İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan İmar Yönetmeliği taslak aşamasındayken sivil toplum kuruluşlarının ve sektörün de bilgisine sunularak katkı koymaları istendi. İzmir Ticaret Odası bünyesinde kurulan İmar, Şehircilik ve Kentsel dönüşüm komisyonu da Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde (PAYİ) inşaat yapımını zorlaştıran bazı maddelerin esnetilmesi yönünde görüş bildirdi. Bu görüşlerin bir kısmı İmar Yönetmeliği’nde yer aldı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdiği imar yönetmeliğindeki maddelerin büyük bir kısmı kabul edilirken bazı maddeler yönetmelikten çıkarıldı.
Bakanlık tarafından reddedilen bazı maddeler şu şekilde;
YÜZME HAVUZU
Planlı alanlar İmar Yönetmeliği’nde yüzme havuzu emsal alanına dahil ediliyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi imar yönetmeliğinde yüzme havuzunun belli bir metrekareye kadar emsal harici tutulmasını, belirlenen metrekarenin üstüne çıkılması durumunda emsal alana dahil edilmesini talep etti. Ancak bakanlık bu maddeyi yönetmelikten çıkardı. Yeni yönetmeliğe göre 50 cm yüksekliğe kadar olan süs havuzları emsal harici sayılıyor.
ZEMİN TERASLARI
Yazlıklarda zemin kat teraslarının belli bir metrekareye kadar emsal harici tutulması talebi yine Bakanlık tarafından reddedildi.
ÇARDAK
İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’nde eklenen bir madde ile çardak emsal harici tutuldu. Ancak bakanlık bu maddeyi de reddetti.
KAÇAK YAPILIYOR
İzmir Ticaret Odası İmar, Şehircilik ve Kentsel dönüşüm komisyonu başkanı Levent Bendeş konuyla ilgili olarak değerlendirmelerde bulundu. Bendeş, “Yüzme havuzu, Teras ve çardak sürekli kullanılmayan yapılardır. Bunları emsal alana dahil ederseniz inşaat hakkı kalmaz. Bu yapılar emsal alanına dahil edildiği için vatandaş tarafından oturma ruhsatı alındıktan sonra kaçak yapılıyor. Emsale dahil edilirse en azından denetim sağlanabilir. Yönetmelik kaçak yapılaşmaya fırsat veriyor. Bu alanlar emsal harici sayılırsa en azından disiplin altına alınmış olur ve belli bir düzende yapılır” dedi.
3 KATLI YAPILARDA ASANSÖR ZORUNLULUĞU
Asansör düzenlemesinin de istedikleri gibi yönetmelikte yer almadığında ancak Büyükşehir’in bir görüş yazısıyla düzenlenebileceğini belirten Bendeş şunları söyledi;
Asansör ile ilgili olarak biz İzmir Büyükşehir Belediyesi ile farklı konuşmuştuk ancak yönetmelik farklı geldi. 120 metrekarenin altında, her katında bir daire bulunan 3 katlı yapılarda asansör boşluğu ve asansör yapılması zorunluluğunun ortadan kalkmasını talep etmiştik. Çünkü bu tarz binalarda genellikle dar gelirli vatandaşlar oturuyor. Bu tür yapılarda asansör yeri ayırmak teknik olarak da zorluyor. 3 katlı bir yapıda asansör ihtiyacı çok fazla da olmuyor. Çok profesyonel yapılar olmadığı için vatandaşa bırakmak lazım. Yönetmelik taslak aşamasındayken bunu Büyükşehir bürokratlarına anlattık. Büyükşehir bu talebimize sıcak bakmıştı. Bu konuyu büyükşehir ile yeniden konuşacağız. Yönetmelik değişikliğine gerek duymadan ilçe belediyelere bir görüş yazısı ile halledilebilir. Asansör ebatlarında daraltmalar yapıldı. Eskiden 2 metreye 2.20 metreydi. Bu 1.20-1.80 ebatlarına indi. Asansörü mimari tasarımda rahat kullanabilecek hale geldik.