İzmir'de Hangi Firmalar Aktif Proje Üretiyor? Hangi Firmalar Yatırımlarını Beklemeye Aldı?

İnşaat sektöründe uzun süredir devam eden durgunluk, yüksek finansman ve konut kredisi maliyetinden dolayı inşaat şirketlerinin büyük bir kısmı yatırımlarını durdururken az sayıda firma proje üretmeye devam ediyor. İşte İzmirli firmaların güncel durumu.

İnşaat sektöründe yaşanan ekonomik kriz nedeniyle birçok firma yatırım yapmaya çekiniyor. Konut satışlarının dip yaptığı, maliyetlerin çok yüksek seviyelere çıktığı, konut fiyat artışının maliyet artışının altında kaldığı bu dönemde inşaat firmaları proje üretmek yerine nakit pozisyonunu korumayı tercih ediyor. 

Binlerce konut üreten İzmirli markalı konut üreticilerinin bir kısmı yatırımlarını tamamen beklemeye alırken bir kısmı da butik projeler geliştirmeye devam ediyor.

Firmaların büyük kısmı beklemeye geçerken yatırımlarına hız veren firmalar da mevcut. Bu firmalar arasında Biva Mimarlık, Mia Yapı ve Ramsa dikkat çekiyor.

İzmir'de çok sayıda projeye imza atan Biva Mimarlık Aydın, Balıkesir ve Kıbrıs'ta da proje geliştiriyor. 

Hep yüksek yapı, hem yatay mimari hem de karma konut projelerini aynı anda yürüten Mia Yapı ise Konak, Bornova ve Gaziemir'de aktif proje üretiyor. 

Yatırımlarına hız veren bir diğer firma ise Ramsa İnşaat. Kentsel dönüşüm projelerine de yoğunlaşan Ramsa’nın Bornova, Bayraklı, Menemen ve Dikili'de aktif projeleri bulunuyor.

İşte İzmir'deki inşaat firmalarının güncel durumu

FOLKART

İzmir'in en büyük markalı konut üreticisi olan Folkart daha önce aynı anda birkaç proje geliştirirken piyasa şartlarından dolayı sadece tek bir projede inşaat faaliyetlerine devam ediyor. 176 konut ve ticari alanlardan oluşan Folkart Nova'da inşaata devam eden Folkart, 2021 yılında Rönesans ve Tekfen'den satın aldığı Ege Perla'nın karşısındaki arsasında ise zemin iyileştirme çalışmalarına başladı.  Folkart'ın yeni kent merkezindeki projesi 46, 47 ve 22 katlı 3 blok ve 1.698 bağımsız bölümden oluşacak. Öte yanda Mavişehir Ege Park AVM'nin yıkımını da tamamlayan Folkart burada da yeni bir projeye başlayacak.

İZKA

Park Yaşam Bornova projesini yakın zamanda teslim eden İzka İnşaat, Konak Yeşildere Caddesi üzerinde 33 katlı Merkez Yaşam Konak projesinin inşaatını sürdürüyor. Antalya'da 1.437 konutluk yeni projesini bu yılın başında tanıtan İzka taahhüt yatırımlarına da devam ediyor.

BİVA MİMARLIK

Son dönemde arsa geliştirme işine yoğunlaşan ve BİVAARSA şirketini kuran Biva Mimarlık İzmir'de son dönemde en çok proje üreten firmalar arasında bulunuyor. Firmanın Çeşme, Kuşadası, Bayraklı, Foça, Menemen, Balıkesir ve Kırbrıs'ta devam eden ve yeni başlayacak projeleri bulunuyor.

AVCILAR

Bornova Yeşilova'da çok sayıda projeye imza atan Avcılar tüm projelerini teslim ederken aktif devam eden bir inşaatı bulunmuyor. Yakın zamanda bir otel yatırımı gerçekleştiren Avcılar İnşaat'ın yakın zamanda Karşıyaka ve Gaziemir'de yeni projeye başlaması bekleniyor. 

GERGÜL İNŞAAT

Manisa'da 834 konut 195 ofis ve AVM'den oluşan Manisa Meydan projesini hayata geçiren Gergül İnşaat bu projeden sonra yatırımlarını beklemeye aldı. Portföyündeki arsalarda büyük projeler geliştirmeye devam edecek olan Gergül, yeni projeye başlamak için piyasanın normalleşmesini bekliyor.

TANYER

Urla Bademler'de 200 dönüm arazi üzerinde 258 konut ve villadan oluşan Tan Urla projesini hayata geçiren Tanyer zemin mühendisliği ve taahhüt yatırımlarına daha çok ağırlık vermeye başladı. Firmanın İzmir'in çeşitli bölgelerinde şantiyeleri bulunuyor. 

KATAL

Daha önceleri çok yoğun projeler üreten Katal, son dönemde proje sayısını azalttı. son olarak Mavişehir'de Portmarin projesini tamamlayan Katal'ın özellikle kuzey aksında ciddi arsa yatırımları yaptığı biliniyor. Katal'ın yeni projelere ne zaman başlayacağı ise bilinmiyor.

