan çıkıp İstanbul’a gelmesiyle başlıyor serüven. 14 yaşında İzmir’e taşınıyor, inşaatta çalışmaya başlıyor. Şimdi 48 yaşında. Hayatını şantiyelerde geçirdi, şantiyelerin tozunu yuttu. İnşaattan ayrılmaya da pek niyeti yok gibi. Yaptığımız söyleşide de şakayla karışık ‘herhalde ölene kadar inşaatçı kalacağız’ ifadesini belirtti özellikle.

İnşaatın hamurundan yetişenlerden Adil İniyok…  İnşaatı yaşayarak öğrenenlerden… Hayata inşaatla başlayanlardan… Hayata inşaatla başlayanların vatanı şantiyeler oluyor haliyle…

İnşaat Deryası olarak ömrünü İzmir’i inşa etmeye adayanların hikayelerini siz okuyucularımızla buluşturuyoruz.

Adil İniyok da İzmir’deki yüzlerce konutun inşasında emeği geçenlerden…

İşte AFA’nın hikayesi;

14 YAŞINDA İNŞAATTA ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Sizi tanıyabilir miyiz? İnşaat ile olan serüveniniz nasıl başladı?

1970 Ağrı doğumluyum. 13 yaşında İstanbul’a gittim ve 1 yıl İstanbul’da kaldım. 1984 yılında İzmir’e gelip inşaatta işçi olarak başladım. İnşaatın temelinden başladım. Amelelik, ustalık, taşeronluk yaptım. Kardeşlerimi de yanıma aldım. Beraber çalışamaya başladık. İnşaatın harcıyla yoğrulduk. 14 yaşından beri inşaattayım. Yaşım 48. (gülerek) herhalde ölene kadar da inşaatta kalacağız… Tabi biz büyük bir aileyiz, iyi bir ekibimiz var; en büyük avantajımız kardeşliğimiz… bugün yükümü omuzlayan kardeşlerim var benim.  Hepsinin bu çatı altında büyük emekleri ve ayrı hikayesi vardır.

İNŞAATA NERGİZ’DE BAŞLADIK

Müteahhitliğe ne zaman başladınız?

2005 yılında kendi inşaat firmamızı kurduk. Aile şirketiyiz. 2005’ten beri inşaatlar yapıyoruz. İlk inşaatımızı Karşıyaka Nergiz’de yaptık. 5-6 sene bu bölgede inşaatlar yaptık. Daha sonra Bornova ve Bayraklı’da inşaatlar yapmaya başladık. Şu anda yoğunluklu olarak Bostanlı’da inşaat yapıyor olsak da Bornova’da  yeni başlayan  projelerimiz var.

12 YILDA 20 PROJEYE İMZA ATTIK

Bugüne kadar hayata geçirdiğiniz projelerin sayısı kaçtır?

Başladığımız günden beri 20’den fazla inşaat yapmışızdır. Konut projeleri yapıyoruz. Genelde tercih ettiğimiz bölge Karşıyaka, Bornova ve Bayraklı. Biz proje sayısından ziyade konutta kaliteyi önemsiyoruz. Kalite konusunda kendimize güveniyoruz. Bizi bu noktaya taşıyan inşaat kalitemiz oldu. İzmir’in en büyük firması olmasak da en kaliteli ve en sağlam firması olduğumuzu iddia ediyoruz. Olabildiğince kentsel dönüşüm projelerine girmiyoruz çünkü biz ucuzun değil kalitenin ve marka olmanın peşindeyiz. Yeni projelerimizde bu kaliteyi daha da ileri taşıyacağız.

Devam eden projelerinizden bahseder misiniz?

Şu anda yeni başlayan Mevlana Life projemizle beraber 5 proje yürütüyoruz. Bu projelerden 4’ü Bostanlı’da.

BOSTANLI PİER:  Bostanlı’nın ilk 7/24 güvenliğe sahip, her dairede özel saunası bulunan, spor salonu yaşam alanları   4+1 ve 5+1 daire seçenekleriyle çok özel bir proje.

ULUER SUİTE: Bostanlı Akbank Sokaklarında 312 m2’lik dubleks ayrıcalığına sahip olmak isteyenler için tasarlandı.

