İzmir’de 118 kişinin hayatını kaybettiği depremin yaraları sarılırken büyük hasar gören Bayraklı Bölgesi’ndeki çalışmalar ise sürüyor. Ağır hasarlı binaların yıkımları tamamlanırken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise 7 farklı bölge belirleyerek deprem alanında inşaat çalışmalarına başlamıştı.
Egedesonsöz'de yer alan habere göre; Bakanlığın, deprem sonucu çöken veya ağır hasar gören yapıların yoğunluklu bulunduğu alanlarda 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun'un 2'nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendi uyarınca yaptığı işlemler sonucunda “Rezerv Yapı Alanları” ilan edilmişti. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından bizzat yapılan açıklamada zemin artı 5 kat imarlı inşaatların bir yıl içinde tamamlanacağı müjdelenmişti.
REZERV ALANDAN DAİRE ALAN VATANDAŞIN YERİ NE OLACAK?
Bakanlık, depremin ardından yıkılan ve rezerv yapı olarak ilan edilen konutlarda oturan vatandaşların taleplerini çeşitli toplantılarda dinledi. Yapılan açıklamada; 3+1 daire isteyene Bayraklı Şehir Hastanesi’nin yanında yapılacak olan rezerv konut alanından verileceği belirtildi. Vatandaşın, Bayraklı’da yıkılan binanın olduğu yerden talepte bulunması halinde 2+1 dairesinin olacağı anlatıldı. Tercih ise deprem mağdurlarına bırakıldı.
Aradan geçen zaman diliminde birçok kişi “Şehir Hastanesi’nin yanındaki alandan konut tercih edersek yıkılan binamızın yerindeki hakkımız ne olacak?” sorusunu yöneltti. Uzun süredir kimsenin net yanıt veremediği konu tartışmalara neden oldu. Bakanlık, itirazlar ve açılan hukuki yolların önünü kapatmak için radikal bir karar aldı.
MESAJ GÖNDERİLDİ!
Bayraklı’da bakanlığın duyurduğu “rezerv yapı alanında” hakları bulunan vatandaşları Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nden mesaj gönderildi. Gelen mesajda taşınmazların “6306 Sayılı Kanun’un 6-A Maddesi Uyarınca Hazineye Devrinin” yapıldığı ifade edildi. Böylece vatandaşların depremde yıkılan yerlerdeki haklarının “arsa payı” olarak değerlendirilmesinin önü açıldı. Bakanlığın, mevcut durum üzerinden vatandaşların banka hesaplarına para yatıracağı ve yerlerinin kamulaştırılmış olacağı vurgulandı.
İTİRAZ VE DAVALAR GÜNDEME GELEBİLİR
Bakanlığın vatandaşlarda şok etkisi yaratan kararı sonrasında birçok kişi şaşkınlığını gizleyemezken yıllardır barındıkları konut alanlarının hazineye devredildikten sonra ne yapılacağı sorusu ise havada kaldı. Evlerini kaybeden yüzlerce kişi hukuki olarak girişim başlatma kararı aldı. İzmir Barosu ve TMMOB’a bağlı odalara başvuran vatandaşlar kendilerine yardımcı olunmasını istedi. Mülk sahipleri yetkililerden konuya çözüm bulması talep etti.