İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrası, depremde mağdur olan vatandaşların yeniden evlerine kavuşabilmesi için gündeme gelen emsal artışı kentte gerek siyasi partiler arasında gerekse odalar ile yerel yönetim arasında tartışmalara neden olmuştu.
Bayraklı ilçesinde, ilçe belediyesi K sınırlarında da geçerli olacak şekilde yüzde 10'luk emsal artışı önerisini meclise getirirken, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde görüşülen gündem maddesi parsel bazında yüzde 20, ada bazında ise yüzde 30 olarak revize edilmişti. Tartışmalar neden olan süreçte TMMOB tarafından mahkemeye taşınan emsal artışı için İzmir 5’nci İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti.
BÜYÜKŞEHİR DÜĞMEYE BASIYOR
Edinilen bilgiye göre mahkemenin aldığı yürütme kararı sonrası depremzedelerin mağdur olmaması ve başlatılan Halk Konut projesinin aksamaması için Mart ayı İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine emsal artışı kararını yeniden getirilecek. Henüz yüzdelik olarak değişiklik yapılıp yapılmayacağı kesinleşmeyen süreçte, Mart ayında meclisten geçirilmesi bekleniyor.
NELER YAŞANMIŞTI?
Mahkeme heyeti emsal artışı davası için bilirkişi görevlendirirken, 23 Aralık tarihinde raporunu açıklayan 3 kişilik heyet ‘kamu yararı yok’ diyerek emsal konusunda olumsuz görüş bildirmiş ve son kararı mahkemeye bırakıldığını vurgulamıştı.
TEPKİLER SONRASI KARAR DEĞİŞTİ
23 Aralık sonrası çıkan haberlerle birlikte yoğun tepkiler oluşurken bilirkişi heyetinde yer alan Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Şehir Plancısı Doç. Dr. Neriman Yörük, Şehir Plancısı Doç. Dr. İrem Ayhan Selçuk ve Şehir Plancısı Prof. Dr. Emine İpek Özbek imzası ile 27 Aralık tarihinde 'ek rapor'unu mahkemeye sunmuş ve bu kez raporda ‘üstün kamu yararı vardır’ görüşünü vermişti.