BOSTANLI DELUXE: Yine Akbank Sokaklarında farklı yaşam standartlarına sahip olmak isteyenler için 4+1 ve geniş 2+1 seçeneklerimiz var.

MEVLANA LİFE : Forum Bornova’ya yakın mesafede bulunan 35 bağımsız bölümden oluşan bir projemizdir.

Birkaç yıldır Bostanlı ağırlıklı bir yatırım planımız var.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BİZİM TARZIMIZA UYMUYOR

Şehir merkezinde arsalar tükenmeye başladı. Bundan dolayı konut üreticileri şehrin merkezine yakın gelişmekte olan bölgelere yönelmeye başladı. Şehir merkezinde kalanlar kentsel dönüşüme yoğunlaştı. Siz ilerleyen süreçte ne yapacaksınız?

Biz kentsel dönüşüme pek yanaşmıyoruz. Kentsel dönüşüm bizim tarzımıza uymuyor. Kentsel dönüşüm eski kooperatif usulü işliyor. Dikkat ederseniz kentsel dönüşüm en çok lüks şehir merkezlerinde işliyor ve maalesef İzmir’de bina dönüşümü yapılıyor. Düşünün ki 5 katlı bir bina yıkılıp yerine tekrar 5 katlı bir bina yapılıyor ve herkes doğal olarak eski evin büyüklüğünde bir ev istiyor. Devletimiz kira, taşınma yardımı yapıyor ve hızlı dönüşüm için imkanlar sağlıyor. Mal sahipleri aralarında anlaşarak en uygun fiyata tekrar evlerini inşa edecek bir firma arıyor.  Doğal olarak firmalar düşük teklifle gitmek için kaliteyi düşürüyorlar ve bu bize uymuyor.  Bir başka seçenek de binada varsa kat eksiği, mal sahiplerinden para almadan bir nevi kat karşılığı iş sözleşmesi ile yerinde dönüşüm yapılıyor. Bu da maalesef özellikle lüks yerlerde yüzde 80’lere varan oranlarla kentsel dönüşüm yapılıyor. Biz inşaatlarımızı kaliteli yaptığımız için maliyetlerimiz çok yüksek. Kentsel dönüşümde ya maliyetten kısıp daha az kaliteli yapacağız –ki bu bize uymuyor- ya da düşük oranlarla yapacağız. Bu da ev sahibine uymuyor. Kalite ve markalardan ödün vermediğimiz için kentsel dönüşümden olabildiğince uzak duruyoruz. Çok teklif alıyoruz ama şartlarımız uyuşmadığı için çoğunu reddediyoruz. Çünkü biz yarınlara kalite anlayışı ile iz bırakanlardan olmak istiyoruz. Amacımız sadece bina dikip insanları ev sahibi yapmak değil. Amacımız yüksek yaşam standartlarına uygun, kaliteli, lüks ve ayrıcalıklı yaşam alanları inşa etmek. Biz milletimizin en iyiye layık olduğunu düşünüyoruz ve bunun için en iyiyi yapmaya çalışıyoruz.

4 DUVAR BİR BADANA!

İnşaata başladınız yıl ile bugünkü inşaat sektörünü kıyaslayacak olursak, İnşaat nasıl bir aşama kat etti?

Hayat standartları düne göre çok arttı. Doğal olarak İnşaat kalitesi de eskiye nazaran olağanüstü derecede arttı. 1980’lere gittiğimizde hem kaba inşaat hem de ince işçilikte kalite sıfıra yakın bir düzeydeydi. Müteahhit dört duvar bir badana ile işi bitiriyordu. Şimdi öyle değil. Şu anda müteahhitler arasında bir kalite yarışı var. Herkes nasıl daha kaliteli bir inşaat yapabilirim diye yarışıyor. Herkes inşaata daha fazla ne koyabilirim diye düşünüyor. Biz bu rekabetin içindeyiz ve bu durumdan memnunuz. Dünya değişiyor biz de değişiyoruz ve değişmeliyiz.

