Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, dernek hedeflerini anlattı. Mehmet Kalyoncu, sektörde orta vadede kümelenmeyi planladıklarına dikkat çekerek, mevcut bir kümelenmenin iş birliği ve yatırıma döneceğini dile getirdi.
Kalyoncu, gayrimenkul sektöründe Kovid-19 salgını sebebiyle satıştan inşa sistemine, mekanların yapısından tercih edilen malzemeye, tüketici davranışlarından genel eğilimlere kadar birçok detayda değişim yaşandığını dile getirdi. Sektörün aynı zamanda yapı endüstrisinde yerlileşmeyi öğrendiğine ve yerli ürünün her ülkenin kendi içine kapanmak zorunda kaldığı salgın sürecinde ne kadar önemli olduğunun anlaşıldığına vurgu yapan Kalyoncu, "Gelecek senelerde özellikle yapı endüstrisinde kullanılan sofistike sistemlerde daha fazla yerlileşme için inisiyatifleri desteklemek gerekiyor” diye konuştu.
Farkındalık oluşturuyor
Türkiye'nin en büyük sektörlerinden biri olan gayrimenkul sektörünün, teknolojiyle, tasarımla ilişkisinin daha yakın olmasının gerektiğine dikkat çeken Kalyoncu, “Sektörümüzü bu disiplinlerle daha da yakınlaştırmak istiyoruz. Burada ana paydaş da tabi ki akademik kurumlar. Akademik projelerimize ağırlık verdik, üniversitelerle olan iş birliklerimizi artırdık" dedi.
GYODER'in söylemlerinde değişikliğe gittiğinin ve farkındalık yarattığının altını çizen Kalyoncu, bu farkındalıkla beraber aslında bir 'topluluk' oluşturmayı planladıklarını söyledi. Kalyoncu, şunları kaydetti:
“Orta vadeli hedefimiz kümelenme. Türkiye'nin enerji, sağlık alanında çok iyi tematik teknoparkları, girişim merkezleri, kuluçka merkezleri var ama inşaat ve gayrimenkul alanında maalesef yok. Türkiye'nin en büyük sektörlerinden biri olarak hedefimiz bu kümelenmeyi oluşturmak. Bu kümelenme tanışıklık getirecek, tanışıklık iş birliği ve yatırıma dönüşecektir. Bugün start-up'ların, fikrimizi almak ve bizimle işbirliği yapmak için kapımızı daha fazla çalması lazım. Tabi ki bizim de her zaman start-up'lara destekçi olmamız gerekiyor."
Ana rotası 3T prensibi
GYODER Başkanı Kalyoncu, derneğin ana rotasını 'Tabiat', 'Teknoloji' ve 'Tasarım'dan meydana gelen 3T prensibi şeklinde düzenlediklerine dikkat çekerek, sürdürülebilirlik konularının, ana çalışmalarının başında geldiğini yer aldığını belirtti. Kalyoncu, "Yapılan her bir projenin çevresel etkileri itibarıyla şehre bir iz bıraktığı bilincinin yüklediği sorumluluk duygusu, son dönemde gayrimenkul sektöründe olgunlaşan yeni bakış açıları oldu. 2021 yılı ve sonrasında bu farkındalık şehirlerimizde insanı önceleyen, insan odaklı bir kalkınmanın ortaya çıkmasını sağlayacaktır" şeklinde konuştu.