Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Üretim Reformu” kapsamında kent merkezlerinde kalan küçük ve orta ölçekli sanayi sitelerinin şehir merkezlerinin dışına taşınmasıyla ilgili çalışmalar sürüyor. Birçok il ve ilçelerde artık şehirlerin göbeğinde kalan sanayi sitelerindeki hem üretimi kaliteli hale getirmek hem de görüntü kirliğini engellemek amacıyla yapılan çalışma İzmir’de de başladı.
İzmir’de Konak Mersinli sınırları içinde bulunan 1. Sanayi Sitesi ile Bornova sınırları içinde kalan 2 ve 3. Sanayi sitelerinin şehir merkezinin dışına taşınması kararı alındı. Bu kapsamda sitelere uygun yer de bulundu. Proje kapsamında, hükümetin İzmir’e yönelik 35 projesi arasında yer alan Kemalpaşa sınırları içindeki Lojistik Köy’ün bir bölümü bu amaçla kullanılacak. Buraya yapılacak büyük ve geniş sanayi sitelerinde şehir merkezinde yer alan işyerleri taşınacak. İlk etapta oto sanayicileri için yapılacak olan tesisler sonra da yan sanayi kuruluşlarına da açılacak. Lojistik Köy’deki 1 milyon metrekare alan bu iş için kullanılacak.
AYRINTILAR NETLEŞİYOR
Ankara’ya giderek Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı yetkilileriyle görüşen İzmir Oto Tamircileri Odası Başkanı Necdet Heppekcan, Egedesonsöz’e yaptığı açıklamada yeni proje hakkında bilgi verdi. Heppekcan, “Bu proje şehir merkezlerinde kalan oto sanayi tesislerini ilgilendiriyor. Tamir ve bakımın ağırlıklı olduğu üretimin de yapıldığı bu alanların ortalama büyüklüğü 50 ve 100 metrekare civarında. Bizim Kemalpaşa’da yapacağımız tesislerin her biri 250 metrekarenin üstünde olacak. Bu da tamircinin daha iyi, uygun koşullara sahip yere geçmesine neden olacak. Oda olarak, bir şirket ile anlayacağız. Bunun için fiyat teklifleri alacağız. Uygun fiyatı verenle masaya oturacağız. Sonra da orada inşaatlar başlayacak. Burada önemli olan yüzde 80’i kiracı olan işletmelerimizin yer sahibi olmasıdır. Zaten yüzde 20’lik bir oran sadece mülk sahibi ve tamir-bakım işini yapıyor. Büyük çoğunluğunun mülk sahibi işletmelerden kira topluyor” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun da şehir merkezlerindeki bu alanların taşınmasına sıcak baktığını belirten Heppekcan, “Büyükşehir Belediyesi imar planlarında ‘lojistik merkez’ olarak görünen Kemalpaşa’daki alanın bir bölümünün ‘küçük sanayi sitesi’ olarak planlara işlenmesine itiraz etmedi. Çünkü birbirine yakın alanlar olduğu için bunda imar planlaması açısından da sıkıntı görmedi. Biz, Kemalpaşa’da yaptıracağımız tesisleri kimlerle yapacağımıza da bakanlıkla diyalog kurarak karar vereceğiz. Sürekli onlarla bir arada olacağız. Bakanlığın bu iş için ayırdığı kaynaklar var. Kredi kullanıp, borçlanma ile uzun vadeli ödeme planı sağlanarak işyeri sahiplerinin de sağlıklı bir yere kavuşmasını düşünüyoruz” diye konuştu.
ATIL KALAN ARAZİLER NE OLACAK?
Günün koşulları ve kentleşme nedeniyle İzmir’de rant değeri en yüksek yerler arasında bulunan oto sanayi sitesi alanlarının kademeli olarak taşınacağını anlatan Heppekcan, “Burası daha sonra imar düzenlemesiyle konut ya da ticaret olabilir. Bunun kararını da belediye verecek. İmar düzenlemesi yapılarak değeri artacak. Sanayi sitesinde dükkanı olan yarın orada bina yapmak isteyenle masaya oturup kat karşılığı dükkanını verebilecek. Böylece kent yeni alanlar, yeni düzenlenmiş planlı yerler kazanmış olacak” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Egedesonsöz