İstanbul'da Boğaziçi ön görünümünü imar barışı kapsamına alan düzenleme, 2 yıl sonra Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildi. Gözler, bu bölgelerde imar barışından yararlanan yapıların durumuna döndü.
2018'de AK Parti'nin Meclis'e sunduğu yasa teklifiyle, İstanbul'da Sarıyer, Üsküdar, Beykoz ilçelerinin Boğaziçi ön görünümünde kalan bazı mahalleleri imar barışı kapsamına alınmıştı.
Yasa sonrası, 3 ilçedeki 40 mahallede, kaçak ve imara aykırı yapılar, düzenleme kapsamında yapı kayıt belgesi alarak yasalaştırıldı.
AYM DÜZENLEMEYİ İPTAL ETTİ
Fakat, CHP düzenlemenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. O başvuruda karar yaklaşık 2 yıl sonra verildi. Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu, düzenlemenin oy birliğiyle iptal edilmesine karar verildi. AYM kararının gerekçesi daha sonra duyurulacak. Fakat AYM üyelerinin, düzenlemenin Boğaziçi Kanunu ve Çevrenin Korunması Hakkına aykırı olduğu konusunda görüş birliğinde olduğu ortaya çıktı.
MERAK KONUSU OLDU
AYM kararları geriye yürümüyor. Dolayısıyla, yasadan faydalanarak Boğaziçi'nde üç ilçede yapı kayıt belgesi alan yapıların durumunun AYM'nin kararı sonrası ne olacağı merak konusu haline geldi.
DÜZENLEME NERELERİ İLGİLENDİRİYORDU?
Düzenleme Sarıyer'de Rumeli Kavağı, Yeni Mahalle, Merkez, Kocataş, Maden, Büyükdere, Çayırbaşı, İstinye, Kireçburnu, Tarabya Üstü, Rumeli Feneri, Rumelihisarı İle Baltalimanı ve Yeniköy'ün bazı bölümlerini, Beykoz'da Anadolu Kavağı, Anadolu Feneri, Yalıköy, Merkez, Gümüşsuyu, İncirköy, Çubuklu, Çiğdem, Paşabahçe, Anadolu Hisarı, Göksu Ve Göztepe'yi,, Üsküdar'da ise Kuzguncuk, Beylerbeyi, Küplüce, Kirazlıtepe, Çengelköy, Kuleli İle Kandilli'nin bir kısmını kapsıyordu.