İzmir'deki Kentsel Dönüşüm Projeleri Meclis Gündeminde

CHP PM ve TBMM KİT Komisyonu Üyesi İzmir Milletvekili Avukat Sevda Erdan Kılıç, İzmir’de kentsel dönüşüm nedeniyle yaşanan mağduriyetleri Meclis gündemine taşıdı.

Kentsel Dönüşüm Kanunu olarak bilinen 6306 sayılı yasadan kaynaklı boşluklar nedeniyle daire sahipleriyle müteahhitler arasında yaşanan sorunlar ve mağduriyetler, CHP Parti Meclisi Üyesi ve İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç tarafından Meclis gündemine taşındı. Kılıç tarafından hazırlanan ve Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM tarafından yazılı olarak yanıtlanması istenen önergede şu ifadelere ve sorulara yer verildi.                       

“Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunun çıkmasından sonra ülkemizin pek çok yerinde olduğu gibi İzmir’de de riskli olduğu tespit edilen konutlarda oturanlar apartmanlarını yenileme arayışına girmiş ancak yasal boşluklardan dolayı mağduriyet yaşamaya başlamışlardır. Riskli olduğu tespit edilen binaların kanuna göre 90 gün içinde yıkılacak olması, binalarda oturanları bir an önce yeni bina için anlaşma yapmaya zorlamakta, birbiriyle anlaşan müteahhitler bu durumu fırsat bilerek hak sahiplerini kendi koşulları doğrultusunda anlaşma ve yenileme yapmaları konusunda zorlamaktadır. Kanun, çoğunluğa katılmayanların dairelerinin katılanlar tarafından alınmasına olanak tanıdığı gibi bunun gerçekleşmemesi halinde TOKİ tarafından alınacağını belirtmektedir. Bu durum, müteahhitlerin apartman içinde daire alarak kendi çıkarları doğrultusunda anlaşma yapılmasına yönelik uygulamalara yol açmıştır.  Daha iyi koşullarda anlaşma yapmak isteyen daire sahipleri ise ya anlaşmaya uymak ya da evlerini satmak zorunda kalmaktadırlar. Öte yandan yapılan işin taahhüt edilen zamanda bitirilmemesi, vaat edilen kira ve taşınma yardımlarının yerine getirilmemesi gibi sorunlar birçok mağduriyet yaratmış, kentsel dönüşümden yararlanmak isteyen aileler kışın ortasında açıkta kalma tehdidiyle karşı karşıya kalmışlardır. Bu bağlamda;

  1. İzmir’de kentsel dönüşüm kapsamında olan ve riskli olduğu belgelenen toplam ne kadar bina vardır? Bu binaların ilçeler bazında dağılımı nasıldır?
  1. Riskli olduğu gerekçesiyle yıkılan ve yıkılmasına karar verilen kentsel dönüşüm kapsamındaki binalardan ne kadarı bakanlığınıza ve merkezi yönetime bağlı idareler, ne kadarı müteahhitler tarafından yenilenmektedir?
  1. Halen İzmir’de ve birçok ilde yaşanan uygulamalarda görüldüğü gibi binaları riskli olduğu için mağduriyet yaşayan daire sahiplerinin, müteahhitler tarafından da yapılan işin zamanında bitirilmemesinden, kira ve taşınma yardımlarının belirtilen miktarda ve zamanda ödenmemesinden kaynaklanan yeni mağduriyetler yaşamaması için alınan yasal önlemler yeterli midir? Bu konuda yeni düzenlemeler yapılması yönünde bir çalışmanız var mıdır?
  1. Kentsel dönüşüm kapsamındaki binalarda müteahhitler ile daire sahipleri arasında yaşanan olumsuzlukların giderilmesi amacıyla tip sözleşme örneği hazırlanması, bakanlığın belirleyeceği hakem heyetinin oluşturulması ve hukuki yardım masası kurulması gibi önlemler alınacak mıdır?
  1. İzmir’de Buca, Karabağlar, Karşıyaka ve Bayraklı gibi ilçeler başta olmak üzere il genelinde riskli olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınan binalarda oturan ve daire sahibi olan ailelerin yaşadığı mağduriyetlerle ilgili bir çalışma yürütülmekte midir?

Kentsel Dönüşüm Haberleri

İzmir’de Kentsel Dönüşümde Hareket Zamanı: Örnekköy’de İmzalar Atıldı
İzmir'de Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı 5 Bin TL’den 12 Bin TL’ye Çıkıyor
Kentsel Dönüşümde Kira Yardımı Artırıldı!
İzmir Büyükşehir’den Aktepe-Emrez Kentsel Dönüşümü İçin Önemli Adım
Kentsel Dönüşümde Yeni Düzenleme...Oranlar Değişti!