ATILGAN İNŞAAT

Ağırlıklı olarak Karşıyaka bölgesinde proje üreten Atılgan İnşaat Mavişehir'de Atılgan Royal projesini tamamladıktan sonra Türkiye'nin ilk dikey mimarili villa projesi olan Atılgan Oasis projesinin startını verdi. İnşaat çalışmaları devam eden projede 78 villa bulunuyor.

MİA YAPI

İzmir'de en aktif olan şirketlerden biri olan Mia Yapı'nın Konak, Bornova ve Gaziemir'de aktif projeleri bulunuyor. Mia Sarnıç projesiyle yatay mimarili konut üreten firma, Mia Port projesiyle de izmir körfezine sıfır gökdelen inşa ediyor. Mia Yapı'nın yakın zamanda ön satışa sunduğu Mia Park Bornova projesi 480 konuttan oluşuyor. 

ONAG

Narlıdere projesini teslim ettikten sonra yeni projeye başlamayan ONAG Yapı''nın kentsel dönüşüm kapsamında inşaatını devam ettirdiği Karşıyaka ve Bayraklı'da iki projesi bulunuyor. Gaziemir, Çiğli Sasalı ve Kemalpaşa'da yeni projelere başlayacak olan ONAG piyasayı takip ediyor.

GÜLTEKİN PERA

Çiğli'de 164 konutu bu yılın başında teslim eden Gültekin Pera İnşaat, 88 konuttan oluşan projeyi de teslim etmeye hazırlanıyor. Memenen ve Güzelbahçe'de yeni projelere başlamayı hedefleyen firma yatırımlarını temkinli sürdürüyor.

YUNUSOĞLU

Ağırlıklı olarak Narlıdere ve Güzelbahçe taraflarında projeler üreten Yunusoğlu İnşaat'ın aktif devam eden 3 projesi bulunuyor. Güzelbahçe'de Monaville ve Yelki 32 projesini sürdüren Yunusoğlu Alsancak'taki yeni projesi Lo'cal Alsancak'ı yakın zamanda satışa çıkardı. Projede kaba inşaat çalışmaları devam ediyor.

RAMSA 

Bayraklı, Bornova, Menemen, Dikili ve Kemalpaşa'da aktif projeler üreten Ramsa bu dönemde en çok proje üreten firmalar arasında yer alıyor. Firma, Bornova ve Bayraklı'da kentsel dönüşüm projelerine ağırlık verirken site projeleri ve yatay mimari projeleri de devam ediyor. 

ÖZDEKER

Marka Bornova ve Marka Bahçe projelerini teslim ettikten sonra yeni projesi Marka Natura'nın startını veren Özdeker İnşaat, yatırım hacmini küçültse de kriz döneminde aktif olarak proje üretmeye devam ediyor.  Eylül ayında 77 konut ve mağazalardan oluşacak yeni projeye başlayacak  olan Özdeker, 2025 sonuna kadar 300 konutun inşaatına başlamayı hedefliyor.

GÜRKAYALAR

Gürkayalar Tema projesini teslim eden Gürkayalar İnşaat 98 konutluk Gürkayalar Konsept projesinde de teslim aşamasına geldi. Karşıyaka’da 15 konutluk butik bir projenin temelini geçen hafta atan firma Çiğli ve Menemen’de hayata geçireceği yeni projelerle 300’e yakın konut inşa edecek.

COORDİNAT

Coordinat Bornova projesinin tamamladıktan sonra sadece Çiçekliköy'de butik bir villa sitesi inşa eden Coordinat Yapı proje yerine gayrimenkul geliştirme ve turizm işine ağırlık verdi. Bu yıl yurt dışına açılmaya karar veren firma Almanya'da konut projesi inşa ediyor. Firmanın Bornova bölgesinde planladığı projeler olsa da başlamak için piyasa şartlarının uygun hale gelmesini bekliyor.

CENGİZ HOLDİNG

Mavişehir'de 3.500 dairelik arsa stoku bulunan ve bu arsalarda proje geliştirmek için büyük bir satış ofisi kuran Cengiz Holding, Livinİzmir projesini tamamladıktan sonra İzmir'deki yatırımlarını beklemeye aldı. Cengiz Holding'in Mavişehir'deki projelere ne zaman başlayacağı ise belli değil. 

Emlak Gündemi Haberleri

EGEMDER’den Elektronik İlan Doğrulama Sistemi Semineri
İzmir’de İlçe İlçe Konut Fiyatları Hesaplandı
Batı Çim’in Aliağa’daki Hazır Beton Santrali Projesi İptal Edildi
İşGYO’dan 2.7 Milyar TL’lik Gayrimenkul Satışı
Ev Alım-Satımda Usulsüzlüğe 6 Milyon Lira Ceza Geliyor!