İNŞAATTA ARZ TALEP DENGESİZLİĞİ HEP VARDI

Sektörün gelişimi açısından ele alacak olursak…

Aslında biz arz ve talepten ziyade İzmir halkına dikkat ediyoruz. Biz İzmirliler rahatı ve yaşamayı seviyoruz. Doğal olarak önemli mevkilerde hiç arz talep sıkıntısı yaşanmadı. Sadece İzmir’i iyi okuyamayan firmaların yanlış yerdeki yanlış yatırımları arz talep sıkıntısını ortaya çıkardı. Zaten İnşaatın dönemleri vardır. İnşaat sektörü bazen çok hızlı atağa kalkar. Belli bir süreden sonra durgunluk yaşanır. Sonra rölantiye girer. İnşaatta bu zikzaklar hep vardır. Son 10-15 yılda inşaatın atağa kalktığı bir dönemi yaşadık. Her yıl sayısız inşaat yapılıyor ve bunun bir kesimini kentsel dönüşüm sağlıyor. Arz talep bu işe zaten yön veriyor ve verecektir.

EN BÜYÜK SUÇ MÜTEAHHİTİN

Sektörün durgunlaşmasında arsa fiyatlarının/kat karşılığı oranlarının artmasının etkisi var mı?

Elbette var. Arsa oranlarının artmasının en büyük suçlusu  müteahhitlerdir. Bir müteahhit gidiyor arsaya yüzde 40 teklif veriyor. İşi bilmeyen başka bir müteahhit gelip yüzde 50 veriyor. Arsanın yüzde 50’ye yapıldığını gören diğer arsa sahipleri de artık yüzde 50’nin aşağısına düşmüyor. Doğal olarak maliyetler artınca gayrımenkul fiyatları da artıyor. Her yıl yükselerek devam ediyor ve bu bizi bir noktada dar boğaza sokuyor.

MÜTEAHHİT MECBUREN ZAMLARI FİYATLARA YANSITACAK

Daire Fiyatlarının artışlarını nasıl tetikledi bu durum?

Gayrimenkul fiyatları son 1 yılda çok anormal bir düzeyde yükseldi. Ama şu anda aşırı fiyat artışları duraksadı. Bu kez demir ve beton başta olmak üzere inşaat malzemelerine yüksek zamlar geldi. Demir 1 yılda yüzde 100’den fazla arttı. Maliyet artınca ne olacak, Müteahhit mecburen bunu fiyatlara yansıtacak. 

GÖÇ ALAN YERDE YATIRIM DA ARTAR

İzmir’e birçok yatırımcı gelmeye başladı. İzmir’deki emlak sektörü ilerleyen yıllarda nasıl bir gelişim gösterecek?

İzmir göç alan bir şehir. İzmir İstanbul otoyolunun açılmasıyla bir nevi İzmir İstanbul birleştirilecek. İzmir’in yerel yöneticilerine çok iş düşüyor. İzmir çok güzel şehir ancak düzeltilmesi gereken çok şey var. Göç alan yerde yatırım da artar. Mesafeler kısaldıkça yatırımlar artacaktır. İzmir İstanbul arası otobanla 3 saate iniyor ki bu bir İstanbullu için evine gitme mesafesi olabiliyor. Ankara İzmir hızlı tren hattı da mesafeyi 3 saate indirecek. İnanın daire satışlarımızın büyük bir bölümünü büyükşehirlerde oturan vatandaşlarımıza yapıyoruz. İstanbullu ve Ankaralı birçok vatandaşımız İzmir’de oturmaya başladılar bile.

Zübeyit Garip/ İnşaat Deryası

Emlak Gündemi Haberleri

Akfen İnşaat’ta Talep Toplama Süreci Tamamlandı
Emlak İlanlarında Sosyal Medya Yasağı ve Süreç Nasıl İşliyor?
Güncel İnşaat Demiri Fiyatları Belli Oldu
Fenercioğlu’ndan Nitelikli Yatırımcıya Geniş Çaplı Projelere Yatırım Yapma İmkanı
Gayrimenkul Sektöründe Yeni Dönem: 1 Milyar Dolarlık Tokenizasyon Anlaşması İmzalandı