İzmir-İstanbul Otoyolunda Kamulaştırma Krizi

İzmir-İstanbul Otoyol güzergahındaki arazileri kamulaştırılan vatandaşlar kamulaştırma bedelleri düşük gelince dava açtı. Mahkeme bedelleri artırdı. Karayolları ödeme yapamayınca mahkeme otoyolu arazi sahiplerine verdi.

İzmir Kemalpaşa'da mahkeme, otoyol geçen arazilerinin kamulaştırma bedeli ödenmeyen köylülerle ilgili ilginç bir karar aldı. Arazileri kendilerine geri verilen köylüler mağduriyetlerini belirterek, kayıplarının telafi edilmesini bekliyor. 

Yeni Asır Gazetesi'nde yer alan habere göre; İzmir-İstanbul Otoyolunun, Kemalpaşa ilçesi bölümündeki arazilerin sahibi olan köylüler, kamulaştırma bedellerini düşük bulunca Karayolları Genel Müdürlüğü ile uzlaşamadı.Karayolları tarafından, kamulaştırma bedellerinin tespit ve tescili için dava açıldı. Tespit edilen kamulaştırma bedellerini, ödenek gelmediği için ödemeyen Karayolları, birkaç kez erteleme talep etti. Bunun üzerine hakim, arazilerin sahibi olan köylüler adına tesciline karar verdi. Vatandaşlar ise daha önce tarım yaptıkları şimdi ise otoyol olan arazilerini ne yapacaklarını kara kara düşünmeye başladı.

Yenmiş Mahallesi'nde tarım arazileri bulunan köylüler Kemalpaşa Asliye Hukuk Mahkemesi'nde davalar açtı. Bu davalarda yerel mahkemenin belirlediği kamulaştırma bedellerini düşük bulan köylüler Yargıtay'a temyiz başvurusunda bulundu. Yargıtay'ın kararları bozup, bedellerin arttırılması gerektiğini belirtmesi üzerine, davalara yerel mahkemede devam edildi. Mahkeme tarafından bu kez, arazilerin yeri ve büyüklüğüne göre, hak sahiplerine farklı tutarlarda, daha yüksek bedeller ödenmesine karar verildi.

Karayolları Genel Müdürlüğü, ödenek yokluğunu gerekçe göstererek, ödeme yapmak için mahkemeden birkaç kez süre istedi. Hakim kamulaştırma bedellerinin uzun süredir ödenmemesi nedeniyle Karayollarının süre talebini kabul etmeyerek, temyiz yolu açık almak üzere, arazilerin sahipleri adına tesciline karar verdi. Kamulaştırma sırasında yapılan ödemelerin de arazi sahipleri tarafından, yasal faiziyle Karayolları'na geri ödenmesine hükmetti.

Davası sonuçlananlardan hak sahiplerinden Ahmet Çakmak, "Üzerinde kiraz ve zeytin yetiştirdiğim 15,5 dönüm arazimi aldılar. Ben burayı 40 yıl Avrupa'da çalışarak satın aldım. Kurumdan 2 milyon lira alacaklıyım" dedi. Çiftçilerden Halil Savran ise "Gerekçeli karar gelsin, gerekirse yolu kapatabiliriz" diyerek tepki gösterdi.

Hak sahiplerinden Fulya Ayşen Güleç de, "1 milyon 500 bin lira daha alacağımız var. Zararlarımızın karşılanmasını istiyoruz. Biz bu otoyol üzerinde ne yapacağız? Biz bu asfalt üzerinde buğday, kiraz tarımı mı yapacağız. Mağdur edildik. Kararı ve tapu tescil işlemlerini bekleyeceğiz" dedi.

Ulaşım Haberleri

Aydın-Denizli Otoyolu Açıldı
Karabağlar-Gaziemir Metro Projesi Onaylandı! Maliyeti 34,3 Milyar TL
Menemen-Seyrek-Foça Duble Yol Projesi Onaylandı, İhaleye Çıkacak!
Çiğli Tramvayında Test Sürüşleri Başlıyor
Bakırköy-Kirazlı Metrosu Ne Zaman Açılacak 2024?