İzmir İkinci Çevre Yolu Güzergahı!

İzmir Kuzey-Doğu Çevre Otoyolu'nun proje çalışmaları kapsamında koridor etüdü, harita alım çalışmaları ve yatay düşey hat çalışmalarının tamamlanarak onaylandı. Projenin tam güzergahı da netleşti.

Tamamlanan koridor etüdü, harita alım çalışmaları, yatay düşey hat çalışmaları dışındaki kavşak projeleri ve Ar-Ge hizmetlerine ilişkin çalışmaların sürüyor. Bu çalışmaların yıl sonu itibarıyla tamamlanmasının hedefleniyor

İzmir'in ikinci çevreyolunda  yaklaşık 41 kilometre uzunluğundaki güzergah üzerinde 11 kavşak, 13 adet viyadük, 12 tünel, 32 menfez, 6 duvar, 1 servis ve park alanı yapılması planlanıyor.

İZMİR İKİNCİ ÇEVREYOLU GÜZERGAHI ÖZETİ

Menemen ve Çiğli'nin doğusundaki dağlık kesimden güney istikametinde geçerek doğuya yönelecek. Bu kesimde de Bayraklı ve Karşıyaka'nın kuzeyinden doğu istikametinde geçen proje hattı, Bornova Çevre Yolu hattına oturarak Evka-4 Mahallesi'nin altından tünelle geçecek. Bu kesimin devamında Homeros Vadisi'ni ve Manisa yolunu keserek Bornova'nın etrafından dolaşan proje güzergahı Ambarlar kesimine ulaşacak ve İzmir-Ankara Devlet Yolu ile İzmir-İstanbul Otoyolu ile kesişecek. Bu noktadan itibaren sanayi sitelerinin doğusundaki dağlık kesimi kullanarak güney istikametinde ilerleyen güzergah, proje sonunda mevcut Buca Kavşağı'na bağlanarak da son bulacak.

PROJENİN GEÇİŞ GÜZERGAHI DETAYLARI

Projenin geçiş güzergahı şöyle anlatıldı:

“Proje başlangıcı, Km=0+000’da Çandarlı Otoyolu üzerindeki Koyundere Viyadüğüdür. Proje başında güzergâh K-1 nolu Menemen Kavşağıyla Çandarlı Otoyolu’na bağlanmaktadır. Bu sayede Ankara, İstanbul, Manisa ve Aydın yönünden gelerek Çanakkale’ye veya mevcut İzmir Çevre Yolu’na veya tam tersi istikametlerde gidecek olan trafiğin yüksek standartlı bir biçimde otoyol ağını terk etmeden ulaşımının sağlanması hedeflenmiştir. Bu bölgede kamulaştırma değerleri sebebiyle güzergâh viyadük olarak tasarlanmıştır. Hattın devamında proje güzergahı, T-1 ve T-2 tünelleri ile Menemen sınırlarından çıkarak Çiğli ilçesini geçmekte ve devamında Örnekköy Mezarlığı civarında Karşıyaka ilçe sınırları içerisine girmektedir. Bu kesimde tasarlanan tüneller sayesinde güzergahın, Harmandalı Katı Atık Toplama Merkezi ile bir etkileşime girmeden geçmesi sağlanmıştır”

ÇİĞLİ İLÇE TRAFİĞİ PROJE GÜZERGAHI ARASINDA BAĞLANTI

“T-1 tüneli, Km=3+290 – Km=4+570 arasında 1.280 m uzunluğunda bir tüneldir. T-1 tüneli çıkışındaki düzlük kesimde, K-3 Çiğli Kavşağı bulunmaktadır. Kavşağın bağlantı yolu, İzkent Mahallesine bağlanmaktadır. Bu kavşak sayesinde Çiğli ilçe trafiği ile proje güzergahı arasında bağlantı sağlanmış olacaktır. Kavşağın devamında bulunan T-2 tüneli, Km=5+240 – Km=8+410 arasında 3.170 m uzunluğunda güzergahtaki en uzun tüneldir. T-2 tüneli çıkışında proje güzergahı Karşıyaka ilçe sınırlarına girmiş bulunmaktadır.

ALTINYOLA VE BASTANLI SAHİLİE ULAŞACAK

Bu kesimden sonra K-4 Karşıyaka Kavşağı bulunmaktadır. Kavşağın bağlantı yolu sayesinde proje güzergahı, Başpehlivan Karaali Caddesi üzerinden mevcut İzmir Çevre Yolu K-15 Karşıyaka Kavşağına, oradan da Girne Bulvarı sayesinde önce D-550 numaralı Altınyola ve devamında Bostanlı sahiline kadar ulaşmaktadır. Böylece Karşıyaka ilçe trafiği ile proje güzergahı arasında bağlantı sağlanmış olacaktır. Kavşağın devamında Km=8+900 – Km=9+300 arasında yarma ile geçiş sağlanacaktır. Yarmanın devamında bulunan vadide öncelikle Km=9+240 – Km=9+460 arasında dolgu planlanmaktadır. Bu kesimin devamında Km=9+520 – Km=9+800 arasında 280 m uzunluğunda V3 Viyadüğü tasarlanmıştır. Vadi geçişinin V3 Viyadüğü ile tamamlanmasının ardından proje güzergahında bulunan T-3 Tüneli ile güzergah Sancaklı Mahallesine doğru kuzeydoğuya yönelmektedir.

