20 milyona yaklaşan nüfusu ile dünyanın en büyük metropolleri arasında gösterilen İstanbul, aynı zamanda dünyanın gelmiş geçmiş en büyük imparatorluklarının da merkezi olmuştur. Şehir, iktisadi büyüklük açısından dünyada 34., nüfus açısından belediye sınırları göz önüne alınarak yapılan sıralamaya göre Avrupa'da birinci, dünyada ise altıncı sırada yer alıyor.
İstanbul'a çağlar boyunca değişik adlar verilmiştir. Bu kent adları, kent tarihinin farklı dönemleriyle ilişkilidir. Bu adlar tarihsel sırayla, Byzantion, Augusta Antonina, Nova Roma, Konstantinopolis, Kostantiniyye, İslambol ve İstanbul'dur. Bunun dışında tarihte Moğollar Çakduryan, Polonlar Kanatorya, Çekler Aylana, Macarlar Vizenduvar olarak adlandırmışlardır.
Turyap ve Emlak Haber Ajansı iş birliği ile 2.000 kişi ile gerçekleştirilen ankette katılımcılara İstanbul ile ilgili bazı sorular yöneltildi ve oylamaları istetendi. İşte anketten çıkan önemli sonuçlar…
İstanbullu yaşamak ve çalışmak için Avrupa Yakası dedi
Katılımcılara ilk olarak Avrupa Yakası’nda mı yaşamak istersiniz, Anadolu Yakası’nda mı yaşamak istersiniz? diye soruldu. Ankete katılanların yüzde 56’sı Avrupa Yakası derken, yüzde 44’ü Anadolu Yakası olarak görüş bildirdi.
“Çalışmak için hangi yakayı tercih edersiniz? “Sorusuna ise yüzde 59’u Avrupa Yakası derken, Yüzde 41’i Anadolu Yakası dedi.
İstanbullu müstakil yaşam istiyor
İstanbul gibi kalabalık bir şehirde yaşayan insanlar, günlük stres ve koşuşturmanın ardından akşamları gürültüden uzak sakin bir hayat istiyor. Yapılan araştırmaya göre deprem gibi bir gerçeği unutamayan İstanbullu, sürekli deprem olacak korkusu ile yaşamaya başladı. Daha güvenli olan, bahçeli evlere yönelmiş durumda. Covid-19 salgını sonrasında evlerine hapsolmak zorunda kalanların da tercihi çoğunlukla, müstakil yaşam konsepti evler. Ankette vatandaşlara müstakil yaşam mı? Site tarzı yaşam mı? sorusu yöneltildi. Katılımcıların yüzde 88’i müstakil yaşam isterken, yüzde 12’si site tarzı yaşam istiyor. İstanbul’da yaşamaktan memnun olanların oranı yüz 44 olurken, memnun olmayanların oranı yüzde 56 oldu. Kendi memleketine dönmek istemeyenlerin oranı yüzde 57’de kalırken, yüzde 43’lük kesim imkân sağlandığı takdirde, memleketlerine dönmekten yana.
Yeni Yılda karamsarlık yok
2021 yılından umutlu olanların oranı yüzde 70 olurken, her şey daha kötüye gidecek diyenlerin oranı yüzde 30’da kaldı.