Karşıyaka Kent Konseyi ve Karşıyaka ODTÜ mezunları derneği tarafından düzenlenen ‘Kentsel Dönüşüm’ konulu seminerde sektör temsilcileri önemli açıklamalarda bulundu. Seminere konuşmacı katılan İzmir Müteahhitler Federasyonu başkanı Necip Nasır, İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm daire başkanı Ayşe Arzu Özçelik, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir şube başkanı Hasan Alınç ve Şehir Plancıları Odası İzmir şube başkanı Özlem Şenyol Kocaer kentsel dönüşüm çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Toplantıya Çevre Şehircilik İzmir il müdürü Selahattin Varan ve İzmir Müteahhitler Derneği başkanı İsmail Kahraman da katıldı.
İMAR AFLARI ÇARPIK KENTLEŞMEYİ ARTIRDI
Dünya genelinde kentleşmenin tarihsel sürecini anlatan Necip Nasır son 50 yılda kentsel dönüşümün ve kentsel planlamanın büyük önem kazandığını söyledi. Nasır Türkiye’de kentlerin aşırı göç ve plansız ve yasadışı yapılaşmadan dolayı gecekondulaşma ile karşı karşıya kalındığını ifade etti. Plansız ve yasadışı yapılaşmanın kentsel dönüşüm ihtiyacı doğurduğunu belirten Nasır sözlerini şu şekilde devam ettirdi, “Türkiye’de kent planlama 1980’lerde ancak mümkün oldu. 80’den sonra da kentlerde düzensiz büyüme devam etmiş yasadışı yapılaşmadan dolayı kentsel dönüşüme daha çok ihtiyaç duyulmuştur. Ardı ardına çıkarılan imar afları sorunu daha kötü bir noktaya getirdi. Ülke genelindeki yapıların yüzde 65’i gecekondu. Sağlıklı konut oranı ülkemizde yüzde 20 civarında.”
2 SATIRLIK MADDE İLE YOL ALMAK MÜMKÜN DEĞİL
6306 kentsel dönüşlüm yasasının her ne kadar tam uygulanamasa da sektör açısından büyük bir reform olduğunu söyleyen Nasır, “Sürekli değişen yasal düzenlemeler yamalı bohçaya döndü. 5393 numaralı kanundaki 2 satırlık madde ile yol almak mümkün değildi. 6306 nolu kentsel dönüşüm yasası getirmiş olduğu radikal değişimler dolayı tepki oluşturdu. Söz konusu yasada düzenlemeler yapıldı. Kentsel dönüşümünün uygulanması il, ilçe ve mahallelere göre değişebildiğine göre birebir uygulanabilir bir yasa olması mümkün değil. Yasada eksikler olsa bile reform niteliğindedir. Türkiye’nin bir daha deprem acıları yaşamaması, kimliksiz kentlerin önüne geçmek için bu yasanın daha da iyileştirilerek uygulanması lazım” dedi.
İZMİR KAMU DESTEĞİ OLMADAN KENDİNİ DÖNÜŞTÜREBİLECEK BİR İL
“6306 yasanın yürürlüğe girmesi sonrası İzmir’de bütün kesimler itidallI davranmıştır. Türkiye’de konuyla ilgili en fazla toplantı İzmir’de yapıldı. Buna rağmen süreç ne yazık ki yeterince hızlı ilerleyemedi. İzmir kamunun desteği olmadan kendini dönüştürecek bir ildir. En büyük eksikliği plansızlıktır. 1/100000’lik planlarının mahkemelik olması 1/5000’lik planların hazırlanmaması sonucu projeler iptal edilmektedir. Plan sorunundan dolayı arsa bulmakta zorlanan müteahhitler yık yap işleri ile uğraşmaya başlamıştır”
İZMİR BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ NASIL İŞLİYOR.
Yapı değil alan çalışmalarını daha çok önemsediklerini belirten İzmir Büyükşehir Belediyesi kentsel dönüşüm daire başkanı Ayşe Arzu Özçelik, “3 aşamada kentsel dönüşümü tamamlıyoruz. Birinci aşamada alan ilanı. Kentsel dönüşüm yapılacağı alanı belirliyoruz. Alan ilanından sonra saha çalışmalarına başlıyoruz. Hak sahiplerinin tespiti için yoğun bir çaba harcıyoruz. Bu çok zorlu ve uzun bir süreç. Buradan elde ettiğimiz verilerle proje fizibilitesi hazırlıyoruz. Tüm bu çalışmaları ve fizibilite çalışmalarını meclis onayına sunuyoruz. Belediye meclisinden onay aldıktan sonra hak sahipleri ile görüşmeler başlıyor. Projeyi hak sahiplerine anlatıyoruz. Hak sahiplerinden onay aldıktan sonra Projeyi uygulamaya geçiriyoruz” dedi.
400 YAPIDAN SADECE 2 TANESİ RİSKSİZ ÇIKTI
İnşaat Mühendisleri Odası İzmir şube başkanı Hasan Alınç Kentsel dönüşümden faydalanmak için bireysel başvuruda bulunmak isteyen ve riskli yapı belgesi almak isteyen vatandaşların izlemesi gerektiği yol hakkında katılımcıları aydınlattı. Alınç riskli bina ilan edilen bir yapının geri dönüşü olmadığını artık o parselin arsa statüsü taşıdığını ifade etti. Mühendisler odası olarak riskli yapı belirleme sürecinde rol aldıklarını belirten ….riskli yapı başvurusu sonucu inceledikleri 400 yapıdan sadece 2 tanesinin sağlam olduğunu söyledi.
BİR TEHLİKEYİ ÖNLEMEYE ÇALIŞIRKEN BAŞKA BİR TEHLİKE YARATMAYALIM
Karabağlar ilçesindeki kentsel dönüşüm sürecinin şeffaf olmadığı eleştirisinde bulunan Şehir Plancıları Odası İzmir şube başkanı Özlem Şenyol Kocaer, “Karabağlar’da 540 hektar alan riskli alan ilan edildi. Türkiye’nin en büyük riskli alanlardan biri. Bir anda bu kadar alanı dönüştürmek ne kadar sağlıklı gibi sorular gündeme geliyor. 2012’de riskli alan ilan edildi. 4 kez plan değişikliği oldu. Sadece 100 hektarlık alanın planı askıya çıktı. Neden 540 hektarlık alanın bir kısmının askıya çıktığı ile ilgili plan notlarında hiçbir açıklama yok. Umuyoruz ki imar uygulaması yapılırken bir tehlikeyi önlemek için yapılan imar uygulamaları başka bir tehlike oluşturmaz” dedi.
Konuşmacılar seminerin ardından soru cevap bölümü düzenlendi. Çevre şehircilik il müdürü Selahattin Varan da soru-cevap bölümünde vatandaşların sorularını cevapladı