İstanbul, dünyanın en büyük şehirlerinden bir tanesi. Birleşmiş Milletler’e üye 124 ülkeden daha büyük olan İstanbul’un sağlık problemleri de büyük. 14 milyon 800 bin kişinin yaşadığı, iki kıtaya dağılmış bu megakentin sağlık planları da özel olarak yapılıyor. İstanbul’da sağlığın patronu ise aslında bir genel cerrah olan Prof. Dr. Kemal Memişoğlu… Bayram dedik, Prof. Dr. Memişoğlu’nun kapısını çaldık. Prof. Dr. Memişoğlu, İstanbul’un sağlık projelerini Türkiye gazetesi okurları için anlattı…
Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mezunu. Genel cerrahi uzmanı olan Prof. Dr. Memişoğlu 1999-2000 yılları arasında Miami Üniversitesi Karaciğer ve Gastrointestinal Transplantasyon Ünitesinde bulunmuş. Kamu sektöründe yöneticilik görevine 2002 yılında PTT Hastanesi Başhekimi olarak başlamış. 2012 yılında İstanbul Anadolu Kuzey Bölgesi Kamu Hastaneleri Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı olarak atanmış. Prof. Dr. Memişoğlu İstanbul Sağlık Müdürlüğü görevini 6 Ekim 2016’dan yana sürdürüyor.
1) İstanbul, sağlık yatırımları açısından büyük bir şantiye gibi. Sağlıkta neler bekliyor İstanbulluları?
Hem Asya hem Avrupa kıtasında hastane yatırımlarımız devam ediyor. On yedi büyük inşaat yürütüyoruz. Bunların küçük bir kısmını hizmete soktuk. 2023’e kadar birer ikişer hastanelerimizin bazılarını yeniden yaparak, bazılarını yenileyerek İstanbulluların hizmetine sunacağız.
2) Yeni hastaneler İstanbul’a ne kazandıracak?
Kaliteli yatak sayılarımız artıyor. Şu anda İstanbul’da özel ve kamuda olmak üzere 35 bin hasta yatağımız var. 10 bin kişiye 17 yatak düşüyor. Biz bunu 30-35’e çıkarmaya çalışıyoruz. Asıl hedefimiz 2023 yılına kadar toplam yatak sayısını 50 bin yatağa çıkarmak. Birkaç sene içinde İstanbul’a 4 bin yatak ilave olacak. Sadece yatak sayısını artırmıyoruz. Kamu hastanelerindeki 15 bin yatağı 4-5 kişilik koğuş sisteminden tek kişilik, banyolu, tuvaletli son derece lüks modern odalar hâline getireceğiz. İstanbul’un Avrupa’nın sağlık başkenti olması için çalışıyoruz.
3) Taksim’deki devlet hastanesinin inşaatı uzun zamandır devam ediyor. Şu anda ne durumda?
İnşaatın yüzde 60’ı bitmiş durumda. Çok yakın zamanda orayı da 250 yataklı modern bir hastane olarak İstanbullulara kazandıracağız. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinin yenilenmesi gündemde. Ancak şehrin akciğerleri durumundaki bahçesinin küçüleceği, yeşil alanların yok edileceği yönünde endişeler var. Bu hastanenin binaları çok eski. Bunların yerine güzel bir yeni hastane projemiz var. Yeni hastaneyi şu andaki binaların bulunduğu alana yapacağız. Sadi Konuk Hastanesine de ilaveler yapacağız. Ancak insanlarımız tedirgin olmasın. Yeşil alan kesinlikle kaybolmayacak.