İzmir Seferihisar açıklarında 30 Ekim 2020’de meydana 6,9 şiddetindeki depremin 1. yıl dönümünde yaralar sarılmaya çalışılıyor. Depremden sonra şehir merkezinden geçen 13 fay hattı gerçeği ile kentsel dönüşüm çalışmalarına hız verildi.
Peki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeler depremden sonra dönüşümü hızlandırmak için neler yaptı?
İşte deprem sonrası 1 yılın özeti
- Depremin hemen ardından evsiz kalan vatandaşlar için Türkiye seferber oldu. Evini boşaltmak zorunda kalan yeni evlere yerleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı evinden eşyasını alamayan vatandaşlara 30 bin TL eşya yardımı yaptı. Evini taşımak zorunda kalan ev sahiplerine 13 bin TL, kiracılara ise 5 bin TL taşınma yardımı yapıldı.
- DASK depremin ardından 451 milyon TL tazminat ödedi.
- İzmir Ticaret Odası depremde evi yıkılan vatandaşlara yeni ev yaptırmak için iş insanlarından 53 milyon TL bağış topladı. Depremzede konutlarının temeli yakında atılacak.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı depremde yıkılan binaların yerine zemin+5 kattan oluşan yeni konutların inşaatına hemen başladı. 7 bölgede inşaat faaliyetleri devam ediiyor.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bayraklı Şehir Hastanesi'nin yanındaki dev araziyi rezerv alan ilan etti. Rezerv alanda toplam 8.100 konut inşa edilecek. 3.649 konutun inşaatı başladı. 397 tanesi bu yıl teslim edilecek.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı deprem konutları için uygun bir ödeme planı oluşturdu. Depremzedeler 2 yıl ödemesiz 18 yıl vadeyle evlerini teslim alabilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum evlerin maliyetinin yüzde 40 altında verileceğini duyurdu. Bakanlık depremden sonra 150 bin TL olan düşük faizli kentsel dönüşüm kredisini de 200 bin liraya çıkardı.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir'de kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırmak için doğrudan bakanlığa bağlı Kentsel Dönüşüm Dairesi'nin kurulması için çalışmalar başlatıldı.
- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı İlke ve Esaslar düzenlemesini oybirliğiyle meclisten geçirdi. Bu düzenleme ile K sınırları içerisinde kalan ve riskli yapı olarak tescil edilen tüm binalarda mevcut imar hakkı korunuş oldu.
- Bayraklı Belediyesi İzmir depreminde hasar gören binaların dönüştürülmesi için yüzde 10 emsal artışını öngören düzenlemeyi Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi.
- İzmir Büyükşehir Belediyesi Bayraklı'daki hasarlı binalar için parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı verdi.
- Büyükşehir Belediye başkanı Tunç Soyer, emsal artışının tüm ilçelerde geçerli olacağını açıkladı.
- Karşıyaka Belediye Başkanlığı yüzde 30 emsalin tüm riskli yapılarda geçerli olması için meclis kararı alıp Büyükşehir'e gönderdi.
- TMMOB'a bağlı odalar emsal artışına karşı çıktı ve iptal edilmesi için dava açacaklarının sinyalini verdi.
- İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği, depremin 1. yılında yaptıkları açıklama bir yılda hiç ilerleme kaydedilmediğini ifade etti.