İzale-i Şuyu Davası Nedir?

İzale-i Şuyu davası nedir? İzale-i Şuyu davası ne kadar sürer? İzale-i Şuyu davalarında açık artırmalara kimler katılabilir? İzale-i şuyu dava masrafları ne kadar? İzale-i şuyu davası dilekçe örneği ve tüm detaylar haberimizde...

Hissedarların arsanın taksimi konusunda anlaşma sağlayamaması durumunda taksimin hakim tarafından yapılması için mahkemeye başvurmak gerekir. Bu dava türüne "Mahkemeye başvurarak hissedarlığın satış yolu ile giderilmesi" veya halk arasında bilinen eski Türkçe ismiyle "İzale-i şuyu davası” adı verilliyor.

İzale-i şuyu davaları en kısa sekiz ayda sonuçlanabiliyor. Hisseli mülklerde, ortaklardan biri isterse izaleyi şuyu (Ortaklığın Giderilmesi) davası açabilir ve açık artırmaya herkes katılabilir.

Dava masraflarına bakıldığında başvuru harcı, peşin harç, dosya gideri, tebligat gideri, bilirkişi ve ücret masrafları dahil örnek 100.000 TL olan dava değerinde İzale-i şuyu dava masrafı ortalama 3.500 TL civarındadır.

İzale-i Şuyu Dava Dilekçesi Örneği

… SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE

DAVACI : Davayı açacak kişi, TC No, Adres

DAVALILAR : Dava açılacak kişi ya da kişiler, TC No, Adres

KONU : Ortaklığın satış suretiyle giderilmesi talebidir.

AÇIKLAMALAR :

1- Taşınmazın edinme yöntemi ve dava sebepleri yazılacaktır.

2- Davalılarla yapılan görüşmelerde, gayrimenkul üzerindeki iştirak halinde mülkiyetin müşterek mülkiyete çevrilmesi mümkün olmadığı gibi, davalılar, gayrimenkulün satışına da yanaşmamaktadırlar.

3- Fiili durumu itibarı ile, paylaştırma da mümkün olmadığından, gayrimenkul üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesini talep etme zarureti hasıl olmuştur.

HUKUKİ NEDENLER : Medeni Kanun, Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve diğer yasal nedenler.

HUKUKİ DELİLLER : Tapu kayıtları, keşif, bilirkişi incelemesi, tanık beyanları sair her türlü yasal delil.

SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz ve izah olunan nedenlerle;

1-……….. taşınmazın üzerindeki ortaklığın satış suretiyle giderilmesini,

2-Yargılama giderleri ve vekalet ücretinin, payları oranında hissedarlara yükletilmesini vekaleten saygılarımla talep ederim. ../../2020

Davacı

İmza

Dilekçe örneği fikir vermesi açısından eklenmiştir. Her duruma uygun olmayabilir. Bu nedenle davanızın reddedilmemesi için bir avukata başvurarak somut olayla ilgili bir dilekçe hazırlamak gerekir.

Şufa hakkı nedir?

Hisseli arsalarda paydaşlardan biri kendi payını tamamen veya kısmen satmaya karar vermesi halinde diğer hissedarlar önalım hakkı kullanabilir. Buna şufa hakkı adı verilir. Arsa eğer hisseliyse, satılacak payın önce diğer paydaşlara teklif edilmesi gerekir.

Emlak Gündemi Haberleri

TEMSAN İnşaat Fas’ın En Büyük Stat Projesi’nin İhalesini Aldı
Emlak Sektöründe 2025 ve 2026 Yıllarının Hareketli Geçmesi Bekleniyor
Ticari Gayrimenkul Yatırımında Talep Artışı
Emlak Konut Esenler Atışalanı Projesi’nin İhale Tarihini Açıkladı
Manisa Gördes’te Bazı Taşınmazlar İçin Acele Kamulaştırma Kararı