İzmir’de 6 bin 814 İşyeri Kapandı

2016 yılında Türkiye genelinde 101 bin 614 işyeri kapandı. İzmir'de kapatılan işyeri sayısı ise 6 bin 814'ü İzmir'den. Küçük esnafın ekonomik anlamda ağır yara aldığı 2016 yılında kruvaziyer gemilerinin gelmemesi Alsancak esnafını vurdu. Esnaf kirasını bi

İzmir Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın kıdemli üyelerinden Ekonomist Ayten Karadağ, İzmir’in ekonomik gündemine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ekonomist Ayten Karadağ, “2016 yılı Türkiye genelinde olduğu gibi İzmir’de de küçük esnaf için kara bir yıldı. Tedbir alınmazsa eğer 2017 yılında da binlerce esnaf adım adım dar boğaza sürüklenebilir” dedi.

“2016’da İzmir’de 6 bin 814 Esnaf Kepenk İndirdi”

Ege Bölgesi’nde faaliyet gösteren çok sayıda köklü şirkete uzun yıllardır serbest muhasebecilik ve mali müşavirlik hizmeti veren İzmir’in önemli ekonomistlerinden Ayten Karadağ, İzmir’de faaliyet gösteren küçük esnafın durumuna dikkat çekerek, “İzmir’in 2016 yılına ilişkin çekilmiş ekonomik röntgenine baktığımızda, 2016 yılının küçük esnaf için hiçte iyi bir yıl olmadığını görüyoruz. Maalesef, İzmir’de 6 bin 814 esnaf kepenk indirmiş; binlerce esnafta borcundan dolayı icralık olmuş. 2017 yılının ilk ayını da analiz ettiğimizde küçük esnafımız için hiçbir adımın atılmadığını görüyoruz. Artık esnaf için bıçak kemiğe dayanmıştır. Esnaflarımıza can suyu yaratacak destekler biran önce sunulmalı, gerekli tedbirler alınmalıdır. Yoksa binlerce esnafın daha bu dar boğazın altında kalma ihtimali vardır” diye konuştu.

“Bir Günde Ortalama 278 Dükkânın Kapısına Kilit Vuruldu”

Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun yayınladığı 2016 yılı verilerinden alıntılar yaparak ekonomi üzerine konuşmasını sürdüren Karadağ,”Gerçek anlamda esnafa sahip çıkmak, bir önceki yılın olumsuzluklarını ortadan kaldırıp, ticareti canlandıracak atılımlarla mümkündür. Şapkamızı önümüze koyup, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun 2016 yılını analiz verilerine baktığımızda 2016’nın tamamında Türkiye genelinde 101 bin 614 esnafın iş yerinin kapısına kilit vurduğunu görüyoruz. Yani geçtiğimiz yılda ülke genelinde bir günde 278 dükkân kapısına kilit vurulmuş. İl bazında baktığımızda İstanbul’da 8 bin civarında esnaf iş yerini kapatırken, İzmir’de kepenk indiren esnaf sayısı da 6 bin 814 olmuş. Ankara’da iş yapamaz duruma gelen ve iş yerini kapatan esnaf sayısı da 5 bini aşmış. Yine turizmde dünya markası olan Antalya’da kepenk indiren esnaf sayısı 4 bin 678 olmuş. Bu rakamlar korkunç rakamlardır. Bunun yanına bir de satış yapamadığı, kazanç elde edemediği için sırtındaki borçlarla faaliyet alanını değiştiren 1 milyon 286 bin 103 esnafı eklediğimizde durumun kötülüğünü net bir şekilde ortaya çıkıyor’ dedi.

“Kapanan Her İş Yeri Ekonomik Çöküntüdür” 

Kapanan her iş yerinin işsiz, aşsız insanların ortaya çıkmasına sebep olduğuna dikkat çeken Karadağ, “Artık lafla peynir gemisini yürütmeye son verilmeli, başta hükümet olmak üzere bu konuda görev ve sorumluluğu bulunan meslek odaları da dahil olmak üzere herkes taşın altına gerçek anlamda elini koymalıdır. Bilinmelidir ki, esnafımızın içerisinde bulunduğu dar boğazın aydınlatılması için atılacak tüm olumlu adım esnafımızı refaha götüreceği gibi ülke ekonomisinde de pozitif yönde büyüyen bir gelişimin sürecine sokacaktır. Tüm bunlar sağlanırsa esnafımız, ülkemiz ve çocuklarımızın aydınlık geleceği için önemli bir adım atılmış olur. Yoksa esnafımız çökerse, ülke ekonomimiz de diz çökmeye mahkum olur” diye konuştu.

“Tedbir Alınmazsa 2016 Yılını Mumla Ararız”

Ülkedeki ekonomik durumun her geçen gün ağırlaştığına da dikkat çeken Karadağ, "Bugün, İzmir’de Kemeraltı’ndaki esnaftan İzmir Limanı’ndaki esnafa, Buca’daki bakkaldan Karşıyaka’daki terziye, Ödemiş’teki manavdan Aliağa’daki lokantacıya kadar tüm esnaf dertli. Kimi siftah yapmadan günü sonlandırıyor, kimi de giderinin yarısı kadar bile iş yapamıyor. Esnafımız bu derin sıkıntıların içinde hep, benimde mi iş yerim kapanacak korkusu içerisinde. Kemeraltı’ndaki esnafımız da,  İzmir Limanı’ndaki esnafımız da, kentteki tüm esnaflarımızın da sıkıntılarının çözülmesi gerekiyor. Bu çözümdeki en büyük adım, haksız rekabetin ve ağır vergi yüklerinin ortadan kaldırılmasıdır. Eğer rekabet de ve teşvik de eşit olmayan ortam ortadan kaldırılırsa küçük esnaf önünü görebilir. Bir kez daha söylüyorum, devlet bu konuda kararlı ve teşvik edici olmalıdır. Faizsiz krediler sağlanmalıdır. Meslek odaları çalışma içerisine katılarak, küçük esnaf kampanyalarla teşvik edilmelidir. Söylemeye dilim varmıyor ama eğer tedbir alınmazsa, gerekli destek sunulmazsa esnafımızı çok kötü günler bekliyor. Hatta 2016 yılını bile mumla ararız” dedi.

Sektörel Haberleri

İnşaat Mühendisleri Odası: Kartalkaya Yangınında Ciddi Zafiyetler Var
Enka İnşaat (ENKAI) Hisseleri İçin Yeni Hedef Fiyat Tahmini Açıklandı!
Peker GYO’dan (PEKGY) Bedelli Sermaye Artırımı Kararı
İnşaat Sektöründe Ciro Arttı!
SPK, Akfen İnşaat'ın Halka Arzına İzin Verdi