Zingat.com CEO’su Ahmet Kayhan, Bloomberg HT’de Güzem Yılmaz’ın sunduğu Gündem Raporu’na konuk oldu. Zingat.com’un farkını anlatan Ahmet Kayhan, “İstanbul’da konut fiyatları düşüyor mu?” sorusunu da cevapladı…
- Yeni nesil emlak artık kullanılan bir kavram. Emlak, teknoloji ve dijitalleşmenin kullanıldığı alanlardan biri oldu. Bu noktada Zingat.com’un farkı nedir? Sektöre nasıl bir yenilik katmayı düşünüyorsunuz?
Dünyada çok örneği olmayan bir iş yapıyoruz. Gayrimenkul, dünyada en önemli değer saklama ve yaratma araçlarından biridir. Özellikle şu an doların durumunu gözönüne aldığımızda gayrimenkulü alternatif yatırım aracı olarak düşünebiliriz. Zingat’ın farkı veri ve bilime dayalı bir hizmet vererek, bu veri ve bilimi de herkesin anlayabileceği şekilde basitleştirerek, insanların aklındaki “Nereden ev almalıyım?” “Yatırım için doğru zaman mı?” gibi sorulara cevap vererek, profesyonellerle tüketicileri bir araya getiren bir platform olmasıdır.
Zingat’ı kurmadan önce bir 15 yıllık veri bilgimiz vardı, bunun üstüne de kurucusu olduğumuz ve gelişmekte olan ülkelere yönelik gayrimenkul verisi üreten REIDIN deneyimimiz var. REIDIN’in bize özel olan verilerini tüketiciye yararlı olacak şekilde Zingat.com üzerinden sunulmasını sağladık.
Zingat.com’da kullanıcılar ilgilendikleri ilanın bulunduğu bölgede kaç kişi yaşıyor, demografi ve eğitim durumu, bölgenin emlak fiyat değişimleri ve o bölgeden gayrimenkul alınırsa ne kadar sürede kendini öder gibi sorulara cevap bulabiliyor. Özetle Zingat.com’da veriyi analiz ederek ve basitleştirerek, gayrimenkul ilanlarında fotoğraflara bakmanın ötesinde bir hizmet veriyoruz.
- Veriye ulaşmak zor ama önemli olan verileri analiz etmek. Bunu Zingat.com’da nasıl uygulamaya geçiriyorsunuz, bu verilerin kullanıcılar için ne gibi bir faydası var?
Gayrimenkul alım, satım ve kiralama sürecinde tüketicilerin aklında “Birinci el mi ikinci el mi? Kiralık mı satılık mı? İpotek mi, nakit mi, senet mi? Nereden almalıyım? Doğru fiyat mı?” gibi temel sorular var. Zingat.com’da verileri kullanarak bu sorulara cevap veriyoruz. Mesela bir örnek vereyim bizim yaşamSkor diye bir uygulamamız var. Dünyada sektörün ilk örneği. Yaşadığınız, çalıştığınızı ve sosyalleştiğiniz yerleri seçiyorsunuz ve uygulama buna göre size bir puan çıkarıyor. Bu üçgen içerisinde insanın yaklaşık 10 bin yıldır değişmeyen bir habitatı var. Biz burada ulaşım, evinizin etrafındaki ağaç sayısı, hava kirliliği oranı, otopark alanları, nüfus yoğunluğu ve gelir durumu gibi belli kriterleri kullanıyoruz.
Mesela benim evim ve ofisim arasındaki mesafe yakın olduğu için skorum 81. yaşamSkor’da bu 81’i 95 yapacak öneriler yer alıyor. Uygulama size özel olarak hangi gayrimenkulün size etkisinin ne olacağını analiz ederek, bunu skor olarak veriyor ve evi bu bütçeyle alırsanız bu skor şu kadar olacak diye öneriler sunuyor. Sonrasına Zingat.com içindeki 300 bin ilanı size özel olarak görmeye başlıyorsunuz. Şimdi bunun ikinci versiyonu üzerine çalışıyoruz. Eğer çocuğunuz varsa gittiği okul, eşinizin çalıştığı yer gibi verileri de ekleyerek, ona göre bir puan çıkaracak.
- Siz Zingat.com’da evi kiralayanı/ satanı bir araya getirmek dışında daha kapsamlı bir hizmet veriyorsunuz…
Yakın zaman içerisinde Propertyfinder Group ile ortaklık yaptık. Biz yurtdışından Türkiye’nin gayrimenkul sektörüne olan ilgisini daha kurumsal hâle getirecek platformlar üzerinde çalışıyorduk uzun süredir, bu ortaklıkla birlikte onu gerçekleştirmiş olduk. Dünyada gördüğümüz trendlere baktığımızda da uluslararası gayrimenkul piyasası daha hızlı gitmeye başladı. Bunun Türkiye’ye etkisinin olacağını düşünüyoruz. Doların kısa dönemde bu kadar yükselmesi ve dolayısıyla maliyetlerin artması anlamında bizim için negatif bir durum. 6 ay içinde bu direkt enflasyon olarak yansıyor ama dışarıdan bakıldığı zaman yurtdışı talebini artırıyor. Böyle bir etkisinin olacağını düşünüyoruz.
Zingat.com olarak da bunu en iyi şekilde değerlendirip, yurtdışında Türkiye’yi en iyi şekilde anlatabilecek çalışmalar yapıyoruz. Burada köprü kurma anlamında ciddi çalışmalarımız var. Bundan iki hafta önce Dubai’de gerçekleşen Cityscape’de Türkiye’deki emlak sektörüyle ilgili ciddi bir sunum yaptık.
- İstanbul’daki konut fiyatlarındaki düşüşü nasıl değerlendiriyorsunuz?
İstanbul’da konut fiyatları düşmüyor, Türkiye geneline göre fiyat artışı yavaşlıyor. Gayrimenkuldeki fiyat artış yavaşlamasının, gayrimenkul dinamiklerinin çok dışında hareket ettiğini düşünüyorum.