İnşaatta Doğal Yalıtım Malzemesi: Taş Yünü

1600 derecede volkanik kayaçların ısıtılması sonucunda elyaf aştırılması ile elde edilen Taş yünü doğal bir yalıtım malzemesi olarak kullanılabiliyor. Taş yünü çatılarda, dış cephe yalıtımlarında, çelik kapı yalıtımlarında ve daha birçok alanda kullanılab

Taş yünü elyafı ya da İzocam dediğimiz madde 1600 derecede volkanik kayaçların ısıtılması sonucunda elyaf aştırılması ile üretiliyor. Pek çok alanda kullanım özelliği sunan taş yünü özellikle de ısı ve ses yalıtımlarında ya da tarım alanında toprak yerine sıklıkla kullanılıyor. Mineral bakımından oldukça zengin olan inorganik taşların eritilmesiyle oluşan doğal yalıtım malzemesi olan taş yünü çatılarda, dış cephe yalıtımlarında, çelik kapı yalıtımlarında, elektrikli ev gereçlerinde, gemi inşaatlarında ve daha pek çok alanda kullanılıyor.

Taş yünü sadece ısı ve ses yalıtımında değil aynı zamanda yangın güvenliği gerektiren alanlarda da koruyucu olarak kullanılıyor. İnorganik taşların eritilmesiyle oluştuğu için çürüme olmaz ve bakteri ya da mikro organizmaların oluşumuna da korunaklıdır. Doğal bir yalıtım maddesi olduğu için de çevre dostudur. Isı ve su yalıtımlarında en çok dikkat edilen nokta olan buhar emici özelliği de bulundurur ve suyu itici yapısı vardır.

Taş yünü kullanımı ile yapılan yalıtımlar sayesinde yakıt tüketiminde yani fosil kaynakların tüketiminde bir azalma göründüğünden tasarruf açısından da oldukça elverişlidir. CO ve CO2 salınımında bir azaltıcı etki yarattığı için de iklim değişikliklerinden yapıyı etkilenmemesi için koruyucu bir yapısı vardır.

Hem kış mevsiminde hem de yaz mevsiminde enerji tüketimini azaltır. Yazın klimalarda harcanan enerjiyi azaltır. Ayrıca 1000 °C ye kadar sıcaklığa dayanır ve bu nedenle de yangın koruyucu olarak da kullanım alanı sağlar.

Ses yalıtımı için yapıların içerisine ya da dışarısına ses giriş çıkışlarını önler. Akustik bir yalıtım sağlayarak uygun fiyatlı bir kullanım arz eder. Çapraz geçişli olan sayısız elyaflı yapısı ile titreşimleri etkisiz hale getiren bir yapısı vardır. Bu şekilde de en iyi ses emici doğal yalıtım maddesi olarak sıklıkla yapılarda kullanılır.

Sıcaklığın iniş ve çıkışlılığına göre değişmeyen boyutu olan taş yünü, kalıcı boyut stabilizesi sağlar. İnorganik taşların yüksek sıcaklıkta ettirilmesi ile elyaflaştırılarak üretilen taş yünü elyafların homojen oryantasyonu ile kalıcı bir boyut sağlayarak kullanımda en verimli noktalara ulaştırır.

Taş yününden oluşan metal paneller farklı kalınlık ve ölçülerde üretilirler. Ayrıca renk ve desen seçenekleri de farklılık gösterir. Montaj sonrasında ise bitirme işlemi gerekmeksizin kullanıma hemen hazırdır. Taş yününün bir diğer özelliği ise her türlü yapıya uyum sağlamasıdır. Mimari yapısı her ne olursa olsun tüm özellikleri ile taş yünü kullanılabilir. İÇ mekânların bölünmesi işleminde, dış mekânlarda yeni bir yer yapılmasında, yanıcı maddelerin tutulduğu alanlarda, yangın güvenliğinin gerektiği yerlerde kolaylıkla kullanılabilen ve verimi açısından da en verimli ürünler arasındadır.  Hem kolay uygulanır olması ve böylelikle işçilikten de tasarruf ettirici olması hem de estetik görünümü ile pek çok alanda taş yünü kullanılır.

İnşaat Malzemeleri Haberleri

Seranova Seramik İflas Etti!
Arda Elektrik’in 2024 Yılı Yurtdışı Rotası Rusya ve Japonya Oldu
Medcem Çimento 2023 Sürdürülebilirlik Raporu’nu Kamuoyuyla Paylaştı
İnşaat Maliyet Artışı Son 3,5 Yılın En Düşük Seviyesinde
İnşaat Malzemesi Üretimi Üçüncü Çeyrekte Düştü