İstanbul'un Çok Ciddi İmar Problemi Var!

Ak Parti İstanbul belediye başkan adayı Binali Yıldırım İstanbul'un yüzde 40'ının imara aykırı olduğunu söyledi. İlk aşamada imar barışı çıkardıklarını belirten Yıldırım 2. aşamada bu yapıları dönüştüreceklerini söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, Bahçeşehir Üniversitesinde düzenlenen programda 20 farklı üniversiteden gençlerle bir araya geldi, onların sorularını yanıtladı.

İstanbul'un ciddi anlamda imar problemi olduğunu söyleyen Binali Yıldırım, "Yapıların yüzde 40'tan fazlasında imara aykırılık var, imarsız. Bunları çözmek için İmar Barışı yaptık. İkinci adımda da buradaki değişimi ve dönüşümü gerçekleştireceğiz. Böylece deprem hazırlığını da aynı zamanda yapmış olacağız. Bu yılların bize getirdiği bir şey. 70'li yıllarda bu şehrin nüfusu 1 milyondu, şimdi 15 milyon. Türkiye'nin yüzde 20 nüfusunu Türkiye'nin yüzölçümünün binde 7'sine yerleştirmek zorundasınız. Bu yerleşim, bu kadar kısa sürede şehrin büyümesi bazı düzensizlikleri de beraberinde getiriyor. Bugün yaşadığımız trafik, altyapı, otopark ve yeşil alan sorunlarının arkasında da bu var." ifadelerini kullandı. 

"50 milyon metrekare alan kazanacağız"

Deprem toplanma alanlarına ilişkin soru üzerine Yıldırım, depremin Türkiye'nin gerçeği, İstanbul'un da yakın gerçeği olduğunu belirterek, uzmanların İstanbul'da büyük deprem olacağını söylediklerini fakat bunun tarihini bilebilecek bir teknolojik imkanın olmadığını belirtti. 

Depreme hazırlık için birtakım çalışmaların yapıldığını fakat bunların yetersiz olduğunu söyleyen Yıldırım, şunları söyledi;

"Şu anda İstanbul'da 2 bin hektar deprem toplanma alanı var. Bu, ihtiyacın yarısı kadar. 2 bin hektar alanın daha deprem toplanma için hazırlanması gerekiyor. Bazı ilçelerde bir metrekare bile boş alan yok. Bu ilçeler de deprem riskine en fazla açık ilçeler. 2 bin hektar yani 20 kilometrekarelik boş alana ihtiyaç var. Bu alan Şişli'nin 2 katı. Bunun için projelerimiz var. İstanbul'un doğudan batıya 20 deresi var. Bunları gün ışığına çıkarmak istiyoruz. Bunu yapmak suretiyle hem bu toplanma alanlarını oluşturacağız, 50 milyon metrekare alan kazanacağız hem İstanbul'un yeşiliyle mavisini buluşturacağız. Silivri Deresi'nden başlayıp Pendik Deresi'ne kadar aradaki bütün dereleri sahilden kuzeye doğru bir koridor oluşturmak suretiyle, yanlarında yürüme yolları, yeşil alanlar, bisiklet yolları, bu şekilde tanzim edeceğiz. Bu, deprem toplanma yerlerine de katkı sağlayacak."

Binali Yıldırım, İstanbul'da acil dönüşüm yapılması gereken 30 bin müstakil yapının olduğunu, dönüşümde bunlara öncelik vereceklerini söyledi. 

"Evinizden 10 dakika yürüme mesafesinde metroya rastlayacaksınız"

Trafik sorununa ilişkin çözümleri sorulan Yıldırım, "Ben eğer size 'trafik sorununu yüzde yüz çözeceğim' dersem bana inanmayın. Ben akan bir trafik vadediyorum. Bunu toplu taşımanın, özellikle raylı sistemin payını artırarak yapacağım. Şu an yüzde 18, bunu 5 yılda yüzde 48'e çıkaracağız. Metro uzunluğunu 170 kilometreden 518'e çıkaracağım, yüzde 30 karayolunun yükünün azalacağı anlamına geliyor. 5 yıl sonra toplu ulaşımda hedefimiz, evinizden çıktıktan 10 dakika yürüme ya da 750 metre her yöne gittiğinizde bir metro istasyonuna rastlayacaksınız." şeklinde konuştu. 

Metro dışında tünel projeleri olduğunu söyleyen Binali Yıldırım, "92 kilometre yeni tünel yapılacak. Bir tanesi buradan Yavuz Sultan Selim'e, sahilden kuzeye doğru bir tünel olacak. Bir de doğu-batı istikametinde Mahmutbey'den buraya kadar 2 yolun arasında TEM ile D-100 veya E-5 arasında boydan boya bir tünel olacak. Üzerinde de bir tane yine iki yol arasında yeni bir otoyol olacak." dedi. 

Akıllı şehir yönetimiyle trafikte optimizasyon sağlayacaklarını söyleyen Yıldırım, 7 gün 24 saat trafiği bir merkezden interaktif olarak takip edeceklerini ve gerekli müdahaleyi yapacaklarını belirtti. 

Trafiğin düğümlendiği 240 nokta tespit ettiklerini, bunlarla ilgili fiziki iyileştirme yapacaklarını ifade eden Yıldırım, "Sokakların yüzde 40'ı park olarak kullanılıyor. Trafiği tıkayan en önemli konulardan biri de bu. Türkiye'de kişi başına düşen araç sayısı 1,67, İstanbul'da 3,6. Dolayısıyla ciddi anlamda otopark ihtiyacı var. Uygun alanlara otopark yapacağız. İstanbul genelinde 244 bin kapasite öngörüyoruz. Hala 750 bin açığımız var. Şu andaki trafik yoğunluğu yüzde 58 ila 60 arasında değişiyor. Bu projeler yapılınca yüzde 18'e düşecek. Trafikte geçirdiğimiz süre 50 dakikadan 32 dakikaya inecek." dedi.

"Metronun metrobüs gibi 24 saat çalışması planı var mı? soruna Yıldırım, "Bunun çalışmasını yaptırdık. Çok sınırlı çalışabilir. Ancak metroların gece bakımları yapılıyor. Dolayısıyla bakım için ara vermeye ihtiyaç var. Metro daha büyük sayıda taşıma yaptığı için böyle bir talep de yok." yanıtını verdi.  

İmar Haberleri

Çeşme'de 439 Dönüm Arazi İmara Açıldı!
İzmir'de Yüzde 20 Emsal Artışı İptal Edildi!
İmar Hakkı Transferi Hangi Arsaları Kapsıyor?
İmar Hakkı Transferinde Ekonomik Değer Esas Alınacak
6 Soruda İmar Hakkı Transferinin Tüm Detayları