İzmir’de İlk Kez Bir Fay Hattının Üzeri Yapılaşmaya Kapatıldı

DAUM Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, İzmir'de meydana gelen 6.9'luk yıkıcı depremin ardından Gülbahçe fayının deprem üretme riski taşıması nedeniyle bölgede yapılaşma yasağı getirildiğini, bunun da İzmir için ilk olduğunu açıkladı.

DEÜ Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir Gülbahçe'nin yeni imar planı çalışmasında bölgeden geçen 50 metrelik fay hattının üstünün yapılaşmaya kapandığını, fay hattının geçmediği diğer alanlarda ise düşük yoğunluklu ve az katlı yapılaşmanın devam ettiğini söyledi. 1999 Deprem yönetmeliğinden bu yana fay hatları üzerinde yapılaşma yasağı uygulandığını belirten Sözbilir, "Zemin etüt raporlarında fay hattı olduğu belirlenirse fay hattının geçtiği alanda inşaat yapılmasına izin verilmiyordu. Fay hattının geçtiği parsel kısmı yeşil alan veya sosyal alan olarak kullanılıyor. Gülbahçe yeni imar çalışmasında İzmir'de ilk kez fay hattı üzerinde yapılaşma yasağı imar planlarına işlendi" dedi.

Uzmanların hazırladığı rapor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunuldu. Raporun ardından fay hattı üzerinde kalan alanlara yapılaşma yasağı getirildi.

‘FAY ÜZERİNDE YAPILAŞMA OLMADIĞI İÇİN CAN VE MAL KAYBI YAŞANMADI'

İzmir’de ilk kez bir fay hattının üzerinde yapılaşma yasağının getirildiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, “Gülbahçe fayındaki çalışmalar aslında, 6.6 büyüklüğündeki depremin öncesine dayanıyor. Gülbehçe fayının kuzey kesimleri körfezde, bazı bölümlerde sıvılaşmalar gözlendi. Yanal yayılma dediğimiz deformasyonlar gelişti. Yani oradaki zeminin çok zayıf olmasından, içinde su olmasından kaynaklanan bir durum. Titreşim sırasında yanal bir yayılma gerçekleşti ve sıvılaşma meydana geldi. Fayın üzerinde herhangi bir yapı olmadığı için can ve mal kaybı gerçekleşmedi” dedi.

İzmir Yüksek Teknoloji’nin kampüsü ve Gülbahçe yerleşiminin bölgede olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Hasan Sözbilir, “Bu nedenle deprem tehlike analizi açısından fayın değerlendirilmesi gerekiyor. Bu bölgede yapılan çalışmalarda özellikle açtığımız hendeklerde, fayın geçmiş dönemlerde 3 kola ayrılarak depremler ürettiğini ve açtığımız hendeklerde birden fazla depremin aynı kollar üzerinde gerçekleştiğini saptadık. Fay, her depremde aynı kolları kullanıyor. Dolayısıyla gelecekte fay yine deprem ürettiğinde yine bu kolları kullanacak. O yüzden bu kollar üzerinde yapılaşma anlamında pek bir yapı yok. Yasak getirildiği zaman sadece fayın dışında kalan kısımlarda yapılaşma olacak” diye konuştu.

Emlak Gündemi Haberleri

Manisa Gördes’te Bazı Taşınmazlar İçin Acele Kamulaştırma Kararı
Yapay Zeka Emlak Asistanı Atlas Hizmete Sunuldu
Piyasada 600 Milyon Dolarlık Sahte Dolar Paniği
ABD'de Konut Fiyatlarındaki Artış Yavaşladı
2 Milyon TL Konut Kredisinin Ödemesi Ne Kadar?