SANCAKLI MAHALLESİNDEN GEÇECEK

T-3 tüneli, Km=9+900 – Km=11+450 arasında 1.550 m uzunluğunda bir tüneldir. T-3 tüneli devamında, Km=11+670 – Km=12+090 arasında 420 m uzunluğunda T-4 tüneli bulunmaktadır. Bu tünel sayesinde, tünelin üstünde bulunan Yüksek Gerilim ENH hattı pilonlarına dokunulmadan geçiş sağlanmış olacaktır. Tünelin devamında K-5 Bayraklı Kavşağı bulunmaktadır. Kavşağın bulunduğu lokasyon Karşıyaka ilçe sınırlarına girse de bu kavşak sayesinde ağırlıklı olarak Bayraklı ilçe trafiği ile proje güzergahı arasında bağlantı sağlanmış olacaktır. Aynı zamanda hattın kuzeyinde kalan Sancaklı Mahallesine de hem proje hattı ile hem de Bayraklı ilçesiyle ulaşımı kesintiye uğratılmamış olacaktır. Kavşağın bağlantı yolu sayesinde proje güzergahı, imar yolları üzerinden mevcut İzmir Çevre Yolu K-14 Onur Kavşağına, oradan da önce D-550 numaralı Altınyola ve devamında Karşıyaka ve Alaybey sahiline kadar ulaşmaktadır. Kavşağın devamında proje güzergahı Bayraklı ilçe sınırlarını terk etmektedir. Bu kesimden sonra proje güzergahı Bornova ilçe sınırlarına dahil olmaktadır. Bu kesimde ön tasarımı yapılan T-5 tüneli, Km=13+030 – Km=15+510 arasında 2.480 m uzunluğunda bir tüneldir. T-5 tüneli çıkışında proje güzergahı Bornova ilçe sınırlarına girmiş bulunmaktadır.

EVKA-4’ÜN ALTINDAN GEÇECEK

Tünelin devamında, K-6 Laka Kavşağı bulunmaktadır. Laka Geçişi, proje güzergahı ile mevcut İzmir Çevre Yolunun birbirlerine en çok yaklaştığı kesimlerden biridir. Bu noktada tasarlanan kavşağın bağlantı yolu, Bayraklı Şehir Hastanesi projesi kapsamında, Bayraklı tünelleri üzerinde tasarlanan modern dönel kavşağa ve hastane bağlantı yollarına entegre edilecek şekilde çalışılacaktır. Bu sayede, proje güzergahı ile mevcut İzmir Çevre Yolu, Bayraklı Şehir Hastanesi ve ileride yapılması planlanan üniversitenin her istikamette erişimi sağlanmış olacaktır. Bu kavşak sayesinde aynı zamanda Bornova ilçesinin batı kesimi ile proje güzergahı arasında bağlantı sağlanmış olacaktır. Bu kesimin devamında Laka Deresi geçişi için Km=16+650 – Km=17+000 arasında 350 m uzunluğunda V5 Viyadükü tasarlanmıştır. Vadi geçişinin V5 Viyadükü ile tamamlanmasının ardından proje güzergahında bulunan T-6 Tüneli ile güzergâh Evka-4 Mahallesinin altından geçmektedir. Bu tünelle birlikte proje güzergahı, Km=17+000 – Km=27+500 arasındaki kesimde, Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilen Bornova Çevre Yolu hattına oturmaktadır. Bu kesimde ön tasarımı yapılan T-6 tüneli, Km=17+070 – Km=19+030 arasında 1.960 m uzunluğunda bir tüneldir. Bu tünel sayesinde Evka-4 mahallesinin altından geçilmektedir. Km=19+000 – Km=26+900 arasındaki kesimde arazi, projenin daha önceki kesimlerine kıyasla dağlık değil daha çok dalgalı bir yapıda seyretmektedir. T-6 tüneli çıkışında proje güzergahı Homeros Vadisi ile kesişmektedir. Bu kesişimde Km=19+280 – Km=19+490 arasında 210 m uzunluğunda V6 Viyadükü tasarlanmıştır”

Ulaşım Haberleri

Aydın-Denizli Otoyolu Açıldı
Karabağlar-Gaziemir Metro Projesi Onaylandı! Maliyeti 34,3 Milyar TL
Menemen-Seyrek-Foça Duble Yol Projesi Onaylandı, İhaleye Çıkacak!
Çiğli Tramvayında Test Sürüşleri Başlıyor
Bakırköy-Kirazlı Metrosu Ne Zaman Açılacak 2024?