Uluslararası ticari gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman ve Wakefield araştırmasına göre, İstanbul'da halihazırda A sınıfı ofis arzı 6,5 milyon metrekareye ulaştı. NTV'de yer alan habere göre; bu ofislerdeki boşluk oranı yüzde 21 düzeyinde seyrediyor. Şu andaki ofis stokunun yaklaşık 1,4 milyon metrekaresi boş halde. İnşaatı süren eden ve kısa süre içerisinde yapımı tamamlanması beklenen ofislerin toplamı ise 2,15 milyon metrekare.
Sektör temsilcileri, pandemi nedeniyle evden çalışmanın artması, maliyetler sebebiyle paylaşımlı ofislere yönelim olması gibi nedenlerle İstanbul'daki boş ofislerin tamamen dolmayacağı görüşüne sahip.
Salgının ardından yeni dünya düzeninde merkezi ve kalabalık ofislerin artık yerini paylaşımlı ve küçük ofislere bırakması ön görülürken Türkiye'de ve dünyada birçok şirket de evden veya hibrit çalışma düzenine geçmiş durumda. Bu şirketlerin neredeyse hepsi koronavirüs salgını tamamen bitse dahi mevcut çalışma sistemlerinin devam edeceğini duyurdu.
Söz konusu gelişmeler karşısında büyük ve devasa plazalar ve ofislerin nasıl dolacağına dair yeni öneriler de geliyor. Bu ofislerin konuta dönüştürülebileceğini söyleyen sektör temsilcileri, böylece İstanbul'daki konut arzında meydana gelen sıkıntıya çözüm bulunabileceğini düşünüyor.
İnşaatı devam eden ofislerin en az yarısının boş olması ön görülken mevcut boşluklarla beraber kullanılmayan ofis stokunun 2,4 milyon metrekare civarında olabileceği ön görüyor. Sektör temsilcileri, bu ofislerin dönüşümüyle 200 bin adet konut arzı olabileceğini, böylece hem satılık hem de kiralık konut fiyatlarının düşebileceğini dile getiriyor.
"BU KONUDAKİ DÜZENLEME YARAYA NET BİR ŞEKİLDE MERHEM OLACAKTIR"
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa İstanbul'da satılık ve kiralık ev fiyatlarında ciddi artış meydana geldğini bu konuda acilen harekete geçilmesi gerektiğini belirtti.
Daha önce kamuya ait atıl binalara geçici mesken izni verilebileceğine dair çözüm önerisi sunduklarını anımsatan Aşa, "Halihazırda ilginin her geçen gün azaldığı ofislerin konuta dönüşümü için gereken düzenlemelerin yapılması sektöre büyük getirileri olacaktır. Özellikle ofis yoğunluğunun bulunduğu yerlerde fiyatlar kent ortalamasının üzerinde. Dönüşüm izni verilmesi ve düzenleme yapılması fiyatlarda ciddi bir düşüş sağlayacak, bu alandaki ihtiyaca net bir şekilde merhem olacaktır." diye konuştu.
"SEKTÖRÜ CİDDİ ANLAMDA HAREKETLENDİRECEKTİR"
Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ise dövizde meydana gelen hareketlilik ve sürekli artan maliyetler sebebiyle konut üreticilerinin yeni projelere başlama noktasında hızlı hareket edemediğini söyledi.
İstanbul'da konut arzında eski hareketliliğin olmadığını belirten Taş, şunları söyledi:
"Öte yandan, ofislerde yüzde 20'nin üzerinde bir boşluk var. Buraların home office'ye dönüşmesi ve metrekarelerinin küçülmesi pazarda ciddi anlamda canlılık oluşturacaktır. Ayrıca, arz azlığı sebebiyle şişen fiyatları da rahatlatacaktır. Yeni arzların oluşmaması sektörde kısmi bir durgunluk oluşturursa bu 200'ün üzerinde alt sektörü de olumsuz etkiler. Dolayısıyla boş kalmış ofis stokunda bu tür bir dönüşümle oluşturulacak canlılık kredi faizlerini indirmek gibi bir katkı sunacaktır sektöre."